Home Nieuws Lang leve de muziek!

Lang leve de muziek!

Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de lage landen is een project van Pièce Montée en Historische Huizen in Gent en werd inhoudelijk onder meer begeleid door muziekjournalist Jan Delvaux. Het is een belevingstentoonstelling met veel aandacht voor muziek en media, voor vormgeving en decor. Maar er is vooral veel muzikaal erfgoed uit de populaire muziek te zien: platen, affiches, merchandising, podiumoutfits, muziekinstrumenten, … Hiervoor speurde Pièce Montée privéverzamelingen af van tal van muzikanten, fanclubs en erfgenamen.

Die speurtocht loonde, want de tentoonstelling is een visueel spektakel geworden dat tal van herinneringen oproept. Toch was het ook al snel duidelijk dat er bij het erfgoed uit deze (privé)verzamelingen een problematiek aanwezig was die de mogelijkheden van de curatoren oversteeg. Daarom was er van bij het begin contact met Resonant (nu CEMPER). Zo konden we de ervaringen van Pièce Montée en de expertise van Resonant (onder andere opgebouwd met het vooronderzoek rond populaire muziek) samenleggen. Die laten zich samenvatten als volgt: het erfgoed van de populaire muziek is immens, maar wordt versnipperd bewaard in tal van privécollecties. Er is nauwelijks toeleiding van dit erfgoed naar enige vorm van gecoördineerd beheer, laat staan een museum of cultureel archief. Veel interessant materiaal dreigt zo nog meer verspreid en verloren te gaan. Die bekommernis werd tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling meermaals geuit door diverse eigenaars/​verzamelaars.

Zorgwekkend is dat zij de dienstverlening die de erfgoedsector hierrond aanbiedt, niet kennen. Veel verzamelaars of muzikanten uit de populaire muziek associëren hun collectie of archief niet met de wat museale term erfgoed’. Jammer, want de sector kan hen wel degelijk de hulp bieden die er nodig is. Daarom werd gezamenlijk besloten om de bruikleengevers van Lang leve de muziek! persoonlijk op de hoogte te brengen van onze dienstverlening, inzonderheid die rond herbestemming, maar ook rond valorisatie of duurzame bewaring. In de hoop dat het grote enthousiasme dat telkens naar boven komt bij publieksactiviteiten met erfgoed van populaire muziek (tentoonstellingen, publicaties, tv- en radioprogramma’s) zich kan doorzetten in een dito erfgoedwerking.

Ook interessant

Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
EGD22 banner E blog
25 mrt. 2022

Een selectie uit het programma van Erfgoeddag 2022

'Erfgoeddag maakt school' is de slogan van Erfgoeddag op 24 april 2022. Hier zijn enkele bezoektips.
Lees meer
2021 Klokken Abt De Loose Affiche Klein
19 mrt. 2021

Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Een tentoonstelling over de beiaardcultuur in Ename, Oudenaarde en Vlaanderen.
Lees meer
John ouwerx zw2
23 sep. 2013

Muziekerfgoed en de Red Star Line

Op 28 september 2013 opende het lang verwachte Red Star Line Museum in de oude haven van Antwerpen. Het museum vertelt de verhalen van de duizenden m…
Lees meer