Home Nieuws Ontdek het jazzerfgoed van Juul Anthonissen op ju…

Ontdek het jazzerfgoed van Juul Anthonissen op juulanthonissen.be

De erfgoedcollectie van Juul Anthonissen (1931-2008), promotor en programmator van jazz, is enorm. Ze omvat duizenden platen, muziekcassettes, spoelbanden, foto’s, affiches en meer. Dankzij de inspanningen van CEMPER, Erfgoedcel Kempens Karakter en de gemeente Heist-op-den-Berg wordt deze vandaag geïnventariseerd en in goede omstandigheden bewaard. Veel van deze erfgoedzorg gebeurt achter de schermen, maar sinds kort kan iedereen zich online informeren over Juul, zijn jazzcollectie en de zorg ervoor op www.juulanthonissen.be. Op de website kan je alvast kennismaken met de persoon van Juul Anthonissen, zijn waardevolle collectie en de personen die er vandaag zorg voor dragen.

Collectie Juul Anthonissen

Juulanthonissen​.be

In eerste instantie wordt Juul Anthonissen voorgesteld als gepassioneerd jazzman. Hij ontving tal van internationale muzikanten in zijn Hnita-Jazz Club in Heist-op-den-Berg, programmeerde jazzfestivals als Jazz Bilzen en schreef honderden artikels als jazzjournalist en –recensent. Hij zette met andere woorden België op de internationale jazz-kaart. Als cultuurpromotor gaf hij bovendien het culturele leven in Heist-op-den-Berg nieuwe impulsen. 

Na een actieve periode van meer dan 50 jaar, liet hij bij zijn overlijden een grote, heterogene en waardevolle collectie na. Op de website kan je zijn uitgebreide verzameling ontdekken in cijfers en in foto’s. Je vindt er ook tips over hoe je de collectie kan raadplegen, maar even goed over waar je collectiestukken kan bezichtigen in expo’s, documentaires of uitgaves.

Achter dit project staat een enthousiaste stuurgroep, opgericht in 2015, waar onder andere CEMPER lid van is. Daarnaast kan er gerekend worden op de hulp van enkele vrijwilligers. Extra helpende handen zijn bovendien steeds welkom! Heb jij interesse? Stel je dan zeker kandidaat.

Toekomstmuziek?

De website is vandaag nog steeds in ontwikkeling. Bedoeling is om op termijn meer informatie te publiceren over de speciale band die Heist-op-den-Berg heeft met jazz. Op de pagina Jazz in Heist’ zal je twee onderdelen vinden. Enerzijds: een Nu’, waar het actuele jazzgebeuren in de gemeente wordt gepromoot, via de databank UitinVlaanderen. Anderzijds: een Toen’, waarin je verhalen uit het Heistse jazzverleden kan ontdekken, steeds gekoppeld aan een bijzonder collectiestuk. De rijke geschiedenis van Hnita-Jazz Club, met de vele (inter)nationale artiesten die er op het podium stonden, biedt veel mogelijkheden. 

Ook de rol die Juul vanuit zijn Heistse thuisbasis speelde in de ontwikkeling van de Belgische jazzscene zal aan bod komen. Zo kan een breed publiek kennismaken met de vele unieke documenten uit de collectie, die – letterlijk – nergens anders te vinden zijn. En hopelijk kunnen deze verhalen ook anderen inspireren om eigen herinneringen te delen, onderzoekers overtuigen deze collectie als bron te gebruiken en programmatoren of muzikanten aanzetten tot nieuwe initiatieven? 

Ter gelegenheid van het Remembering Juul-concert zal er alvast een eerste online verhaal over het Heistse jazzverleden gepubliceerd worden, geïllustreerd met vele gedigitaliseerde archiefstukken.

Meer over de erfenis van Juul Anthonissen? Bekijk de (trailer van) de documentaire Juul’s Ears:

Erfgoedregistratie Heidi Moyson Mail Heidi Moyson

Ook interessant

08 okt. 2024

Enquête Antwerps poesjenellentheater

Ben of was jij op een of andere manier betrokken bij het Antwerps Poesjenellentheater? Dan is deze bevraging iets voor jou​!
Lees meer
02 sep. 2024

Dans als museale beleving – Platform K danst in STAM

Op 27 april 2024, Dag van de Dans, voerde Platform K een dansperformance uit in de inkomhal van het STAM (Stadsmuseum Gent). CEMPER ging met hen in g…
Lees meer
30 aug. 2024

Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024

Ontdek onze selectie van activiteiten gelinkt aan muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024.
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer