Home Nieuws Topstuk voorgesteld: Evangelieboek met gregoriaan…

Topstuk voorgesteld: Evangelieboek met gregoriaans/polyfonie

Als oudste stad van België kan Tongeren terecht fier zijn op haar muzikale verleden, waarvan zij nog talrijke sporen herbergt. 

In de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek, het voornaamste muziekcentrum van de stad, wordt een middeleeuws evangelieboek bewaard dat in kunsthistorisch en muzikaal opzicht van zeer groot belang is. Opmerkelijk is dat aan het handschrift een dertiende-eeuws polyfoon fragment toegevoegd werd, bedoeld ter afsluiting van de eerste Lectio in Nativitate Domini (de lezingen tijdens kerstnacht). In musicologisch opzicht is het fragment omwille van twee redenen van uitzonderlijk belang.

In de eerste plaats verschaft het informatie over de uitvoeringspraktijk van gregoriaans en polyfonie tijdens de kerstperiode. Bovendien werd het fragment genoteerd volgens een nieuw muzieknotatiesysteem, dat nog maar net ontwikkeld was door muziektheoreticus Franco Van Keulen. Het evangeliarium bevat aldus het oudst bewaarde voorbeeld van polyfonie in de Lage Landen en is een uniek muzikaal bewijs dat polyfonie vanaf de dertiende eeuw – of reeds vroeger – gecultiveerd werd in de kapittelkerk van Tongeren en mogelijk daarbuiten.

Naast een bijzondere ijkwaarde en schakelfunctie bezit het evangeliarium een grote artistieke waarde. De rijkelijk versierde boekband – rood fluweel bezet met zilverbeslag en kristallen knoppen en voorzien van bijbelse figuren – is al even rijk en uniek als de inhoud van dit in elk opzicht prachtige handschrift.

Evangelarium met zilverbeslag | © KIK-IRPA, Brussel, cliché Z012341

Ook interessant

18 apr. 2025

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

Op 26 april 2025, Dag van de Dans wil CEMPER met #OokDitIsDans meer zichtbaarheid en waardering geven aan alle vormen van dans.
Lees meer
16 apr. 2025

"We moesten underground gaan of het zelf organiseren” - Gerrit Wellens over hiphop in België

Gerrit Wellens (°1964) was in de jaren 1980 een van de pioniers in Vlaanderen die begon met breakdansen.
Lees meer
20 feb. 2025

Van ontwerp tot kostuum – In gesprek met Theatrale Elvira

Kostuums maken een belangrijk deel uit van podiumvoorstellingen. Het ontwerpen en maken van die kostuums wordt gedaan in ateliers.
Lees meer
07 feb. 2025

Izran Revisited: heropleving van een traditie uit het Rifgebergte

In een interview vertellen Greet Simons (De Vaartkapoen) en Fatoum (artieste) hoe ze de afgelopen jaren intensief samenwerkten om izran door te geven.
Lees meer