Vlaanderen en Brussel vieren Erfgoeddag en Dag van de Dans: 27 en 28 april 2019

Sacre DP-Albrecht-Heeffer-002
16-04-2019

Hoe maakt u het?” De slogan van Erfgoeddag (zondag 28 april) zet dit jaar vakmanschap in de kijker. En dat vind je volop bij muziek, dans en theater. Want voor er iets op het podium kan gebracht worden, komt er heel wat kennis en kunde aan te pas! 

Dit jaar vindt bovendien de Dag van de Dans in hetzelfde weekend als Erfgoeddag plaats, op zaterdag 27 april. Tijdens Erfgoeddag zijn er daarom heel wat activiteiten die de brug slaan met het dansthema.

Wij selecteerden een aantal Erfgoeddag-activiteiten waarbij ambacht en creativiteit voorop staan. Het hele programma vind je op www​.erfgoeddag​.be. Voor het volledige programma van Dag van de Dans kan je een kijkje nemen op www​.dagvandedans​.be.


Antwerpen

Ontmoet instrumentenbouwers en zie hoe ze te werk gaan
Museum Vleeshuis

Je kan een klokkengieterij en een koperblazersatelier bezoeken. Een klavecimbelbouwer toont hoe hij een klavecimbel, een moeder- en kindvirginaal of een kistorgel bouwt. En leerling-instrumentenbouwers laten zien hoe ze luiten, gitaren of violen maken. Kom je ook een muzikaal hebbeding knutselen?

Waar: Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen
Wanneer: Van 10:00 tot 17:00
Contact: https://​www​.museumvleeshuis​.be

Brussel


Muziek, hoe maak je dat?

Koninklijk Conservatorium Brussel — School of Arts Erasmushogeschool
Concert

Een simpel A4-tje met een paar notenbalken en wat cijfers erbij. Hoe moet je daar muziek van maken? Voor jazzpianiste Nina Kortekaas is dat geen probleem. Zij legt uit hoe je zo’n jazzstandard, dat A4-tje dus, omtovert in boeiende muziek. Na de demo laat ze een van haar beste improvisaties horen. Je kan de bib ook bezoeken: muziekmethodes van de 15e eeuw tot nu.

Waar: Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
Wanneer: Van 12:00 tot 18:00, lezing en performance om 14 en 16 uur
Contact: www​.kcb​.be


Brugge

150 jaar Stadsschouwburg: terug naar de belle époque
Cultuurcentrum Brugge
Demonstratie


De Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge bestaat dit jaar 150 jaar. Voor de viering in september organiseert Cultuurcentrum Brugge i.s.m. Lierika een 20-delig naaiatelier. De cursisten tonen u hoe ze hun eigen kostuum in de stijl van 1869 maken. Omdat tijdens het Erfgoedweekend ook de Dag van de Dans gevierd wordt, dansen de leerlingen van Dansschool Defurne in belle-époquekledij.

Waar: Centraal Infopunt Erfgoeddag Brugge, Rijksarchief Brugge, Predikherenlei 4a, 8000 Brugge
Wanneer: Van 14:00 tot 16:00. Dansdemonstratie om 14 en 16 uur
Contact: www​.ccbrugge​.be


Duffel

Maak jouw eigen instrument!

Volkskunstgroep De Moeffeleer — afdeling Muziek
Workshop in samenwerking met Gemeente Duffel

Ben jij een creatieve ziel die graag de handen uit de mouwen steekt? Neem dan deel aan onze workshop. Met een flink pak ideeën op zak inspireren de muzikanten jou tot het samenstellen van voorwerpen die klank voortbrengen. Resultaat: je maakt je eigen, originele instrument!

Waar: Kasteel Gevers, Rooienberg 21b, 2570 Duffel
Wanneer: Van 10:00 tot 18:00
Contact: www​.demoeffeleer​.be


Ekeren

Wij maken het samen, wij maken het goed
De Uiltjes
Demonstratie


De Uiltjes bestaat uit een dans‑, muziek‑, kinderdans- en kantklosgroep. Laat je door de dansers meenemen in hun wervelende wereld van authentieke en nieuwe Vlaamse dansen. Of maak kennis met het handwerk van de kantklossers. Dat is moderner en toegankelijker dan je misschien verwacht. Vind je het moeilijk om te kiezen? Dan ga je gewoon voor beide!

16-04-2019

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen