Home Nieuws Inspiratie: Erfgoeddag maakt school

Inspiratie: Erfgoeddag maakt school

Erfgoeddag 2022 van FARO wordt een heel bijzondere editie. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag. In de daaropvolgende week, van 25 tot 29 april, ligt de focus op scholen. Met de roepnaam Erfgoeddag maakt school! staat Erfgoeddag in teken van het rijke schoolleven en ‑verleden.

Dat schoolerfgoed hoeft niet beperkt te blijven tot lei en griffel of prenten uit de vaderlandsche geschiedenis. Veel scholen in Vlaanderen kennen immers een lange traditie van schooltoneel, ‑koren, –muziekgroepen .… Andere scholen zijn nog aan het ontdekken wat het belang daarvan is voor de creatieve ontplooiing van leerlingen. De initiatieven dienden (en dienen) pedagogische doelen zoals: zelfexpressie, welsprekendheid en discipline. Bovendien waren en zijn de opvoeringen een mooi uithangbord voor een school. In de individuele herinneringen van oud-leerlingen nemen ze ook overduidelijk een plaats in.

Ga op ontdekking in (school)archieven, vraag aan (oud-)leerkrachten en ‑leerlingen of ze nog foto’s of ander materiaal hebben of ga aan de slag met leerlingen zelf. Zet een tentoonstelling op, maak projecties of een folder over schooltoneel, musicals, schoolkoren, muziekgroepen, free podium, over uitstappen naar theater- en muziekvoorstellingen …

Erfgoeddag 2022

Ook interessant

25 apr. 2024

U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

7 Mechelse vrijetijdsgezelschappen laten je in een theatervoorstelling, twee tentoonstellingen en een foto-expo hun theatererfgoed ontdekken.
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer