Home Nieuws Topstuk voorgesteld: de Antwerpse stormklok

Topstuk voorgesteld: de Antwerpse stormklok

Deze stormklok uit 1316 is een van de weinige grote middeleeuwse klokken die ons land rijk is. Ze was aanvankelijk bedoeld voor de Belforttoren van de Romaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen (de voorloper van de huidige kathedraal). Na de afbraak van die toren hing ze tot 1930 naast de elfuurklok in de huidige kathedraaltoren, die tevens dienst doet als belfort van Antwerpen.

Collectie Stad Antwerpen, Museum Vleeshuis | Foto: Michel Wuyts & Louis De Peuter

Stormklokken werden geluid bij zeer belangrijke gelegenheden of bij groot onheil, zoals oorlog, rampen of zwaar onweer. Dat verklaart ook het opschrift Orida [verbastering van horrida] vocor’ (de verschrikkelijke word ik genoemd). De klok draagt naast de naam Orida’ ook de naam van de klokkengieter Gerard van Luik.

De zeldzame bronzen klok heeft een bijzondere waarde voor ons collectieve geheugen door de rol die ze speelde in het historisch geluidslandschap van Antwerpen. Momenteel wordt het instrument, dat bijna twee ton weegt, tentoongesteld in het museum Vleeshuis in Antwerpen in het kader van de permanente opstelling Klank van de Stad’.

Ook interessant

18 apr. 2025

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

Op 26 april 2025, Dag van de Dans wil CEMPER met #OokDitIsDans meer zichtbaarheid en waardering geven aan alle vormen van dans.
Lees meer
16 apr. 2025

"We moesten underground gaan of het zelf organiseren” - Gerrit Wellens over hiphop in België

Gerrit Wellens (°1964) was in de jaren 1980 een van de pioniers in Vlaanderen die begon met breakdansen.
Lees meer
20 feb. 2025

Van ontwerp tot kostuum – In gesprek met Theatrale Elvira

Kostuums maken een belangrijk deel uit van podiumvoorstellingen. Het ontwerpen en maken van die kostuums wordt gedaan in ateliers.
Lees meer
07 feb. 2025

Izran Revisited: heropleving van een traditie uit het Rifgebergte

In een interview vertellen Greet Simons (De Vaartkapoen) en Fatoum (artieste) hoe ze de afgelopen jaren intensief samenwerkten om izran door te geven.
Lees meer