Home Nieuws Life's but a walking shadow - Documenteren en bor…

Life's but a walking shadow - Documenteren en borgen van schimmenspeltechnieken

2013 – 2014

Spel- en maaktechnieken, tradities en werkwijzen, het zit vaak in de lijven en hoofden van gepassioneerde kunstenaars. Het maakt van schimmenspel — een vorm van figurentheater — een unieke podiumkunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Enkel door het telkens opnieuw te doen en bij te leren van een meester’, krijg je de vaardigheden helemaal in de vingers. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze broze ketting wat steviger wordt?

Tijdens een 5-daagse masterclass werd de voorstelling inhoudelijk en vormelijk uitgewerkt | © Kristin Rogghe
Acteurs experimenteerden met de schimmenspeltechniek | © Kristin Rogghe

Life’s but a Walking Shadow

Met dit idee trok Het Firmament (nu CEMPER) samen met GEN2020 (theater arsenaal) naar een bende jonge acteurs. Vijf dagen lang werden ze ondergedompeld in een bad van schimmen en schaduwen. Naar aanleiding van de herdenking van 50 jaar migratie’ kozen we om rond het thema migratie en het leven tussen twee werelden te werken.

Onder leiding van de Iraaks-Belgische regisseur Mokhallad Rasem (Toneelhuis) lieten vijf GEN2020-acteurs met diverse achtergronden zich inspireren door hun eigen verhalen én door de getuigenissen verzameld in het migratiemuseum Red Star Line in Antwerpen. Schimmenspelexpert en lichttechnicus Alain Ongenaet (Theater Taptoe) trachtte de regisseur en acteurs de basisprincipes van het vak bij te brengen. Het resultaat was de voorstelling Life’s but a Walking Shadow die op 20 december 2013 opgevoerd werd tussen de torens van het Mechelse monument Brusselpoort.

Het toonmoment speelde zich af aan de Brusselpoort | © David Legrève
De acteurs speelden met de schaduwen van hun eigen lichamen | © Stef Depover

Kennis rond schimmelspel doorgeven

Tijdens het project onderzocht Het Firmament hoe we de technieken van het schimmenspel, als immaterieel cultureel erfgoed, kunnen versterken, in een actuele context kunnen gebruiken en aan een nieuwe generatie kunstenaars kunnen doorgeven. We gebruikten participerende observatie en methodes uit de visuele antropologie om te peilen naar de ervaringen van regisseur en acteurs tijdens de masterclass. Van alle deelnemers namen we interviews af, die we verwerkten in een documentaire en een brochure.

Met dit project wilden we de nood aan structurele ondersteuning aankaarten van dergelijke levende erfgoeddragers — UNESCO noemt ze zelfs Living Human Treasures’. En dit voor vakmensen uit alle kwetsbare deeldisciplines als figurentheater, mime en verteltheater. Zo kunnen ze ander kunstenaars de nodige technieken voor hun creaties aanleren.

Bekijk de documentaire: een blik achter de schermen, een idee van de ervaringen van de deelnemers én beelden van de magische voorstelling aan de Brusselpoort.

Het project Life’s but a walking shadow is een initiatief van Het Firmament i.s.m. GEN2020 (theater arsenaal) en kwam tot stand met de steun van de stad Mechelen.

Ook interessant

01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
25 jan. 2024

Nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag 'Poppen en figuren: tussen erfgoed en hedendaagse praktijk’

CEMPER organiseerde in samenwerking met Huis van Alijn een nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag voor poppen- en figurentheater.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer
14 dec. 2023

Ruim 500.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 23 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten
Lees meer