Home Nieuws Nomineer een inspirerende borgingspraktijk

Nomineer een inspirerende borgingspraktijk

Het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed bundelt best practices voor het doorgeven en delen van niet-tastbaar erfgoed. Ken jij iemand die immaterieel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Nomineer die persoon of organisatie dan voor een plekje op het Register.

Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar en daarom is er actie nodig om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Dat noemen we borgen. Hoe we immaterieel erfgoed borgen, kunnen we leren van elkaar.

Het Register van Inspirerende Voorbeelden verzamelt begeesterende en vernieuwende borgingspraktijken. De bedoeling is dat iedereen inspiratie kan halen uit de lijst. Deze lijst bevat intussen 3 borgingsinitiatieven voor muziek- en podiumprakijken: 

Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het Register te plaatsen, doen we beroep om het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector.

Ken jij iemand die immaterieel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Tot en met 30 september kan je die persoon of organisatie nomineren voor een plekje op het Register.

Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in zijn keuze van inspirerende voorbeelden. De minister plaatst de erkende voorbeelden telkens voor drie jaar op het Register.

Nomineer jouw favoriete inspirerende voorbeeld hier!

Het Gnawafestival en JOLA-project werden in 2020 genomineerd voor het Register

Ook interessant

Musette Bouwen © Bart Van Troyen
07 dec. 2021

600.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 5 meester-leerlingbeurzen toe aan vakmanschappen binnen muziek en podiumkunsten.
Lees meer
IMG_4102
28 jan. 2021

Vlaanderen betaalt leergeld

De Vlaamse regering voorziet 619.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap in 2021. Door kunde en kennis door te geven, wordt ons immaterieel erfgo…
Lees meer
Gnawa
17 dec. 2019

Elf nieuwe muziek- en podiumkunstenpraktijken erkend als immaterieel erfgoed door UNESCO

Op het jaarlijkse Intergouvernementeel Comité (IGC) van de UNESCO 2003 Conventie voor het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed werden 35 nieuwe p…
Lees meer
Ei
11 sep. 2019

OPROEP: Nomineer iemand die immaterieel erfgoed doet leven!

De Vlaamse overheid roept op om zorg te dragen voor immaterieel erfgoed! Wil je graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel …
Lees meer