Ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 22 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten. Met een totaalbedrag van 615.470 euro ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Zo’n vakmanschap kan alleen levend gehouden worden door het over te dragen aan volgende generaties. Deze beurs ondersteunt deze kennisoverdacht. In elk traject zullen meester en leerling(en) gedurende een langere periode – een paar maanden tot twee jaar – intensief samenwerken. De beurs van maximaal 30.000 euro biedt hen een duwtje in de rug voor dit tijdrovende transmissieproces.

Er werden vijf dossiers binnen het domein van muziek en podiumkunsten goedgekeurd:

  • Jos Van Immerseel met Pieter-Jan Verhoyen – Overdragen van kennis over instrumentenbouw, stemming en toepassing van klassieke retorische principes en de invloed hiervan op de praxis van de uitvoerende klavierspeler.
  • Fatima Abgar met Ramia Taheri, Oumayma Hammadi en Farima Ettoumlilti – Izran: vrouwelijke poëtische weerbaarheid vanuit de Riffijnse diaspora
  • Beeldsmederij De Maan (Paul Contryn) met Katinka Heremans – Het doorgeven van figurentheater: EI EI (Expertise Initiatie – Erfgoed Inspiratie)
  • Asad Qizilbash met Haroun Iqbal – Raag en Taal: Een verdieping in Noord-Indische klassieke muziek en Pakistaanse Folk
  • Pigini Nederland (Casper Burkhardt) met Bram Van Weverberg – Accordeononderhoud en ‑herstel

Paul Contryn in De Tuin van de Walvis’ | © Diego Franssens

Meer informatie over de meester-leerlingbeurzen en een overzicht van alle toegekende beurzen vind je op de website van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen