Home Nieuws Toots 100. The Sound of a Belgian Legend

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Het ketje’ uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en fluiter. Hij groeide uit tot een van de beste mondharmonicaspelers die ooit heeft geleefd. Met zijn virtuoze spel vulde Toots concertzalen over de hele wereld, maar toch bleef hij altijd Belg in hart en nieren.

KBR en het MIM brengen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel. Van 22 april tot en met 31 augustus 2022 kan je in KBR terecht voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen.


Nooit eerder getoond muziek- en beeldmateriaal

Na het overlijden van Toots schonk de Stichting Toots Thielemans zijn persoonlijk archief aan KBR. Zijn instrumenten kregen een nieuwe thuis in het Muziekinstrumentenmuseum. Vandaag komen de twee collecties opnieuw samen. 

Ontdek een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. Kom meer te weten over de man achter de legende, de Brusseleir’, de virtuoos.

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’ gaat nog een stap verder: je zal je volledig kunnen onderdompelen in de sound’ van Toots. Bereid je voor op een onvergetelijke jazztrip.

Meer info over de tentoonstelling vind je op de website van KBR

Colloquium Toots Thielemans (19222016). A Century of Music across Europe and America’

Van 9 tot 11 mei wordt in KBR ook een colloquium gewijd aan het onderzoek over en rond Toots Thielemans. Naast het academische deel staat er ook een bijzonder concert geprogrammeerd, in samenwerking met de jazzafdelingen van het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Conservatoire royal de Bruxelles.

Het colloquium heeft als doel het onderzoek te lanceren naar de vele aspecten van Toots Thielemans, zijn leven, zijn werk, hoe zijn werk werd onthaald en de multiculturele contexten waarin hij leefde en werkte. KBR is op zoek naar multidisciplinaire benaderingen en uiteenlopende standpunten.

Meer info over het colloquium vind je op de website van KBR.

Ook interessant

08 feb. 2024

De unieke muziekcollectie van de Openbare bibliotheek van Kortrijk

Vinyl en cd’s: de Bib Kortrijk bewaart ze allemaal.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer