Home Nieuws Maak kennis met tijdelijk medewerker Fien

Maak kennis met tijdelijk medewerker Fien

Fien Vannieuwenhuyse studeerde Vrije Beeldende Kunsten aan het LUCA school of arts in Gent, hier volgde ze specifiek het atelier grafiek en tekenkunst. Hierna volgde ze de graduaatopleiding Informatiebeheer: Bibliotheek en archief aan de Arteveldehogeschool. Door een grote interesse in archieven en erfgoed zet ze haar traject verder in de master-na-masteropleiding Archivistiek aan de VUB. In haar vrije tijd is Fien achter haar tekentafel te vinden en leert ze trompet spelen.

Bij CEMPER werkt Fien als tijdelijk medewerker aan erfgoedregistratie, meer bepaald het registreren van actoren binnen dans. Ze registreert deze actoren aan de hand van verschillende bronnen en publicaties, zoals Dans en ballet van A tot Z en Van operaballet naar ballet van Vlaanderen van Rina Barbier, en Les Trois Coups Belge van Jeanne Brabants. Door te focussen op dans kunnen we een overzicht krijgen van personen en organisaties die actief zijn of een belangrijke rol hebben gespeeld voor dans in België.

Bij het registreren en het doornemen van enkele publicaties heeft Fien geleerd dat het beschrijven van dit divers en breed dansveld een grote uitdaging is, maar waaruit ze veel bijleert. Zo leert ze elke dag bij over de geschiedenis van dans en ballet in Vlaanderen bij het doornemen van deze publicaties. Bij het registreren van de actoren ontstaat er een sterk aangroeiende en organische lijst, waardoor soms de doorzoekbaarheid verminderd. Fien merkt dat het registreren van dansactoren uit digitale bronnen soms eenvoudiger is omdat je extra informatie kan opzoeken met behulp van de zoekfunctie (of CTRL+F). Dat is natuurlijk moeilijker en tijdsintensiever bij een fysieke publicatie, zeker als er geen index aanwezig is — wat bij enkele publicaties en bronnen het geval is. 

06-09-2023

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer