Home Nieuws Koninklijke Bibliotheek verwerft twee belangrijke…

Koninklijke Bibliotheek verwerft twee belangrijke collecties

De Koning Boudewijnstichting heeft bij het veilinghuis Christie’s in Parijs een uitzonderlijke reeks muziekhandschriften van een van de beroemdste Belgische componisten van de 19de eeuw, de violist Henry Vieuxtemps (18201881), gekocht. Dit geheel, tot vandaag onbekend bij musici en musicologen, werd onlangs opgenomen in de muziekverzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België. Daarmee is deze instelling de belangrijkste bewaarplaats ter wereld voor het werk van Vieuxtemps.

Het geheel omvat een twintigtal autografische handschriften waaronder de partituur van het beroemde Cinquième concerto pour violon, een belangrijk werk dat sinds zijn ontstaan behoort tot het groot vioolrepertoire. Het omvat ook een tiental handgeschreven kopieën, sommige met autografische aantekeningen van de componist.

In het najaar van 2011 verwierf de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek dan weer een uitzonderlijke muziekverzameling, het Fonds Eric Mathot’, genoemd naar deze Belgische musicus, tevens verwoed verzamelaar van partituren en dirigent van de Tivoli Band. 

Deze opmerkelijke collectie brengt het orkestmateriaal samen van bijna 40 000 titels van diverse repertoria (jazz, chanson, salonmuziek, accordeon enz.). De werken dateren voornamelijk van de jaren 1900 tot 1950 en zijn uitgegeven in België, in andere Europese landen (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje) en in Noord- en Zuid- Amerika. 

Het fonds telt ook enkele duizenden geïllustreerde partituren die in België zijn verschenen (meer bepaald werk van de kunstenaars René Magritte en Peter De Greef), een duizendtal 78-toerenplaten evenals verschillende archiefdocumenten zoals foto’s, catalogi van muziekuitgevers en platenlabels. 

Het fonds Eric Mathot biedt voortaan iedereen de kans om belangrijke stukken van een muzikaal erfgoed uit een vergeten muziekverleden te ontdekken en te bestuderen. Zonder de scherpe geest van Eric Mathot zou dit erfgoed voorgoed verloren zijn gegaan.

Ook interessant

Marionetten Maken Kikker 28 web
14 nov. 2023

Van concept tot kikker: het resultaat van een meester-leerlingtraject

Maarten Janssens vertelt ons in een interview hoe hij en zijn broer Joris leerden om draadpoppen te maken met de hulp van een meerster-leerlingbeurs.
Lees meer
20230707 Stadsmus Register Coemans 02 web
12 okt. 2023

Topstuk in de kijker: Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos Hasselt

Het Register Comans, in 2014 erkend als Vlaams topstuk, geeft een volledig beeld van het repertorium van een rederijkerskamer in een langere periode …
Lees meer
Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
Kris dierckx 2
04 sep. 2023

"Vroeger werd ik uitgelachen, nu wordt er gevochten voor een singeltje" - pionier Kris Dierckx over ons muzikaal poperfgoed

Kris Dierckx organiseerde tal van platenbeurzen en bouwde een indrukwekkende verzameling Belpopplaten op.
Lees meer