Home Nieuws Terugblikken op 20 jaar Theater Aan Zee met een o…

Terugblikken op 20 jaar Theater Aan Zee met een online tentoonstelling

Naar aanleiding van de twintigste editie van Theater Aan Zee (TAZ) in 2016 wilde het Oostendse theaterfestival terugblikken op haar geschiedenis Met ErTAZeens zetten ze in op een online tentoonstelling die de bezoeker via verschillende invalshoeken een parcours laat afleggen doorheen 20 jaar TAZ. In dit verslag van TRACKS lees je hoe TAZ aan de slag ging.

Status

 • Voorbereidingen: in kaart brengen, centraliseren en inventariseren met de hulp van vrijwilligers (voorjaar 2014 – februari 2015)
 • Aanvraag van een projectsubsidie als ontwikkelingsgericht cultureel-erfgoedproject (januari — februari 2015)
 • Ontwikkelen van een digitale tentoonstelling met MOVIO (november 2015 – mei 2016)
 • Lancering van de digitale tentoonstelling ErTAZeens (juni 2016)

Probleemstelling

Voor de twintigste editie van TAZ (2016) wilde het festival haar geschiedenis vertellen en zichtbaar maken. De eerste stappen waren: het archief in kaart brengen, te centraliseren en inventariseren op stukniveau (dus: stuk per stuk), samen met enthousiaste vrijwilligers. Dit traject werd begeleid door Het Firmament (nu CEMPER). Met een werkgroep bestaande uit toenmalige TAZ-medewerkers, ex-TAZ programmatoren, ex-TAZ laureaten en een aantal projectpartners werd bepaald welk archiefmateriaal waardevol is om te bewaren en te tonen aan een breed publiek. Met een online, digitale tentoonstelling wil het festival haar verleden toegankelijk maken voor het brede publiek, maar ook voor onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten en de kunsten- en erfgoedsector. In dit verslag van TRACKS lees je hoe dit project werd uitgewerkt. 

Methode en resultaten

Lees alles over de aanpak van Theater Aan Zee en de concrete uitwerking van de online tentoonstelling ErTAZeens op de website TRACKS en surf naar ertazeens​.be om het resultaat te bewonderen!

  Ook interessant

  25 jan. 2024

  Topstuk in de kijker: ’t Dor wert groeyende

  Hubert Meeus en Timothy De Paepe vertellen over ‘t Dor wert groeyende, een verzamelhandschrift van de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom.
  Lees meer
  11 jan. 2024

  Workshop - Dans en het museum

  CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
  Lees meer
  08 dec. 2023

  Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

  Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
  Lees meer
  07 dec. 2023

  Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

  Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
  Lees meer