Home Nieuws Ontdek het jazzerfgoed van Juul Anthonissen op ju…

Ontdek het jazzerfgoed van Juul Anthonissen op juulanthonissen.be

De erfgoedcollectie van Juul Anthonissen (19312008), promotor en programmator van jazz, is enorm. Ze omvat duizenden platen, muziekcassettes, spoelbanden, foto’s, affiches en meer. Dankzij de inspanningen van CEMPER, Erfgoedcel Kempens Karakter en de gemeente Heist-op-den-Berg wordt deze vandaag geïnventariseerd en in goede omstandigheden bewaard. Veel van deze erfgoedzorg gebeurt achter de schermen, maar sinds kort kan iedereen zich online informeren over Juul, zijn jazzcollectie en de zorg ervoor op: www​.juulanthonissen​.be. Op de website kan je alvast kennismaken met de persoon van Juul Anthonissen, zijn waardevolle collectie en de personen die er vandaag zorg voor dragen. 

Juulanthonissen​.be

In eerste instantie wordt Juul Anthonissen voorgesteld als gepassioneerd jazzman. Hij ontving tal van internationale muzikanten in zijn Hnita-Jazz Club in Heist-op-den-Berg, programmeerde jazzfestivals als Jazz Bilzen en schreef honderden artikels als jazzjournalist en –recensent. Hij zette met andere woorden België op de internationale jazz-kaart. Als cultuurpromotor gaf hij bovendien het culturele leven in Heist-op-den-Berg nieuwe impulsen. 

Na een actieve periode van meer dan 50 jaar, liet hij bij zijn overlijden een grote, heterogene en waardevolle collectie na. Op de website kan je zijn uitgebreide verzameling ontdekken in cijfers en in foto’s. Je vindt er ook tips over hoe je de collectie kan raadplegen, maar even goed over waar je collectiestukken kan bezichtigen in expo’s, documentaires of uitgaves.

Achter dit project staat een enthousiaste stuurgroep, opgericht in 2015, waar onder andere CEMPER lid van is. Daarnaast kan er ook gerekend worden op de hulp van enkele vrijwilligers. Extra helpende handen zijn bovendien steeds welkom! Heb jij interesse? Stel je dan zeker kandidaat.

Toekomstmuziek?

De website is vandaag nog steeds in ontwikkeling. Bedoeling is om op termijn meer informatie te publiceren over de speciale band die Heist-op-den-Berg heeft met jazz. Op de pagina Jazz in Heist” zal je twee onderdelen vinden. Enerzijds: een Nu’, waar het actuele jazzgebeuren in de gemeente wordt gepromoot, via de databank UitinVlaanderen. Anderzijds: een Toen’, waarin je verhalen uit het Heistse jazzverleden kan ontdekken, steeds gekoppeld aan een bijzonder collectiestuk. De rijke geschiedenis van Hnita-Jazz Club, met de vele (inter)nationale artiesten die er op het podium stonden, biedt veel mogelijkheden. 

Ook de rol die Juul vanuit zijn Heistse thuisbasis speelde in de ontwikkeling van de Belgische jazzscene zal aan bod komen. Zo kan een breed publiek kennismaken met de vele unieke documenten uit de collectie, die – letterlijk – nergens anders te vinden zijn. En hopelijk kunnen deze verhalen ook anderen inspireren om eigen herinneringen te delen, onderzoekers overtuigen deze collectie als bron te gebruiken en programmatoren of muzikanten aanzetten tot nieuwe initiatieven? 

Ter gelegenheid van het Remembering Juul-concert zal er alvast een eerste online verhaal over het Heistse jazzverleden gepubliceerd worden, geïllustreerd met vele gedigitaliseerde archiefstukken.

Meer over de erfenis van Juul Anthonissen? Bekijk de (trailer van) de documentaire Juul’s Ears’:


Foto: Collectie Juul Anthonissen (https://​www​.juulanthonissen​.be)

Erfgoedregistratie Heidi Moyson Mail Heidi Moyson

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer