Home Nieuws Vlaanderen en Brussel vieren Erfgoeddag en Dag va…

Vlaanderen en Brussel vieren Erfgoeddag en Dag van de Dans: 27 en 28 april 2019

“Hoe maakt u het?” De slogan van Erfgoeddag (zondag 28 april) zet dit jaar vakmanschap in de kijker. En dat vind je volop bij muziek, dans en theater. Want voor er iets op het podium kan gebracht worden, komt er heel wat kennis en kunde aan te pas!

Dit jaar vindt bovendien de Dag van de Dans in hetzelfde weekend als Erfgoeddag plaats, op zaterdag 27 april. Tijdens Erfgoeddag zijn er daarom heel wat activiteiten die de brug slaan met het dansthema.

Wij selecteerden een aantal Erfgoeddag-activiteiten waarbij ambacht en creativiteit voorop staan. Het hele programma vind je op www​.erfgoeddag​.be. Voor het volledige programma van Dag van de Dans kan je een kijkje nemen op www​.dagvandedans​.be.

Antwerpen

Ontmoet instrumentenbouwers en zie hoe ze te werk gaan
Museum Vleeshuis

Je kan een klokkengieterij en een koperblazersatelier bezoeken. Een klavecimbelbouwer toont hoe hij een klavecimbel, een moeder- en kindvirginaal of een kistorgel bouwt. En leerling-instrumentenbouwers laten zien hoe ze luiten, gitaren of violen maken. Kom je ook een muzikaal hebbeding knutselen?

Waar: Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen
Wanneer: Van 10:00 tot 17:00
Contact: https://​www​.museumvleeshuis​.be

Brussel

Muziek, hoe maak je dat?
Koninklijk Conservatorium Brussel — School of Arts Erasmushogeschool
Concert

Een simpel A4-tje met een paar notenbalken en wat cijfers erbij. Hoe moet je daar muziek van maken? Voor jazzpianiste Nina Kortekaas is dat geen probleem. Zij legt uit hoe je zo’n jazzstandard, dat A4-tje dus, omtovert in boeiende muziek. Na de demo laat ze een van haar beste improvisaties horen. Je kan de bib ook bezoeken: muziekmethodes van de 15e eeuw tot nu.

Waar: Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
Wanneer: Van 12:00 tot 18:00, lezing en performance om 14 en 16 uur
Contact: www​.kcb​.be

Brugge

150 jaar Stadsschouwburg: terug naar de belle époque
Cultuurcentrum Brugge
Demonstratie

De Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge bestaat dit jaar 150 jaar. Voor de viering in september organiseert Cultuurcentrum Brugge i.s.m. Lierika een 20-delig naaiatelier. De cursisten tonen u hoe ze hun eigen kostuum in de stijl van 1869 maken. Omdat tijdens het Erfgoedweekend ook de Dag van de Dans gevierd wordt, dansen de leerlingen van Dansschool Defurne in belle-époquekledij.

Waar: Centraal Infopunt Erfgoeddag Brugge, Rijksarchief Brugge, Predikherenlei 4a, 8000 Brugge
Wanneer: Van 14:00 tot 16:00. Dansdemonstratie om 14 en 16 uur
Contact: www​.ccbrugge​.be

Duffel

Maak jouw eigen instrument!

Volkskunstgroep De Moeffeleer — afdeling Muziek
Workshop in samenwerking met Gemeente Duffel

Ben jij een creatieve ziel die graag de handen uit de mouwen steekt? Neem dan deel aan onze workshop. Met een flink pak ideeën op zak inspireren de muzikanten jou tot het samenstellen van voorwerpen die klank voortbrengen. Resultaat: je maakt je eigen, originele instrument!

Waar: Kasteel Gevers, Rooienberg 21b, 2570 Duffel
Wanneer: Van 10:00 tot 18:00
Contact: www​.demoeffeleer​.be

Ekeren

Wij maken het samen, wij maken het goed
De Uiltjes
Demonstratie


De Uiltjes bestaat uit een dans‑, muziek‑, kinderdans- en kantklosgroep. Laat je door de dansers meenemen in hun wervelende wereld van authentieke en nieuwe Vlaamse dansen. Of maak kennis met het handwerk van de kantklossers. Dat is moderner en toegankelijker dan je misschien verwacht. Vind je het moeilijk om te kiezen? Dan ga je gewoon voor beide!

Ook interessant

07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer