Home Nieuws ‘Fading lights, the cross over from candle to LED’

‘Fading lights, the cross over from candle to LED’

Van 25 tot 29 januari 2021 organiseert het RITCS, voor de tweede keer, een hele onderzoeksweek onder de vlag Future Narratives. Net als in 2020 presenteren onderzoekers hun werk, hun traject, hun artistieke en theoretische onderzoeksresultaten.

Technologie is niet nieuw, en zeker de technologie van het theater heeft een lange, indrukwekkende geschiedenis. Verhalen vertellen, illusies creëren: de theatertechniek heeft daarin altijd een belangrijke rol gespeeld. In het internationale onderzoeks- en onderwijsproject A Canon of Theatre Technical History werken negen Europese instellingen uit het hoger kunstonderwijs samen, om studenten en publiek te doordringen van de rijkdom van die geschiedenis.

Binnen dit grotere geheel hebben Chris Van Goethem (RITCS) en Anders Larsson (UniArts, Stockholm) in het kader van het PWO (praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek) project Fading Lights een presentatie gemaakt waarin de geschiedenis van de theaterbelichting centraal staat: van kaars tot LED. Historische belichtingstechnieken kunnen ook figuurlijk een licht werpen op artistieke ontwikkelingen in het theater.

Wat gebeurt er als men overschakelt van de ene lichtbron naar de andere, van gaslicht op gloeilamp (of omgekeerd), van warm’ licht op LED. Hoe beïnvloedt die overgang het artistieke proces, het spel, de scenografie, de beroepen? En hoe verloopt die overgang? En wat kunnen we daaruit leren voor toekomstige technologiewissels?

Chris en Anders vertellen dit opwindende verhaal op 26 januari, met behulp van beelden én met een schaalmodel dat de vele transformaties tevoorschijn tovert.

Lees meer en schrijf je gratis in op de website van RITCS.

Ook interessant

20230509 Studiedag PTE 158 web
24 nov. 2023

Verslag van de inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

Ontdek welke sprekers aan bod kwamen tijdens de inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed.
Lees meer
Puinentroost ieper detail
06 jun. 2023

Puinentroost en Snoezepoezen

Het stadsarchief van Ieper dook in het theatererfgoed en vond een rijke geschiedenis.
Lees meer
Leuven Chansonnier open6 c Rob Stevens
15 nov. 2022

Topstuk voorgesteld: Het Leuven Chansonnier

Het Leuven Chansonnier - een volledig, laatvijftiende-eeuws chansonnier in zijn oorspronkelijke, met brokaat beklede, band - werd in 2018 erkend als …
Lees meer
STEPP Contactdag verkl
19 sep. 2022

Podiumtechnieken en erfgoed – STEPP Contactdag op 15 juni 2022

De contactdag van CEMPER in juni 2022 stond in het teken van podiumtechnisch erfgoed. CEMPER-collega Elias Feys was aanwezig en gaf er twee lezingen.
Lees meer