Home Nieuws Topstuk voorgesteld: de Antwerpse stormklok

Topstuk voorgesteld: de Antwerpse stormklok

Deze stormklok uit 1316 is een van de weinige grote middeleeuwse klokken die ons land rijk is. Ze was aanvankelijk bedoeld voor de Belforttoren van de Romaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen (de voorloper van de huidige kathedraal). Na de afbraak van die toren hing ze tot 1930 naast de elfuurklok in de huidige kathedraaltoren, die tevens dienst doet als belfort van Antwerpen.

Collectie Stad Antwerpen, Museum Vleeshuis | Foto: Michel Wuyts & Louis De Peuter

Stormklokken werden geluid bij zeer belangrijke gelegenheden of bij groot onheil, zoals oorlog, rampen of zwaar onweer. Dat verklaart ook het opschrift Orida [verbastering van horrida] vocor’ (de verschrikkelijke word ik genoemd). De klok draagt naast de naam Orida’ ook de naam van de klokkengieter Gerard van Luik.

De zeldzame bronzen klok heeft een bijzondere waarde voor ons collectieve geheugen door de rol die ze speelde in het historisch geluidslandschap van Antwerpen. Momenteel wordt het instrument, dat bijna twee ton weegt, tentoongesteld in het museum Vleeshuis in Antwerpen in het kader van de permanente opstelling Klank van de Stad’.

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
23 apr. 2024

“Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer