Home Nieuws Lang leve de muziek!

Lang leve de muziek!

Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de lage landen is een project van Pièce Montée en Historische Huizen in Gent en werd inhoudelijk onder meer begeleid door muziekjournalist Jan Delvaux. Het is een belevingstentoonstelling met veel aandacht voor muziek en media, voor vormgeving en decor. Maar er is vooral veel muzikaal erfgoed uit de populaire muziek te zien: platen, affiches, merchandising, podiumoutfits, muziekinstrumenten, … Hiervoor speurde Pièce Montée privéverzamelingen af van tal van muzikanten, fanclubs en erfgenamen.

Die speurtocht loonde, want de tentoonstelling is een visueel spektakel geworden dat tal van herinneringen oproept. Toch was het ook al snel duidelijk dat er bij het erfgoed uit deze (privé)verzamelingen een problematiek aanwezig was die de mogelijkheden van de curatoren oversteeg. Daarom was er van bij het begin contact met Resonant (nu CEMPER). Zo konden we de ervaringen van Pièce Montée en de expertise van Resonant (onder andere opgebouwd met het vooronderzoek rond populaire muziek) samenleggen. Die laten zich samenvatten als volgt: het erfgoed van de populaire muziek is immens, maar wordt versnipperd bewaard in tal van privécollecties. Er is nauwelijks toeleiding van dit erfgoed naar enige vorm van gecoördineerd beheer, laat staan een museum of cultureel archief. Veel interessant materiaal dreigt zo nog meer verspreid en verloren te gaan. Die bekommernis werd tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling meermaals geuit door diverse eigenaars/​verzamelaars.

Zorgwekkend is dat zij de dienstverlening die de erfgoedsector hierrond aanbiedt, niet kennen. Veel verzamelaars of muzikanten uit de populaire muziek associëren hun collectie of archief niet met de wat museale term erfgoed’. Jammer, want de sector kan hen wel degelijk de hulp bieden die er nodig is. Daarom werd gezamenlijk besloten om de bruikleengevers van Lang leve de muziek! persoonlijk op de hoogte te brengen van onze dienstverlening, inzonderheid die rond herbestemming, maar ook rond valorisatie of duurzame bewaring. In de hoop dat het grote enthousiasme dat telkens naar boven komt bij publieksactiviteiten met erfgoed van populaire muziek (tentoonstellingen, publicaties, tv- en radioprogramma’s) zich kan doorzetten in een dito erfgoedwerking.

Ook interessant

11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer