Home Nieuws Inventarisatie kostuums Boliviaanse muziek- en da…

Inventarisatie kostuums Boliviaanse muziek- en dansgroep uit Halle

Het Centro Folklorico Boliviano Kantuta is een Halse vereniging die de Boliviaanse muziek en dansen uitdraagt.

Karakteristieke en populaire dansen uit de verschillende regio’s van Bolivië zoals La Paz, Tarija, Oruro en Potosi staan daarbij centraal. Kantuta beheert een grote collectie kostuums die ze bij het dansen gebruikt. Enkele maanden geleden klopte de vereniging aan bij de Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei voor advies over het beheer van deze kostuumcollectie. Samen met Het Firmament en Resonant werd een plan opgemaakt om de kostuums te inventariseren.

Begin oktober organiseerden de partners een inventariseringsweekend waarop vijftien mensen de kostuums in kaart brachten. Eerst werden de kostuums en hun verschillende onderdelen (van hoofddeksels tot schoenen) gefotografeerd. Daarna werden alle onderdelen opgemeten en werden de materialen en specifieke kenmerken (bijvoorbeeld kleurgebruik en motieven) geïdentificeerd. Ook registreerden we hoe dans, danspersonage en kostuum met elkaar gerelateerd zijn en welke symboliek hierachter schuil gaat. Ten slotte kregen alle kostuumonderdelen een label.

Op twee dagen tijd werd veel werk verzet: 151 kostuumonderdelen werden gefotografeerd, 85 kostuumonderdelen werden volledig beschreven, 95 kostuumonderdelen gelabeld. En dat allemaal dankzij de inzet van Kantuta en de vrijwilligers van de erfgoedcel, ondersteund door de medewerkers van de betrokken erfgoedorganisaties. In 2016 komen de vrijwilligers nogmaals bij elkaar om de inventarisatie af te werken.

De expertise die tijdens het project werd opgedaan, zal gedeeld worden met andere organisaties. Zo kunnen ook zij aan de slag om hun kostuums of uniformen te inventariseren. In de loop van 2016 werkt de erfgoedcel een draaiboek uit dat de verschillende stappen van zo’n project bespreekt, wat je daarvoor nodig hebt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Ook interessant

007 Danspakken 300 DK
16 nov. 2021

Erfgoed Challenge

Stem voor de restauratie van James Ensors balletkostuums.
Lees meer
PBF Portrait PB5 Photo Ulli Weiss c Pina Bausch Foundation72
02 mrt. 2022

Online archief van Pina Bausch en het Tanztheater

Het Pina Bausch Archief dat meer dan 300.000 foto's en 9.000 video's omvat is nu online beschikbaar.
Lees meer
Ensor
14 jan. 2016

Balletkostuums van James Ensor bij Mu.ZEE

James Ensor (1860 – 1949) was een bekende Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van d…
Lees meer
46496183_2186086298078010_8235823849933897728_o
11 sep. 2019

Erkenning volksdans als immaterieel erfgoed?

Danspunt onderzoekt samen met CEMPER, het Instituut Vlaamse Volkskunst (IVV), de Vlaamse Volkskunst Beweging (VVKB) en elke geïnteresseerde volksdans…
Lees meer