Home Nieuws Start nieuw archiefdoorlichtingstraject voor 8 mu…

Start nieuw archiefdoorlichtingstraject voor 8 muziek- en podiumorganisaties

10 november 2020 stond voor CEMPER en meemoo in het teken van een nieuw archiefdoorlichtingstraject voor muziek- en podiumorganisaties. De deelnemers van deze reeks zijn AMUZ, B-Classic, Democrazy, De Studio/Villanella, fABULEUS, Het Depot, Irene Wool en Zefiro Torna. Met dergelijk traject begeleiden we de deelnemers om de archiefzorg binnen hun organisaties van nabij te bekijken. De doorlichting is gebaseerd op de richtlijnen inzake archiefzorg die de Vlaamse overheid heeft geformuleerd voor de kunstenorganisaties die een structurele werkingssubsidies ontvangen.

Een aangepast traject in coronatijden

Het traject loopt over meerdere maanden en bestaat enerzijds uit verschillende opdrachten. Aan de hand van vrij uitgebreide vragenlijsten wordt van iedere organisatie de nodige informatie verzameld over de gehele interne archiefzorg. Dat vormt de basis voor de archivarissen van meemoo en CEMPER om het archiefgesprek en bijhorend plaatsbezoek (indien mogelijk) voor te bereiden. De bevindingen uit het gesprek en de resultaten uit de vragenlijsten vormen de basis om per onderdeel advies op maat te formuleren en stellen we een reeks van mogelijke acties op. We geven hierbij aan in hoeverre bepaalde acties best op korte termijn verwezenlijkt kunnen worden.

De planning van het gehele traject is zo opgebouwd dat alle deelnemende organisaties elkaar twee keer ontmoeten: aan het begin en het einde. De eerst bijeenkomst focust op de kennismaking en de praktische toelichting rond het verloop. De tweede bijeenkomst is op het einde van het traject. Dan lichten we de resultaten van de doorlichting toe en bekijken we de knelpunten bij de organisaties. Hierop baseren we vervolgens een vorming. In principe zijn deze bijeenkomsten live, maar in deze coronatijden komen we digitaal samen. 

Nieuw bij deze reeks is een online vragenuurtje dat twee keer wordt georganiseerd. Dit bevordert onderling en informeel contact en geeft de organisaties de kans om eventuele problematieken over archiefzorg al aan te halen of meer uitleg te vragen over een bepaald onderdeel uit de vragenlijsten. 

Een volgende reeks is voorzien vanaf mei 2021. De oproep wordt rechtstreeks aan alle structureel gesubsidieerde muziek- en podiumorganisaties verstuurd vanaf eind januari.

Directeur Mariet Calsius Mail Mariet Calsius

Ook interessant

18 jul. 2024

13 Pilootprojecten voor nalatenschappen van kunstenaars

13 projecten ontvangen een subsidie, waaronder vijf uit de muziek en podiumkunsten.
Lees meer
27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer