Home Nieuws Renaissancemuziek en -kunst in Vlaanderen: het Me…

Renaissancemuziek en -kunst in Vlaanderen: het Mechels Koorboek in context

Op 20 mei 2021 worden de facsimile van en studie over het Mechels Koorboek gepresenteerd en inhoudelijk toegelicht tijdens een internationaal webinar dat het Department of European Studies van Columbia University (New York) organiseert in samenwerking met de Alamire Foundation.

Het Mechels Koorboek werd aan het begin van de zestiende eeuw, ca. 1508 – 1516, vervaardigd in het atelier van Petrus Alamire, een belangrijk muziekscribent uit de Lage Landen, voor een telg van de toen heersende Habsburgse dynastie. Het handschrift is niet alleen een van de best bewaarde uit het Alamirecorpus, het is tevens een van de mooist verluchte en een van de grootste die hij ooit maakte. Het boek wordt nog steeds bewaard in Mechelen, de stad waar het werd gemaakt.

Naar aanleiding van de publicatie van een facsimile van het Mechelse koorboek door de Alamire Foundation, zullen panelleden het manuscript bespreken vanuit het perspectief van de historische musicologie, de muziekpraktijk en de kunstgeschiedenis.

Meer informatie over deze webinar vind je hier.

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

Antonius Ghijselers verzamelde in 1517-1518 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer
22 nov. 2023

Topstuk in de kijker: Twee Dominicaanse gradualia

Twee gradualia uit 1515 en 1520 van de hand van dominicaan Nicolaas van Rosendael werden in 2007 erkend als Vlaamse topstukken.
Lees meer
04 sep. 2023

Topstuk in de kijker: Octo Missae, quinque, sex, et septem vocum

In 1578 drukte Christoffel Plantin voor het eerst polyfone muziek. Octo Missae, een luxe misboek met acht missen was opgedragen aan de Spaanse koning…
Lees meer