Home Nieuws Ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmansc…

Ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 22 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten. Met een totaalbedrag van 615.470 euro ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Zo’n vakmanschap kan alleen levend gehouden worden door het over te dragen aan volgende generaties. Deze beurs ondersteunt deze kennisoverdacht. In elk traject zullen meester en leerling(en) gedurende een langere periode – een paar maanden tot twee jaar – intensief samenwerken. De beurs van maximaal 30.000 euro biedt hen een duwtje in de rug voor dit tijdrovende transmissieproces.

Er werden vijf dossiers binnen het domein van muziek en podiumkunsten goedgekeurd:

  • Jos Van Immerseel met Pieter-Jan Verhoyen – Overdragen van kennis over instrumentenbouw, stemming en toepassing van klassieke retorische principes en de invloed hiervan op de praxis van de uitvoerende klavierspeler.
  • Fatima Abgar met Ramia Taheri, Oumayma Hammadi en Farima Ettoumlilti – Izran: vrouwelijke poëtische weerbaarheid vanuit de Riffijnse diaspora
  • Beeldsmederij De Maan (Paul Contryn) met Katinka Heremans – Het doorgeven van figurentheater: EI EI (Expertise Initiatie – Erfgoed Inspiratie)
  • Asad Qizilbash met Haroun Iqbal – Raag en Taal: Een verdieping in Noord-Indische klassieke muziek en Pakistaanse Folk
  • Pigini Nederland (Casper Burkhardt) met Bram Van Weverberg – Accordeononderhoud en ‑herstel

Paul Contryn in De Tuin van de Walvis’ | © Diego Franssens

Meer informatie over de meester-leerlingbeurzen en een overzicht van alle toegekende beurzen vind je op de website van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Ook interessant

Dance-ICH Boombal Guus Herremans
07 sep. 2023

2023 is een feestjaar

2023 is een feestjaar voor immaterieel erfgoed. Op 17 oktober zal het precies 20 jaar geleden zijn dat Unesco de 2003 Conventie voor het Borgen van h…
Lees meer
Visual Domein2 Vierkant web
16 aug. 2023

Domein 2-Overleg

Op 18 oktober organiseren we voor het eerst een Domein 2-overleg, een netwerkmoment voor erfgoedactoren binnen het domein van de muziek- en podiumkun…
Lees meer
Draailierdag visual
11 aug. 2023

Draailierdag

Op 30 september organiseren we een draailierdag als netwerkmoment voor draailierspelers, -bouwers en –liefhebbers.
Lees meer
46 Venetie Show Tex
08 jun. 2023

Schilderen van decordoeken in de kijker

Sandra Fischer vertelt hoe decordoeken vroeger en nu geschilderd worden
Lees meer