Home Nieuws Renaissancemuziek en -kunst in Vlaanderen: het Me…

Renaissancemuziek en -kunst in Vlaanderen: het Mechels Koorboek in context

Op 20 mei 2021 worden de facsimile van en studie over het Mechels Koorboek gepresenteerd en inhoudelijk toegelicht tijdens een internationaal webinar dat het Department of European Studies van Columbia University (New York) organiseert in samenwerking met de Alamire Foundation.

Het Mechels Koorboek werd aan het begin van de zestiende eeuw, ca. 1508 – 1516, vervaardigd in het atelier van Petrus Alamire, een belangrijk muziekscribent uit de Lage Landen, voor een telg van de toen heersende Habsburgse dynastie. Het handschrift is niet alleen een van de best bewaarde uit het Alamirecorpus, het is tevens een van de mooist verluchte en een van de grootste die hij ooit maakte. Het boek wordt nog steeds bewaard in Mechelen, de stad waar het werd gemaakt.

Naar aanleiding van de publicatie van een facsimile van het Mechelse koorboek door de Alamire Foundation, zullen panelleden het manuscript bespreken vanuit het perspectief van de historische musicologie, de muziekpraktijk en de kunstgeschiedenis.

Meer informatie over deze webinar vind je hier.

Ook interessant

08 okt. 2024

Enquête Antwerps poesjenellentheater

Ben of was jij op een of andere manier betrokken bij het Antwerps Poesjenellentheater? Dan is deze bevraging iets voor jou​!
Lees meer
02 sep. 2024

Topstuk voorgesteld: Schets van Beethovens eerste pianosonate

In mei 2024 kocht de Vlaamse Gemeenschap compositieschetsen van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven aan. Wij gingen in gesprek met Beethov…
Lees meer
14 aug. 2024

De nachtelijke gezangen van Beatrijs: 13de-eeuws antifonarium ontsloten

Organist Iris Eysermans vertelt in een interview over de ontsluiting van een 13de-eeuws antifonarium uit de voormalige cisterciënzerinnenabdij van Na…
Lees meer
13 aug. 2024

'Dance – ICH' op het 33e symposium van Ethnochoreologie (ICTMD)

Van 22 juli tot en met 28 juli nam Debora deel aan het 33e symposium van de studiegroep over Ethnochoreologie binnen ICTMD.
Lees meer