Home Nieuws Ruim 500.000 euro voor het doorgeven van vakmansc…

Ruim 500.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 23 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten. Met een totaalbedrag van 575.885,35 euro ondersteunt hij 23 meesters-vaklui en 35 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

© Bart Van Troyen

Meester-leerlingbeurzen

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap enkel levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Met de uitreiking van beurzen wil de minister vaklui de kans geven om gedurende een langere periode — een paar maanden tot twee jaar — intensief samen te werken met één of meerdere leerlingen die bij hen in de leer komen. Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan.

Zes dossiers binnen muziek en podiumkunsten

Er werden zes dossiers binnen het domein van muziek en podiumkunsten goedgekeurd:

  • Benjamin Schwarz met Thomas Kint — Bouwen van piano’s en pianomechanieken bij August Förster;
  • Arthur Prinsen met Jolien Paeshuys — Muziek met gaatjes: harmonieën van orgelboeken. Leren arrangeren en noteren op karton;
  • Bart Van Troyen met Toon Lauwers en Wim Van Hooste — Het Musette Ritueel, een actuele gids voor het vervaardigen van rieten voor een 18e eeuws instrument;
  • Marc Vandemoortele met Stefan Timmermans, Jochen Smets en Bert Ruymbeek — Storytelling rond Vlaamse volksmuziektradities;
  • Koenraad Ronsmans met Joppe Bossuyt — De goochel-microbe doorgeven;
  • Benan Gugor met Julian Vleminckx — De mysterieuze wereld van het maken van cymbalen en de geheimen rond hun bronslegering.

De toekomst

In 2024 is er geen beursronde voorzien. De Vlaamse overheid wil onderzoeken hoe ze in de toekomst het vakmanschap nog beter kan ondersteunen om vaklieden dat extra duwtje in de rug te geven. Sowieso staat het vast dat vakmanschap een belangrijke plaats blijft innemen binnen het immaterieelerfgoedbeleid in Vlaanderen. 

Blijf op de hoogte via de kanalen van Departement Cultuur, Jeugd & Media of via CEMPER.

Ook interessant

04 sep. 2024

Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – Werksessie Netwerk Danserfgoed

Ben jij begaan met het doorgeven van dans en danskennis? Werk mee aan een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen tijdens onze werksessies op 19 okt…
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer
27 aug. 2024

Maak kennis met Birthe Verscuren

In augustus mochten we Birthe Verscuren in ons team verwelkomen. Maak kennis met onze nieuwe collega.
Lees meer
13 aug. 2024

Podiumtechnieken in de kijker gezet

We brachten kennis, gewoonten en verhalen van podiumtechnici samen in 9 teksten. Daarmee zetten we immaterieel podiumtechnisch erfgoed in de kijker o…
Lees meer