Home Nieuws Inventarisatie handgeschilderde decordoeken door …

Inventarisatie handgeschilderde decordoeken door familie Beyne

ShowTex, het productie- en verhuurbedrijf van textiel en theaterdoeken, beschikt over een mooie collectie handgeschilderde decordoeken van de familie Beyne.

Deze kwamen in hun bezit nadat ShowTex het Nederlandse familiebedrijf Beyne & Zonen overnam in 2001. Deze decorfirma werd opgericht door Willem Beyne in 1896. Ze maakten decors voor allerlei gezelschappen en namen de decors na de productie terug om ze te kunnen verhuren. ShowTex beheert nu een collectie decordoeken, geschilderd tussen 1920 en 1960, vaak nog met het oorspronkelijk ontwerp erbij. Veel doeken zijn te vinden op de verhuursite van Showtex, verdeeld volgens onderwerp: stadsgezichten, landschappen, interieurs en allerlei. De doeken worden nu minder gehuurd door theatergezelschappen, maar vooral voor fotoshoots of voor videoclips, zoals die van K3.

Amsterdam bij nacht door Sandra Fischer | Foto: Charlotte Van Kerkhoven © ShowTex

Inventarisatie in 2016 en 2019

In 2016 werden de doeken van Beyne & Zonen gefotografeerd, gelabeld en beschreven. ShowTex deed dat met de hulp van Chris Van Goethem (docent aan het RITCS en expert podiumtechnieken) en Het Firmament (nu CEMPER). Ook Bruno Forment — die onder andere het boek Zwanenzang van een illusie over de decordoeken van de Kortrijkse Schouwburg publiceerde — adviseerde ShowTex bij deze inventarisatie. René Beyne, kleinzoon van Willem en zelf decorschilder tot 2001, deelde zo veel mogelijk informatie over de doeken.

In 2019 liep er een nieuw inventaristraject. Bruno Forment schrijft daarover in zijn boek Droomlanders: tovenaars van het geschilderde toneeldecors: In de zomer van 2019 kreeg ik de kans om de integrale Beyne-collectie te inventariseren, samen met werknemers van ShowTex en enthousiaste vrijwilligers. Tijdens een goedgevulde week in het Antwerpse Theater t Eilandje passeerden alle denkbare types exterieurs en interieurs, periodestijlen en geografische varianten de revue. Landschappen en stadsgezichten van Nederlandse, Oostenrijkse, Duitse, Franse en oriëntaalse origine hebben het overwicht in de verzameling, maar evengoed openbaarden zich doeken in art deco en historische modernismen, doeken met zuiver decoratieve en muzikale thema’s, cartooneske, groteske of naïeve composities, of futuristische thema’s zoals maanlandschappen.”

Ook interessant

2023 Fien 2 web
06 sep. 2023

Maak kennis met tijdelijk medewerker Fien

Als tijdelijk medewerker registreert Fien actoren binnen dans. Zo krijgen we een overzicht van personen en organisaties die actief zijn of een belang…
Lees meer
46 Venetie Show Tex
08 jun. 2023

Schilderen van decordoeken in de kijker

Sandra Fischer vertelt hoe decordoeken vroeger en nu geschilderd worden
Lees meer
CEMPER werft aan 72dpi
04 apr. 2023

Vacature tijdelijke medewerker erfgoedregistratie

CEMPER werft een tijdelijke medewerker aan die in het (digitale) archief de verspreid bewaarde informatie over actoren in het muziek- en podiumkunste…
Lees meer
Podium genoveva 2
17 mei 2022

De Goudbloem speelt Genoveva - Sofie Moors onderzoekt de opvoeringspraktijk bij de rederijkers

Sofie Moors onderzocht een erkend Vlaams topstuk uit ons theatererfgoed en vond er een unieke bron in voor de theatergeschiedenis van de Lage Landen.
Lees meer