Home Nieuws Onuitgegeven cantates van Telemann uit de collect…

Onuitgegeven cantates van Telemann uit de collectie van het Brussels Conservatorium

Op 22 maart 2014 bracht het ensemble PhiloMelante vijf onuitgegeven cantates van Georg Philipp Telemann (1681-1767). Het ensemble werd in 2013 opgericht om de resultaten van artistiek onderzoek te kunnen brengen en illustreren. Dat artistiek onderzoek gebeurt in het kader van Trobador, een onderzoekscommissie van de Erasmushogeschool Brussel om onderzoek door docenten en studenten van het Koninklijk Conservatorium Brussel te ondersteunen en te stimuleren.

Portret van Georg Philipp Telemann door Valentin Daniel Preisler | Publiek domein, via Wikimedia Commons

Een van die onderzoeksprojecten wordt in het voorjaar afgerond. Het betreft een onderzoek naar de retoriek en instrumentatie van de continuo in 150 cantates van Telemann (door Sofie Vanherle, klaveciniste en docente schriftuur). De cantates berusten in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Brussel (B_​Bc941) en maken deel uit van de Westphalcollectie die eind 19de eeuw door F.J. Fétis werd aangekocht. Slechts 46 hiervan zijn ten tijde van Telemann uitgegeven, een derde zijn bovendien unicaten.

In het kader van dit onderzoek werden alle manuscripten omwille van conservatie gedigitaliseerd en waar nodig werden preserverende maatregelen genomen. Bij deze gelegenheid kon ook grondiger onderzoek gedaan worden naar de verschillende kopiisten en naar de datering van de cantates. Melante is trouwens een italianiserend anagram van Telemann, door hem zelf bedacht. Het komt veelvudig voor op de manuscripten uit deze collectie. Het concert van 22 maart bracht vijf cantates die niet in de handel zijn terug te vinden en evenmin als cd-opname zijn verschenen – voor zover bekend. De gekozen cantates zijn voor bariton (Lukáš Zeman), met begeleiding van een klein instrumentaal ensemble, gaande van twee violen met basso continuo tot één barokhobo, twee violen, altviool en basso continuo.

Ook interessant

08 okt. 2024

Enquête Antwerps poesjenellentheater

Ben of was jij op een of andere manier betrokken bij het Antwerps Poesjenellentheater? Dan is deze bevraging iets voor jou​!
Lees meer
16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
02 sep. 2024

Dans als museale beleving – Platform K danst in STAM

Op 27 april 2024, Dag van de Dans, voerde Platform K een dansperformance uit in de inkomhal van het STAM (Stadsmuseum Gent). CEMPER ging met hen in g…
Lees meer
02 sep. 2024

Topstuk voorgesteld: Schets van Beethovens eerste pianosonate

In mei 2024 kocht de Vlaamse Gemeenschap compositieschetsen van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven aan. Wij gingen in gesprek met Beethov…
Lees meer