Het Archief, sleutel tot beeld en geluid in Vlaanderen

Film 1331187 1920

De voorbije eeuw was er een explosie van beeld en geluid, ook in Vlaanderen. Om dit kwetsbare materiaal zo veel mogelijk te digitaliseren en duurzaam te bewaren, sloeg VIAA — het Vlaams Instituut voor Archivering — de voorbije jaren de handen in elkaar met organisaties uit de cultuur‑, media- en overheidssector. Maar hoe blijft deze enorme rijkdom aan Vlaams archiefmateriaal doorzoekbaar?

Daarom lanceert VIAA samen met meer dan 100 partners Het Archief. Dit online platform maakt titels, beschrijvingen, trefwoorden en technische data over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur‑, media- en overheidssector doorzoekbaar voor iedereen. Zo krijg je voor het eerst online inzicht in wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is.

hetarchief.be

Op hetarchief​.be kan je ook grasduinen in beschrijvingen van beeld- en geluidsfragmenten van landelijke en regionale omroepen, musea, archieven, enkele universiteiten, overheidsinstellingen en tal van podiumkunstenorganisaties. De filmpjes en geluidsfragmenten zelf kan je niet raadplegen maar op deze manier krijg je wel een overzicht waar dit audiovisueel materiaal in Vlaanderen te vinden is.

Bron: persbericht VIAA

Film 1331187 1920

Zin om in de audiovisuele archieven te snuisteren en te ontdekken welke schatten waar bewaard worden?
Surf naar hetarchief​.be.

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen