Home Nieuws Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendage…

Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024

Op 8 september 2024 zwaaien meer dan 800 monumenten hun deuren open voor Open Monumentendag in Vlaanderen. Op 14 en 15 september 2024 vinden de Heritage Days / Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest plaats. Ontdek onze selectie van activiteiten gelinkt aan muziek en podiumkunsten tijdens deze Open Monumentendagen.

Open Monumentendag op 8 september

Antwerpen

Openstelling nieuwe locatie Putse academie
De kunstdomeinen muziek en woord van de Putse academie kregen hun stek in het oude gemeentehuis van Beerzel, een prachtige herbestemming voor dit historische gebouw.

De voorbije jaren is er hard gewerkt in het gebouw om het klaar te stomen om de leerlingen te ontvangen. Het is nu al een jaar in gebruik als academie. Ook de zolder, die begin vorig schooljaar nog niet in gebruik kon worden genomen, is nu een prachtige toneelruimte geworden. Tijdens Open Monumentendag krijgt iedereen de kans het gebouw te bezoeken.

Waar: Academie Putte — muziek en woord, Diepestraat 3, 2580 Beerzel
Wanneer: 10u00-13u00

Rondleiding achter de schermen in de Warande
Warandegidsen Marianne, Dominic, Jef en Julie vertellen je meer over de recente verbouwing, de bijzondere architectuur en de geschiedenis van de Warande. Je neemt ook een kijkje in de kantoren en achter de schermen. Zo kom je te weten wat er gebeurt om een concert of theatervoorstelling te organiseren en wie welke taak op zich neemt.

Waar: Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout
Wanneer: 10u30-12u00 en 14u00-15u30
Reservatie verplicht

Matrozen in de Bourla
De Bourla zet zijn deuren wagenwijd open. Gun jezelf een unieke kijk achter de schermen van dit prachtige 19de-eeuwse theater! Je kan de authentieke theatermechaniek, de uitbundige Foyer en de prachtige zaal van dichtbij bekijken. Tussen 10u en 17u kan je binnenlopen wanneer je wil. Onze gidsen zijn op verschillende plekken in de Bourla aanwezig om uitleg te geven over de diepe band van de Bourla met de Schelde.

Op elk heel en elk half uur leef je eventjes letterlijk terug in 1834. Speciaal voor deze dag demonstreren de toneelhuistechniekers kort hoe de aanwezige arbeiders in de 19de eeuw — vaak aangevuld met werkloze matrozen en havenwerkers — de oude theatermachinerie hanteerden.

Waar: Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen
Wanneer: 10u00-17u00

Brusselpoort
De Brusselpoort is de enige getuige van de tweede stadsomwalling (1264 – 1268) en één van de zeldzame middeleeuwse stadspoorten in Vlaanderen. Tot aan de Franse Revolutie verdedigde de Mechelse Kolveniersgilde de Brusselpoort in geval van nood. In de gewelfde ruimte op het gelijkvloers nemen de kolveniers je mee door een expo die verhaalt over hun gilde in het verleden én het heden.

Op de verdieping laat Paul Contryn je aan de hand van diverse poppen en figuren ervaren hoe DE MAAN de eeuwenoude poort al enige jaren invult als maak- en leerplek. Een plek waar ze artistieke samenwerkingen opzet en scholen, verenigingen en geïnteresseerde stadsgenoten laat kennismaken met de Brusselpoort en haar collectie tijdens geanimeerde rondleidingen, workshops of voorstellingen

Waar: Brusselpoort, Hoogstraat 83, 2800 Mechelen
Wanneer: 10u00-18u00

Museum Vleeshuis | Klank van de Stad
Geniet van een rondleiding en concerten in Museum Vleeshuis (Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen): 

  • Rondleiding | Een eeuwenoud monument met een mooie toekomst: De hele dag door leiden ervaren gidsen de bezoekers rond in het gebouw, van de gewelfde kelder tot de monumentale zolder op de vijfde verdieping. Tijdens de rondleiding vertellen zij niet alleen de geschiedenis van het laat-gotische monument, maar laten zij ook uitgebreid de toekomstplannen voor het gerenoveerde muziekmuseum zien.
    • Wanneer: 10u00-17u00 (rondleidingen op verschillende tijdstippen)
  • Concerten | Fortuyne, Wat hebdy ghebrouwen: Het muziektheaterduo Teletext maakte dit voorjaar een installatie, getiteld Het Nieuw Antwerps Liedboek. In september staat deze installatie in Museum Vleeshuis. Ze is het resultaat van een intensief project rond het originele Antwerps Liedboek, een verzameling Antwerpse volksliederen die in 1544 werd uitgegeven door de Antwerpse drukker Jan Roelans. In die gigantische muzikale schatkist gingen Naomi Beeldens, Isaak Duerinck en Ewout Lehoucq op zoek naar de nevenpersonages in de Antwerpse geschiedenis. Met hun programma Fortuyne, wat hebdy ghebrouwen trekken de drie getalenteerde performers van Les Âmes Perdues in hun non-conformistische stijl het Antwerps Liedboek de 21ste eeuw, gekruid met veel kolder en jolijt.
    • Wanneer: Start om 13u00, 14u30 en 16u00 (duur: 45 min.)

Voorstellingen in provincie Antwerpen
Geniet van de volgende voorstellingen tijdens Open Monumentendag op 8 september in Antwerpen:

  • De Predikherenkerk is af!: Onder de barokke gewelven van de zorgvuldig gerestaureerde Predikherenkerk verrees in een jaar tijd een volledig ingerichte podiumzaal met een uitschuifbare tribune, een mezzanine met zitnissen aan de kerkvensters, extra ruimte voor de collectie van de bib en zo veel meer. RADAR laat je de kerk ook echt beleven, met dans en muziek van de Bulgaarse pianiste Nora Gabrovska, doedelzakspeelster Marieke Van Ransbeeck en danseres Natasa Frantzi in samenwerking met saxofonist Dionisis Sidirokastritis. En natuurlijk kan je ook terecht in de bibliotheek in het klooster, waar het team van Het Predikheren je verwelkomt met muziek, woord, … en veel gastvrijheid.
    • Waar: Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
    • Wanneer: 10u00-18u00 (concerten op verschillende tijdstippen)
  • Theatervoorstelling De wetten van Daarom (vanaf 7 jaar): Het land Daarom heeft een goede koning. Met regels en wetten zorgt hij voor orde en structuur. Heel veel regels en heel veel wetten. Maar is iedereen daar wel zo gelukkig mee? Iris gaat op onderzoek en zet zo onbedoeld heel Daarom op zijn kop. De wetten van Daarom is een voorstelling voor denkers en voelers vanaf 7 jaar.
    • Waar: Fort 8, Hoofdfrontweg z/​n, 2660 Hoboken
    • Wanneer: 11u00-12u00 en 15u00-16u00
  • Variaties in t groen: Een verfrissende boswandeling brengt je langs bijzondere ontmoetingen in De Uitlegger. Kijk uit, je weet niet wie je tegenkomt. Is het een geest van lang geleden, een nymf, een sirene met gitaar, een Aantwaarpse vertelpoesjenel of enkele dansende dames? Volg de schilderijen in t groen en je wordt steeds opnieuw verrast. Toch is tussen al dat moois de barre oorlog niet veraf.
    • Waar: De Uitlegger, Sionkloosterlaan 36, 2930 Brasschaat
    • Wanneer: Start om 14u00, 14u20, 14u40, 15u00 en 15u20 (duur: 2 uur)
  • Concert Mechels Harmonie Orkest: Het Mechels Harmonie Orkest speelt de pannen van het dak
    • Waar: Sint-Romboutskathedraal, Onder-den-Toren 12, 2800 Mechelen
    • Wanneer: 14u30-16u00
  • Toneelvoorstelling Brodeck: Het Keizersbastion markeerde tijdens de Spaanse tijd de grens van de stad. Acteur Hans Van Cauwenberghe brengt zijn theatermonoloog Brodeck van Philippe Claudel in regie van Marc Bober precies op dat snijpunt tussen binnen en buiten de stadspoort.
    • Waar: Keizersbastion, hoek Maria Henriettalei 1 en Frankrijklei, 2000 Antwerpen
    • Wanneer: Start 7 september om 20u00; en 8 september om 15u00 en 17u00 (duur: 1 uur)
    • Reservatie is verplicht
  • Orgelconcert: En route’ doorheen de geschiedenis van het orgel: Zoals vele orgels in België hebben de meesten een geschiedenis van verandering, verhuizing en uitbreiding. Ook het orgel in Bonheiden kent zijn geschiedenis. In 2023 werden een aantal registers van het orgel stevig hersteld. Tijdens Open Monumentendag zetten we het orgel dan ook terecht in de schijnwerpers met een orgelconcert met Erwin Van Bogaert en Tom Van Der Plas (organisten), Katrijn Aper (saxofoon), Lies Vandewege (sopraan) en Oona Van Aken (danseres/​choreografe). Het geheel wordt gepresenteerd door Ilse Van der Aa.
    • Waar: O.L.Vrouwkerk Kerkplein 1, Kerkplein 1, 2820 Bonheiden
    • Wanneer: 20u00-21u30

Limburg

Opening Landinrichtingsproject Kessenich in zich(t)
In het centrum van Kessenich worden een aantal kindvriendelijke activiteiten georganiseerd rondom de pas gerestaureerde ruïne van de 12de eeuwse mottetoren. Zowel op de Bergplaats als in de Gaard kan je komen genieten van deze parel aan de Maas! Op de heraangelegde Bergplaats kan je in de feesttent genieten van een hapje en een drankje, enkele streekproducten, een streepje muziek en een springkasteel. In de vernieuwde speeltuin in de Gaard zijn er kinderspelen en kan je katapult schieten!

Waar: Sint-Martinuskerk Kessenich, Kerkstraat z.n., 3640 Kessenich
Wanneer: 13u00-17u00

Tuinconcert Anna Nuytten
Met deze zintuiglijke ervaring zetten we het landschappelijk erfgoed rondom de kernbebouwing in het daglicht en maken we de bezoekers bewust van de betekenis van de plek. Om 16u00 is er een concert van Anna Nuytten in de boomgaard van het kasteelpark, nabij de moestuin en de rozentuin. Open Monumentendag op het Speelhof wordt hier versterkt met diepte en betekenisvolle, bekoorlijke tonen.

Waar: Het Speelhof, Sint-Truiden, Speelhoflaan 5, 3800 Sint-Truiden
Wanneer: 16u00-17u00

Trekkenwand van de Bourlaschouwburg | © CEMPER

Vlaams-Brabant

Concert op zaterdag: Brìghde Chaimbeul
De Welshe muzikant Brìghde Chaimbeul is een meester van de Schotse smallpipes’. Het instrument is een zachtere en emotionele neef van de beroemde Highland doedelzakken. Als inheemse Gaelic spreker van Isle of Skye wortelt Chaimbeul’s muziek in haar taal en cultuur. Haar rijke texturale drones en trance-achtige patronen verraden de invloed van avant-garde en elektronische ambientmuziek. Virtuoos, bedwelmend, adembenemend: deze ingetogen performer bracht de Schotse folk naar de 21e eeuw.

Ga (achteraf) zeker ook langs in binnentuin het Vrijthof. Er zijn drankjes en muziek. Het Leuvense collectief Affair toont je een scenografie, geïnspireerd op het toekomstige ontwerp van de tuin. Binnen ontdek je dan weer de toekomstplannen en een hologram met de bouwgeschiedenis van het stadhuis.

Waar: Stadhuis, Grote Markt 1, 3000 Leuven
Wanneer: 7 september 2024, 21u00-22u00
Reservatie is verplicht

Een kiosk in cementrustiek
Hou even halt op het markplein van Zichem en ontdek de geschiedenis van de unieke muziekkiosk in cementrustiek en de recent uitgevoerde renovatie. Of pik een kioskconcert mee van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia De Heren van Zichem”, om 14 uur.

Waar: Kiosk, Markt 16, 3271 Zichem
Wanneer: 10u00-18u00

Breng een bezoek aan OPEK
In 1954 verrees het douanedepot op de kop van de Vaart. Het dient tientallen jaren lang om de goederen op te slaan en te controleren die via het kanaal de stad bereiken. In 2011 krijgt het een nieuwe invulling, als Openbaar Entrepot voor de Kunsten. De vroegere opslagruimten zijn nu theaterzalen, kunstateliers en repetitieruimtes. Op de benedenverdieping is er een brasserie. Je kan aan de ingang een informatiefolder over het gebouw terugvinden om een vrij bezoek te brengen.

Waar: OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven
Wanneer: 10u00-18u00

Magdalenakapel Vaalbeek
De Magdalenakapel is een historisch monument uit de 13de eeuw, opgericht bij het vertrek van Goswijn III, heer van Heverlee met de 5de kruistocht. De kapel is uitzonderlijk open: bezoek tijdens de tentoonstelling het interieur en maak kennis met de geschiedenis van de kapel en route’ en van de Bourgondische muntenvondst uit 1474 – 1506: verzameling zilveren munten briketten, dikken, Lovenaars en Mecheleers. Fons van Baelen, numismaticus vertelt er je alles over.

Muzikaal programma: concerthapjes van elk 30 min. met muziek van renaissance, barok tot hedendaagse tijd:

  • 11u00: Musica Fura (Koen Vlaeyen)
  • 15u00: Blokfluitensembles Loquinto en PLAZA consort: Karin Thevisssen, Mieke Van Iseghem, Lut Moorthamer en Sara Moens.
  • 16u00: Hilde Hostens en Lieve Timmermans zingen o.a. duetten van Purcell en Mendelssohn, maar ook bewerkingen van volksliederen. Pianiste: Lisbeth Claeys.

Waar: Magdalenakapel Vaalbeek, Sint Magdalenastraat 8, 3054 Vaalbeek
Wanneer: 10u00-18u00

Concert SoTTo voce
De Sint-Jacobskerk in Leuven was een populaire halte voor pelgrims die vanuit Keulen naar Santiago de Compostella trokken. Het Leuvens vocaal ensemble SoTTo voce brengt een selectie van religieuze polyfonie die er in de zestiende eeuw kon gehoord worden.

Waar: Sint-Jacobskerk, Sint-Jacobsplein z.n., 3000 Leuven
Wanneer: 11u00-12u00 en 14u00-15u00

Muziek in Abdij Keizersberg
In Abdij Keizesberg (Mechelsestraat 202, 3000 Leuven) kan je luisteren naar gregoriaanse gezangen of een workshop samenzang volgen:

  • Gregoriaanse gezangen: De abdijsite van Keizersberg is de laatste jaren grondig in beweging. Naast het nieuwe project Labora woont er ook nog een kleine gemeenschap van monniken die de benedictijnse traditie van ritmering van het leven hoog houden. Om 10u00 kan je de eucharistieviering bijwonen, die verfraaid wordt door het gregoriaanse gezang van de koristen van Keizersberg. Om 15u00 kan je meegenieten van de vespers.
    • Waar: Abdijkerk
    • Wanneer: 10u00-11u00 en 15u00-16u00
  • Workshop Samenzang: Niets zo verbindend als samen zingen. Voor deze workshop heb je geen voorkennis nodig. Alleen goesting en durf om mee te zingen met enkele toffe songs. Zo zet je je eerste stappen naar meerstemmige zang.
    • Waar: Refter van de abdij
    • Wanneer: 14u00-15u00
    • Reservatie is verplicht

Muziek in Abdij van Park
In Adbij van Park (Abdij van Park 7, 3001 Heverlee) worden diverse activiteiten georganiseerd op zondag 8 september:

  • Rondleiding Eeuwenoud muzikaal vakmanschap: Alamire Foundation stelt een door de Vlaamse Overheid erkend Topstuk uit haar verzameling manuscripten en drukken (virtueel) tentoon in de Library of Voices. Het gaat om de recent verworven schets met muziek van Ludwig van Beethoven — een ontwerp van de vierde beweging uit diens eerste sonate (Op. 2, N.1) — in het originele handschrift van de componist. Musicus Jos Van Immerseel licht het fragment in een recent opgenomen reportage toe. Bewonder dit muzikale vakmanschap van eeuwen geleden door in te tekenen op één van de sessies en ontdek hoe dit unieke pareltje in Leuven terecht is gekomen.
    • Waar: Alamire Foundation, Norbertuspoort van Abdij van Park
    • Wanneer: Start om 10u00, 11u00, 14u00, 15u00 en 16u00 (duur: 30 min.)
    • Reservatie is verplicht
  • Beiaardconcert: Beiaardier Luc Rombouts laat de klokken van de Vredesbeiaard weerklinken over de abdij. Met liederen voor de hedendaagse pelgrim
    • Waar: Kom luisteren in de Abtstuin van Abdij van Park
    • Wanneer: 14u00-15u00
  • Concert Musa Horti: Vocaal ensemble Musa Horti brengt eigentijdse klassieke muziek van de Nederlandse componist Daan Manneke, de kapelmeester van de ruimte’.
    • Waar: Abdijkerk Abdij van Park
    • Wanneer: 17u00-18u00

Brussel

Stoomzagerijfeest
Op zondag 8 september verwelkomen we je tijdens Open Monumentendag op de feestelijke opening van de stoomzagerij. Op de feestmarkt ontdek je workshops rond het thema hout (o.a. muziekinstrumenten) en standhouders uit de Merode die lekkers aanbieden.

Waar: Stoomzagerij Laakdal, Heistraat 2A, 2430 Vorst
Wanneer: 14u00-20u00

Kiosk in het park van Zichem | © Stad Scherpenheuvel-Zichem

Oost-Vlaanderen

En route met het orgel
Wist je dat het orgel een hele weg heeft afgelegd voor het in onze contreien terecht kwam? Daar kom je alles over te weten tijdens Open Monumentendag in het Kasteel van Laarne. Voor wie zich op voorhand inschrijft, hebben we een interactief programma samengesteld in drie delen van elk ca. 45 minuten.

Waar: Kasteel van Laarne, Eekhoekstraat 5, 9270 Laarne
Wanneer: Start om 9u30, 10u15, 13u00 en 13u45 (duur: 45 min.)
Reservatie is verplicht

Gegidste wandeling Circus in de stad’
Gent was vroeger dé plek waar je als circusliefhebber moest zijn. De Halfvastenfoor, de Gentse ruitermaatschappij Le Cercle Equestre, de hippodroom De Drie Sleutels’ en het Nieuw Circus (Wintercircus) lagen mee aan de basis van een bloeiend circusleven in Vlaanderen. Niet alleen de prestigieuze gebouwen zetten Gent op de kaart. Veel beroemde circusdirecteurs en internationaal gewaardeerde artiesten kwamen uit Gent.

Als je vandaag door de stad wandelt, zie je nog enkele fysieke sporen die getuigen van dit bruisende circusverleden. Andere zijn intussen verdwenen, maar achter de nieuwe gevels, in straatnamen of op pleinen schuilen nog heel wat verhalen. Ontdek op deze stadswandeling waarom Gent de circusstad van Vlaanderen genoemd wordt.

Waar: Wintercircus, Miriam Makebaplein 2, 9000 Gent
Wanneer: Start om 10u00, 11u00, 14u00 en 15u00 (duur: 1 uur)
Reservatie is verplicht

Concertzaal Muziekcentrum De Bijloke
Wat in de 13de eeuw gebouwd werd als middeleeuwse ziekenzaal doet vandaag dienst als state-of-the-art concertzaal met uitmuntende akoestiek. Het indrukwekkende dakgebinte en de middeleeuwse muren bleven onaangeroerd tijdens de renovatie en zijn een must-see op de Bijlokesite.

Tijdens Open Monumentendag is er vanalles te beleven op de Bijlokesite. Volg een van de gegidste rondleidingen, bekijk de renovatiewerken in de voormalige Materniteit, kom rustig kuieren in de tuinen of geniet van een lekkere koffie op deze historische plek.

Waar: Muziekcentrum De Bijloke, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent
Wanneer: 10u00-18u00

De Woeker & De BrandWoeker / Afscheid van twee monumenten
Bijna 30 jaar is De Woeker de thuisbasis voor podiumkunsten in Oudenaarde. Binnen afzienbare tijd komt er een einde aan dit mooi verhaal en worden De Woeker, maar ook De BrandWoeker onderworpen aan een grondige verbouwing. Op zondag 8 september nemen we op gepaste wijze afscheid van beide monumenten en blikken we terug op 3 decennia cultuur met tal van activiteiten.

Waar: CC De Woeker, Woeker 3, 9700 Oudenaarde
Wanneer: 10u00-18u00

En route! In De Centrale
Jarenlang weerklonken de klanken van generatoren in deze elektriciteitscentrale. Na een herbestemming tot cultuurhuis zorgt De Centrale sinds 1994 voor boeiende muzikale dynamieken en kruisbestuivingen. Steeds onderweg naar nieuwe ontmoetingen en nieuwe publieken. Op Open Monumentendag nemen we je mee en route’ langs de industriële echo’s van weleer en ontmoeten we muzikanten op hun muzikale routes’ van vandaag naar morgen.

Waar: De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent
Wanneer: 11u00-17u00
Vrij bezoek is mogelijk, maar reserveer voor de gratis gidsbeurten.

Expo in het Wintercircus
Na een kwarteeuw leegstand opent het Wintercircus opnieuw zijn deuren. Voor veel Gentenaars was het een verborgen plek achter hoge straatgevels. Nu wordt dit indrukwekkende gebouw een technologiehub met een innovatie-ecosysteem, een publiek stadsplein, 5 horecazaken en een gloednieuwe concertzaal.

Ontdek de rijke geschiedenis van het Wintercircus via een expo doorheen het gebouw en kom er meer te weten over de ambitieuze toekomstplannen. Het vernieuwde Wintercircus wil creatieve, ondernemende en nieuwsgierige geesten verbinden, zodat zij samen kunnen nadenken over een betere toekomst voor de planeet en samenleving.

Waar: Wintercircus, Miriam Makebaplein 2, 9000 Gent
Wanneer: 10u00-17u00

Bezoek cultuurhuizen in Oost-Vlaanderen
Volg rondleidingen en neem een kijkje achter de schermen bij de volgende cultuurhuizen op 8 september in Oost-Vlaanderen:

  • Cultuurhuis Belgica: Cultuurhuis Belgica is samengesteld uit 2 panden uit het interbellum: een voormalige schouwspelzaal en een privé-woning die recent werden samengevoegd en gerestaureerd. De voormalige privé-woning is beschermd erfgoed. In de voormiddag zijn er gegidste rondleidingen. Historicus Piet Buyse gidst doorheen het huis, brengt verhalen uit het verleden terug tot leven en vertelt over de restauratie. In de namiddag is er vrij bezoek mogelijk tijdens een opendeurdag. In de tuin is er om 15u00 een concert van Mardi Grass Jazzband, afgewisseld met een jazz-DJ.
    • Waar: Cultuurhuis Belgica, Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde
    • Wanneer: rondleidingen 9u30-10u30 en 11u00-12u00; vrij bezoek 13u00-18u00
  • Rondleiding in De Vooruit: de backstage editie: Van augustus 2024 tot december 2025 ondergaat de voorbouw van De Vooruit een ingrijpende renovatie, waardoor de gebruikelijke route voor historische rondleidingen tijdelijk niet beschikbaar is. Dit biedt echter een unieke kans om de normaal gesloten achterbouw, tijdelijk en uitzonderlijk van kelder tot zolder te bezoeken. En dat bezoek biedt nogal wat verrassingen. De prachtige Theaterzaal met haar glazen plafond en muurschilderingen en de Concertzaal, echoënd met de geesten van legendarische artiesten zoals Nirvana en Arno, zijn bekend, maar er is meer. Het is vooral de kronkelende en traprijke route door delen van het gebouw die normaal gesloten zijn voor publiek die een nieuwe blik werpen op het labyrint van De Vooruit.
    • Waar: De Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
    • Wanneer: 10u00-11u30 en 11u30-13u00
    • Reservatie is verplicht
  • Opera Gent: vrij bezoek: Kom langs in het operagebouw en ontdek de route die onze producties afleggen voor ze op het toneel verschijnen. Bezoek onze 3 grandioze salons, neem een kijkje achter de schermen van de theaterzaal en kom iets drinken in de prachtige foyer. Onze medewerkers vertellen je graag meer over het gebouw, zijn verhalen en de voorstellingen die er plaatsvinden. We tonen ook maquettes en kostuums van zowel oude als nieuwe producties
    • Waar: Opera Gent, Schouwburgstraat 3, 9000 Gent
    • Wanneer: 10u00-17u00
  • CCM en route!: Het Cultureel Centrum Meulestede is sinds 2005 een beschermd monument met diverse locaties. De authentieke theaterzaal, de gerenoveerde feestzaal en het gezellige Café M zijn de trekpleisters op Open Monumentendag. Volg een gratis gegidste rondleiding om 10u00 en om 16u00.
    • Waar: Cultureel Centrum Meulestede, Meulesteedsesteenweg 515 – 517, 9000 Gent
    • Wanneer: 10u00-18u00
  • Vernieuwde SAMWD zet deuren wagenwijd open: De Muziekacademie onderging enkele jaren geleden een grondige renovatie. De zware centrale draaitrap verdween. Maar de charme en statige uitstraling van het oude pand zijn bewaard gebleven.
    • Waar: Stedelijke Academie Muziek Woord Dans, Kerkstraat 47, 9200 Dendermonde
    • Wanneer: 13u00-18u00

Voorstellingen in Oost-Vlaanderen
Geniet van de volgende voorstellingen tijdens Open Monumentendag op 8 september in Oost-Vlaanderen:

  • Muzikale familievoorstelling ON(t)ROEREND ERFGOED: ON(t)ROEREND ERFGOED is een muzikale voorstelling over erfgoed van Fijnbesnaard & Compagnie vzw voor kinderen vanaf 9 jaar, maar ze kan op Open Monumentendag gesmaakt worden door een breed publiek.
    • Waar: Kartuizerschuur, Kartuizerstraat 13, 9572 Sint-Martens-Lierde
    • Wanneer: 11u00-11u50
  • Orgelconcert kerk Erpe: Liefhebbers van muziek, cultuur en erfgoed vinden hun gading in het orgelconcert. Muzikant en dirigent Gert Coppens zal tussen de liedjes door een woordje uitleg geven over het orgel.
    • Waar: Dorpsplein Erpe, Erpedorp 1, 9420 Erpe
    • Wanneer: 11u00-11u45 en 13u30-14u15
  • In de luwte van het hof: Het Begijnhof in Sint-Amandsberg bestaat dit jaar 150 jaar. Bezoek de zomerexpo met werk van vijftien vrouwelijke kunstenaars, op verschillende locaties in het hof. In Salon 15 kan je deelnemen aan een textielworkshop door Manoeuvre vzw. De bewoners van het hof nodigen je bovendien uit voor een divers muzikaal programma: op verschillende verrassende locaties zijn er huiskamerconcertjes en andere muzikale performances.
    • Waar: Begijnhof Sint-Amandsberg, Groot Begijnhof, 9040 Sint-Amandsberg
    • Wanneer: 11u00-18u00
  • Geleid bezoek aan de Sint-Mariakerk: De oudste vermelding van een kerk in Everbeek dateert uit 1118. Ze lag zeer excentrisch in de parochie en in de 19de eeuw werd daarom een tweede kerk gebouwd. De kerk is bijzonder rijk aan merkwaardige beelden en gewaden. Een deel is afkomstig uit de 17de eeuwse korootkapel, bediend door een kapelaan, die in de Franse Tijd werd aangeslagen en verkocht. In 1959 werd de kerk een beschermd monument om haar belangrijke historische waarde.
    • Waar: Kerk Everbeek-Beneden, Everbeekplaats, 9660 Everbeek
    • Doorlopend gidsbeurten in de kerk tussen 10 en 18 uur.
    • Concert Liese en Lotte met Greet Heyse (piano) om 14u00.
    • Concert Mariëlle Creemers (sopraan) en Geert Claeys (piano) om 15u00, 16u00 en 17u00.
  • Concert in de Sint-Jacobskerk: Peter Broos, bariton en cantor in de Sint-Jacobskerk, en Patrick Roose en François Paelinck, organisten, brengen muziek en zang aangepast aan het thema En Route”. U krijgt ook een woordje uitleg over de muziekkeuze en het orgel.
    • Waar: Sint-Jacobskerk, Bij St-Jacobs 1, 9000 Gent
    • Wanneer: 16u30-17u00

West-Vlaanderen

Picknick in Grand Chique
In het Merghelynck Museum wandel je door elegante salons, spiegelkamers en speelse boudoirs. Alles in het huis ademt de 18de eeuw. De wonderlijke kunstcollectie werd in de 19de eeuw verzameld door Arthur Merghelynck. Ze omvat uniek porselein, meubelen in verfijnd inlegwerk, sierlijke schilderijen, muziekinstrumenten, gebruiksvoorwerpen en typisch 18de ‑eeuws design. Je waant je zo in de pruikentijd

Waar: Merghelynck museum, Merghelynckstraat 2, 8900 Ieper
Wanneer: Start om 10u00, 10u30, 14u00, 14u30, 16u00, 16u30 (duur: 1u30)

Concert met liederen van Ryelandt op teksten van Gezelle
Concert met live illustratie door Emilie De Voght (sopraan), Pieter-Jan Verhoyen (piano) en Ann-Sofie Verhoyen (performatieve illustratie)

Waar: Kerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Potterierei 79 A, 8000 Brugge
Wanneer: 11u30-12u00 en 14u00-14u30

Beiaardconcert
Stadsbeiaardier Els Debevere laat de klokken van de Sint-Niklaastoren regelmatig sneller slaan. Op 8 september brengt ze haar laatste concert van het jaar in Veurne om 15u.

Waar: Sint-Niklaastoren, Appelmarkt 6, 8630 Veurne
Wanneer: 15u00-16u00

Theatervoorstelling BRICK (8+)
In de schaduw van de oude steengroeves presenteert Samuel Bey zijn voorstelling BRICK. Deze kleinspektakelvoorstelling kenmerkt zich door jongleren, dans en de meest bizarre baksteencreaties. Want baksteen, dat is toch hét kenmerk van Westerse architectuur?

Waar: BRICK, karperstraat 8, 8400 Zandvoorde
Wanneer: 15u00-16u00
Reservatie is verplicht

Concert met orgel en zang in de Sint-Michielskerk
Charmante orgelmuziek uit Frankrijk gebracht door de Franse orgelvirtuoze Caline Malnoury op het symfonische orgel van de Sint-Michielskerk. Zangeres Justine Vandendriessche brengt ter afwisseling enkele mooie melodieën in samenspel met dit instrument.

Waar: Sint-Michielskerk, Sint-Michielsplein 1, 8800 Roeselare
Wanneer: 16u00-17u00

Beeld van 'Circus in de stad' uit de collectie Huis van Alijn

Heritage Days / Open Monumentendagen op 14 en 15 september

Koninklijk Theater Toone
Het Koninklijk Theater van Toone is een traditioneel Brussels poppentheater dat al sinds 1830 bestaat. Het huis van Toone werd in 1997 beschermd en ligt op de kruising van de Schuddeveldgang en de Sint-Petronillagang, in het hart van het Îlot Sacré. De huidige inrichting van het theater werd voltooid in 1979. Er is ook een poppenmakerij, een bibliotheek, een videotheek en een poppenmuseum.

Tijdens de Open Monumentendagen zullen de poppenspelers je verwelkomen op een tentoonstelling in het Frans en Nederlands over 19e- en 20e-eeuwse Brusselse marionetten. Je kunt ook de voorstelling van Les Trois Mousquetaires (De Drie Musketiers) bijwonen op zaterdag en zondag van 16u tot 18u (FR).

Waar: Sint-Petronillagang / Grasmarkt, 1000 Brussel
Wanneer: Zaterdag en zondag van 10u00 tot 18u00
Toegankelijk zonder reservatie. Enkel reserveren voor de opvoering
.

Terugblik op het theater Le Ratinet 1975 – 2025
Het Théâtre du Ratinet is gevestigd in la Ferme Rose in Ukkel. Het werd gecreëerd door het Théâtre de l’Enfance in de jaren 1960. Het gezelschap was oorspronkelijk gevestigd in het Koninklijk Poppentheater Toone in het centrum van Brussel. In 1975 verhuisden twee acteurs, Anne Mauffroy en Claude Valère, van het stadscentrum naar la Ferme Rose. In hun koffers namen ze de poppen Bonhommet en Tilapin mee en een nieuw personage: een kleine rat die Ratinet’ zou worden en zijn naam zou geven aan het theater dat we vandaag kennen.

De tentoonstelling (FR) is vrij toegankelijk. Ter gelegenheid van de Heritage Days/​Open Monumentendagen brengt het theater de voorstelling Ratinet va à l’école. C’est la rentrée des classes !. De voorstelling vindt plaats op zondag van 15u30 tot 16u30. Inschrijven verplicht.

Waar: Théâtre du Ratinet, De Frélaan 44, 1180 Ukkel
Wanneer: Zaterdag van 10u00 tot 18u00 en zondag van 14u00 tot 18u00
Toegankelijk zonder reservatie. Enkel reserveren voor de opvoering.

KANAL Tours (Ictus & Lisa Mathys)
Eind 2025 gaat KANAL-Centre Pompidou open. Ben je benieuwd hoe het nieuwe museum er zal uitzien, wat je in de verschillende ruimtes zal kunnen beleven of hoever de werken al staan? Volg dan een rondleiding op de werf! Een medewerker van KANAL toont je de iconische showroom en andere ruimtes en geeft je een blik behind the scenes. Onderweg ontdek je ook geluidsinstallaties van Lisa Matthys en het Ictus-ensemble.

Waar: Akenkaai, ter hoogte van de werfcontainers
Wanneer: Zaterdag en zondag, start om 10u00 en 12u00 (in het Frans), om 14u00 (in het Nederlands) en om 16u00 (in het Engels)
Reserveren is verplicht

Operahuis de Munt
Wil je meer weten over de geschiedenis van de Munt en de architectuur van het theater van dichtbij bekijken? Laat je tijdens de Heritage Days/​Open Monumentendagen door onze gidsen meenemen door een labyrint van zalen, voorkamers en gangen waar elke muur getuigt van drie eeuwen opera in hartje Brussel. Van de lobby tot de renovatie van de toneelmachines en liften, en niet te vergeten de vernieuwing van de beroemde rode stoelen, ontdek de wereld van de opera vanuit elke hoek.

Waar: Muntplein 5, 1000 Brussel
Wanneer: Zaterdag van 10u00 tot 18u15
Reserveren is verplicht

Belgian Hip-hop legacy (Melodiggerz)
In het kader van BELGIAN HIP-HOP LEGACY organiseert Melodiggerz een tentoonstelling waar bezoekers een selectie van 60 belangrijke Belgische hiphopplaten van 1990 tot 2020 kunnen ontdekken. De tentoonstelling wordt aangevuld met documenten en videoarchieven die betrekking hebben op het ontwikkelde thema.

De tentoonstelling vindt plaats in BXL Central [Chez PIAS], een van de grootste platenzaken van België, een paradijs voor diggerz en muziekliefhebbers, op een steenworp afstand van het Centraal Station en de Grote Markt. Er worden dj-sets georganiseerd met Belgische dj’s/producers. De mixen die worden aangeboden, bestaan voor 100% uit Belgische hiphop. Er worden rondleidingen georganiseerd met Belgische hiphoplegendes, belangrijke spelers en een expert op dit gebied.

Waar: BXL Central [Chez Pias], Sint-Laurensstraat 36 – 38, 1000 Brussel
Wanneer: Zaterdag en zondag van 11u00 tot 20u00

  • Rondleidingen: 14u00-18u00
  • Dj-set: 18u00 tot 20u00

De tentoonstelling en dj-set zijn toegankelijk zonder reservatie. Reserveren is enkel nodig voor de rondleidingen.

Volksdansworkshops in het Institut Liszt Brussel
Het podium van het Liszt Instituut heeft als achtergrond een deel van de eerste ommuring van Brussel. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele delen bewaard gebleven van de Brusselse vestingwerken, de middeleeuwse muren die de stad omringden. Een van deze delen maakt deel uit van het Liszt Instituut. Doe mee en ontdek de geschiedenis van Brussel.

Om het Belgische gebouwde erfgoed te koppelen aan Hongarije, brengen we u een reeks workshops volksdans, cultureel erfgoed van Hongarije. De Táncház (‘danshuis’) is een onderwijsmethode die in 2011 door UNESCO werd geselecteerd in het Register van Goede Beschermingspraktijken. Het Táncház-model van het onderwijzen van volksdans en muziek combineert traditionele vormen van verwerving met moderne pedagogische en academische methoden. Deelnemers verwerven danskennis van ervaren leden of traditiedragers door directe observatie en imitatie, onder begeleiding van live muziek, terwijl ze hun eigen niveau van creativiteit gebruiken om hun bekwaamheid en dansvaardigheid te ontwikkelen.” Een programma voor zowel kinderen als volwassenen, gepresenteerd door de dansers van het Viola Dansensemble: Flóra Monzolai en Gergely Csendes.

Waar: 10 Treurenberg, 1000 Brussel
Wanneer: Zaterdag, start om 14u00, 15u00, 16u00 en 17u00 (duur: 30 min.)
Reserveren is verplicht

In de coulissen. Rondleiding door het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.
Ben je nieuwsgierig naar wat er achter de schermen gebeurt bij het Théâtre National, in het kostuumatelier, de geluidsstudio en de machines? Wil je het verhaal horen van het begin van het theater op de Waalse wegen en de verhuizing naar de Emile Jacqmainlaan in 2004? Wil je begrijpen hoe een show in elkaar zit en hoe een seizoen wordt geprogrammeerd? Het publiekswerkingsteam helpt je de geheimen te ontdekken die verborgen zitten in deze pakketboot die dit jaar zijn 20e verjaardag viert.

Waar: Emile Jacqmainlaan 111 – 115, 1000 Brussel
Wanneer: Zaterdag, start om 14u00, 15u00, 16u00 en 17u00 uur (FR), rondleiding in Franse Belgische gebarentaal om 14u00 (duur: 75 min., maximaal 30 personen per wandeling)
Reserveren is verplicht

Fanfare des Chasseurs de Prinkères
De fanfare Chasseurs de Prinkères zet een oude Brusselse folktraditie voort (en verwijst naar de Prinkherenjagers; een prinkheer’ is een meikever’ in het Brussels). De Prinkherenjagers waren vrolijke zwanzeurs (Brussels dialect voor feestvierder, grapjas’) die zich verenigden en elk jaar in de maand mei vanuit het centrum van Brussel, de Marollen en de Havenwijk in een stoet, voorafgegaan door een fanfare uitgedost in kostuum, op pad gingen richting Ukkel-Sint-Job onder het voorwendsel meikevers te gaan vangen, een insect dat indertijd als schadelijk werd gezien. In 2014 werd de fanfare opnieuw samengeroepen en kwam de eerste parade er naar aanleiding van de 2e editie van Homborch viert feest’. Hoewel de fanfare in Ukkel gevestigd is, treedt ze veelvuldig op in Brussel en daarbuiten (carnavals).

De fanfare nodigt je uit om de instrumenten, kostuums, posters en relikwieën te ontdekken die deze collectieve geschiedenis schetsen. Op zondag van 17u00 tot 17u45 uur wordt er telkens een concert gegeven.

Waar: Berg van Sint-Job 39, 1180 Ukkel
Wanneer: Zondag van 10u00 tot 18u00 uur

How to protect Brussels clubbing heritage? — Een conferentie in Fuse
Fuse viert dit jaar zijn 30e verjaardag. Een historische club die symbool staat voor de invloed van de Brusselse elektronische scene en clubcultuur. Maar haar activiteit wordt, net als dat van haar vele collega’s, voortdurend bedreigd. Hoe kunnen we ons het Brussel van morgen voorstellen — cultureel rijk, aantrekkelijk en veranderend — en beschermen en promoten wat intussen deel uitmaakt van het erfgoed van de stad? Een panel van Brusselse clubbingveteranen en specialisten zal deze kwesties bespreken binnen de muren van Fuse.

Waar: Fuse, Blaesstraat 208, 1000 Brussel
Wanneer: Zondag van 16u00 tot 18u00 (EN)
Reserveren is verplicht

Ook interessant

05 dec. 2024

Game on: Welke linken hebben muziek en podiumkunsten met sport en spel?

Met de slagzin ‘Game on!’ staan sport en spel centraal tijdens Erfgoeddag 2025. Ook muziek en podiumkunsten hebben banden met dat thema.
Lees meer
29 nov. 2024

‘Leuven Chansonnier in Perspective’ – 50 minidocumentaires belichten een 15de-eeuws liedboek

Alamire Foundation vertelt over het onderzoek naar en de documentairereeks rond het 15de-eeuws liedboek Leuven Chansonnier.
Lees meer
21 okt. 2024

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Het virtueel museum FAAM verwelkomt jouw erfgoed.
Lees meer
08 okt. 2024

Een vernieuwd Letterenhuis

Het Letterenhuis, dat ook een huis voor theatererfgoed is, heropende afgelopen zomer met een nieuwe publieksruimte en een nieuw collectieplatform.
Lees meer