Home Nieuws Koninklijke Bibliotheek verwerft twee belangrijke…

Koninklijke Bibliotheek verwerft twee belangrijke collecties

De Koninklijke Bibliotheek van België verwierf in 2011 muziekhandschriften van Henry Vieuxtemps (1820-1881) en het Fonds Éric Mathot met tal van partituren uit de jazz en de lichtere muziek.

Gravure van Henry Vieuxtemps door Marie-Alexandre Alophe | Publiek domein, via Wikimedia Commons

De Koning Boudewijnstichting heeft bij het veilinghuis Christie’s in Parijs een uitzonderlijke reeks muziekhandschriften van een van de beroemdste Belgische componisten van de 19de eeuw, de violist Henry Vieuxtemps (18201881), gekocht. Dit geheel, tot vandaag onbekend bij musici en musicologen, werd onlangs opgenomen in de muziekverzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België. Daarmee is deze instelling de belangrijkste bewaarplaats ter wereld voor het werk van Vieuxtemps.

Het geheel omvat een twintigtal autografische handschriften waaronder de partituur van het beroemde Cinquième concerto pour violon, een belangrijk werk dat sinds zijn ontstaan behoort tot het groot vioolrepertoire. Het omvat ook een tiental handgeschreven kopieën, sommige met autografische aantekeningen van de componist.

In het najaar van 2011 verwierf de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek dan weer een uitzonderlijke muziekverzameling, het Fonds Éric Mathot, genoemd naar deze Belgische musicus, tevens verwoed verzamelaar van partituren en dirigent van de Tivoli Band. 

Deze opmerkelijke collectie brengt het orkestmateriaal samen van bijna 40.000 titels van diverse repertoria (jazz, chanson, salonmuziek, accordeon enz.). De werken dateren voornamelijk van de jaren 1900 tot 1950 en zijn uitgegeven in België, in andere Europese landen (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje) en in Noord- en Zuid-Amerika. 

Het fonds telt ook enkele duizenden geïllustreerde partituren die in België zijn verschenen (meer bepaald werk van de kunstenaars René Magritte en Peter De Greef), een duizendtal 78-toerenplaten evenals verschillende archiefdocumenten zoals foto’s, catalogi van muziekuitgevers en platenlabels. 

Het fonds Éric Mathot biedt voortaan iedereen de kans om belangrijke stukken van een muzikaal erfgoed uit een vergeten muziekverleden te ontdekken en te bestuderen. Zonder de scherpe geest van Éric Mathot zou dit erfgoed voorgoed verloren zijn gegaan.

Ook interessant

27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
13 mei 2024

Vacature Stafmedewerker Archiefzorg & Erfgoedregistratie

Wil jij je inzetten voor de duurzame zorg voor en bewaring van muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen en Brussel? CEMPER is op zoek naar een stafmede…
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

In 1517-1518 verzamelde Antonius Ghijselers 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer