Home Nieuws Hendrik van Veldeke en zijn muziek

Hendrik van Veldeke en zijn muziek

Alamire muziekuitgeverij en Musica stellen het boek Hendrik van Veldeke en zijn muziek voor. Hendrik van Veldeke (12de eeuw) is genoegzaam bekend als de eerste met naam gekende dichter van ons taalgebied. Veel minder mensen weten dat hij ook een gevierd minnezanger was. Hij was de allereerste minnezanger en werd erg geprezen door de generatie die na hem kwam.

Veldeke, zoals afgebeeld in de 14de-eeuwse Codex Manesse | Publiek domein, via Wikimedia

Van zijn oeuvre werden, naast teksten van zijn minneliederen, ook de Sint-Servaaslegende en de Eneïde overgeleverd. Zijn muziek is helaas integraal verloren gegaan. Daarom was het voor Musica, Impulscentrum voor Muziek, een uitdaging om de muziek van Veldeke opnieuw tot klinken te brengen.

In een onderzoekstraject van meer dan vijf jaar maakten de belangrijkste Veldeke-specialisten een balans op van het bestaande onderzoek. Op basis daarvan werd een zoektocht gestart naar de verloren gegane muziek. Internationale specialisten gingen, samen met een keur van jonge musici, op zoek naar de muziek zoals die bij Veldeke zou kunnen geklonken hebben. Orgelpunt van het project was de 30ste internationale Dag Oude Muziek op 30 juni 2013 in Alden Biesen. Achttien ensembles brachten de hele dag door muziek van Veldeke en zijn tijd, een heus huzarenstuk.

De belangrijkste actoren in dit onderzoek schreven elk hun bevindingen neer in een essay. Deze werden gebundeld in het rijk geïllustreerde boek Hendrik van Veldeke en zijn muziek. Het voorwoord werd door Herman Baeten verzorgd. Zowel historie, kunsthistorie als taal en dichtkunst komen uitgebreid aan bod. De muziek van Veldeke krijgt een bijzondere plaats door de bijdrage van twee specialisten in de middeleeuwse muziek. De publicatie is een mijlpaal in het zoeken naar de roots van de eerste minnezanger, een zoektocht die zeker nog een vervolg zal krijgen.

25-03-2014

Ook interessant

08 okt. 2024

Enquête Antwerps poesjenellentheater

Ben of was jij op een of andere manier betrokken bij het Antwerps Poesjenellentheater? Dan is deze bevraging iets voor jou​!
Lees meer
08 okt. 2024

Topstuk voorgesteld: Bundel toneelprogramma’s met het toneelstuk Athanes

De belangrijkste sporen van toneel in jezuïetencolleges zijn toneelteksten en -programma's. In de Antwerpse Universiteitsbibliotheek wordt een bundel…
Lees meer
14 aug. 2024

De nachtelijke gezangen van Beatrijs: 13de-eeuws antifonarium ontsloten

Organist Iris Eysermans vertelt in een interview over de ontsluiting van een 13de-eeuws antifonarium uit de voormalige cisterciënzerinnenabdij van Na…
Lees meer
13 aug. 2024

'Dance – ICH' op het 33e symposium van Ethnochoreologie (ICTMD)

Van 22 juli tot en met 28 juli nam Debora deel aan het 33e symposium van de studiegroep over Ethnochoreologie binnen ICTMD.
Lees meer