Home Nieuws Topstuk voorgesteld: een Brugse eenhandsfluit

Topstuk voorgesteld: een Brugse eenhandsfluit

In 2007 kreeg de bescheiden Brugse eenhandsfluit, wellicht omstreeks 1500 gemaakt, het statuut van Vlaams topstuk.

Houten eenhandsfluiten waren in de loop van de 15de tot 17de eeuw populaire instrumenten in de Lage Landen. Niet enkel het gewone volk, maar ook de burgerij en adel wisten het instrument te waarderen. Want ondanks haar eenvoud, met twee vingergaten en een duimgat, was het door overblazen mogelijk een volledige diatonische toonladder te spelen. 

Heel wat volkse wijsjes en dansen lagen daardoor binnen het speelbereik van de eenhandsfluit. Het Brugse exemplaar werd in 1990 opgegraven in een beerput, waar het omwille van de hoge vochtigheidsgraad goed bewaard bleef doorheen de eeuwen. 

Omwille van haar afmetingen (47 cm) en afwerking is ze een wereldunicum met een bijzondere waarde voor het collectieve geheugen. Deze unieke vondst levert niet alleen belangwekkende informatie op over de geschiedenis van de eenhandsfluit, maar getuigt ook van het Brugse (openlucht) muziekleven in het bijzonder. Onder meer in het Brugse liedboek van Zeghere van Male en op het schilderij Vrolijk boerengezelschap van Jan Massijs kan men 16de-eeuwse afbeeldingen van het instrument bewonderen.

Eenhandsfluit
Eenhandsfluit | Musea Brugge

Ook interessant

16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
03 sep. 2024

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Ontdek hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt van a tot z in deze reeks van instructievideo’s en schaaf je kennis als vakmens al kijkend bij!
Lees meer
02 sep. 2024

Topstuk voorgesteld: Schets van Beethovens eerste pianosonate

In mei 2024 kocht de Vlaamse Gemeenschap compositieschetsen van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven aan. Wij gingen in gesprek met Beethov…
Lees meer
28 aug. 2024

‘Beleving’ belicht Limburgs immaterieel erfgoed

Het Limburgs Volkskundig Genootschap, hun partners en vrijwilligers brachten 101 levende gebruiken en tradities uit Limburg in kaart en beeld. Daarbi…
Lees meer