Home Nieuws Expo 150 jaar Conservatorium Kortrijk

Expo 150 jaar Conservatorium Kortrijk

In 2020 vierde Conservatorium Kortrijk zijn 150e verjaardag. Door de coronacrisis konden tijdens het feestjaar zelf niet alle geplande activiteiten doorgaan. Maar uitstel is geen afstel, want tot 25 februari 2022 kan iedereen de expo 150 jaar Conservatorium Kortrijk bekijken in de foyer van Muziekcentrum Track.

Sinds het ontstaan van het Conservatorium volgden meer dan 100.000 leerlingen er les in de podiumkunsten. Het begon met Muziek in 1870. In 1924 volgde Woord met Nederlandse en Franse voordracht en toneel. De dansafdeling startte op in 1970 en vierde in 2020 haar 50e verjaardag. In de maanden voorafgaand aan het feestjaar 2020 verzamelde coördinator Peter Maertens documenten, brieven en getuigenissen over de rijke geschiedenis van de school. Er kwamen vooral verhalen naar voor, waarin de verbondenheid tussen families en leerlingen een rode draad vormde en waarin ook tot de verbeelding sprekende leerkrachten de revue passeerden.

Expo en Wall of Fame

Voor de expo 150 jaar werden al deze verhalen gebundeld tot verschillende teksten, die de geschiedenis van de school samenvatten. Daarnaast koos het Conservatorium uit de meer dan 100.000 leerlingen die er les volgden een 30-tal namen die in het oog springen. Zij vormen een Wall of Fame. Een van hen is bijvoorbeeld levenslange leerling, onderzoeker, bibliothecaris en Kortrijkse belleman, Peter Caesens (19622020).

Naast de Wall of Fame presenteert de expo ook de evolutie van het podiumkunstenonderwijs in Kortrijk, het geleidelijk ontstaan van nieuwe cursussen en afdelingen, de stelselmatige groei van het aantal leerlingen … Op vandaag telt het conservatorium maar liefst 1.860 leerlingen en een 100-tal leerkrachten.

Tijdens de expo zijn ook filmfragmenten te bekijken, zowel uit het heden als het verleden. Productiehuis Chemisch Circus maakte een reeks videoportretten van leerkrachten, leerlingen en families die een bijzondere band hebben met het Conservatorium. Ook leerlingen die op vandaag les volgen komen aan bod en vertellen op hun eigen manier markante anekdotes uit de voorbije 150 jaar. Er zijn ook unieke historische beelden te zien van de uitvoering van het Guldensporenspel’ in 1952, onder leiding van toenmalig directeur Prosper Van Eechaute.

Een bezoek aan de expo is gratis. 

Bij de expo hoort ook een uitgebreide infobrochure waarin nog meer verhalen en foto’s terug te vinden zijn.

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer