Topstuk voorgesteld: de Antwerpse stormklok

Deze stormklok uit 1316 is een van de weinige grote middeleeuwse klokken die ons land rijk is. Ze was aanvankelijk bedoeld voor de Belforttoren van de Romaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen (de voorloper van de huidige kathedraal). Na de afbraak van die toren hing ze tot 1930 naast de elfuurklok in de huidige kathedraaltoren, die tevens dienst doet als belfort van Antwerpen.

Stormklokken werden geluid bij zeer belangrijke gelegenheden of bij groot onheil, zoals oorlog, rampen of zwaar onweer. Dat verklaart ook het opschrift Orida [verbastering van horrida] vocor’ (de verschrikkelijke word ik genoemd). De klok draagt naast de naam Orida’ ook de naam van de klokkengieter Gerard van Luik. 

De zeldzame bronzen klok heeft een bijzondere waarde voor ons collectieve geheugen door de rol die ze speelde in het historisch geluidslandschap van Antwerpen. Momenteel wordt het instrument, dat bijna twee ton weegt, tentoongesteld in het museum Vleeshuis in Antwerpen in het kader van de permanente opstelling Klank van de Stad’.

Collectie Stad Antwerpen, Museum Vleeshuis | Klank van de Stad
Collectie Stad Antwerpen, Museum Vleeshuis | foto: Michel Wuyts & Louis De Peuter

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen