Home Nieuws Topstuk voorgesteld: Hadewijchhandschrift C

Topstuk voorgesteld: Hadewijchhandschrift C

Het leven van de middeleeuwse mystica Hadewijch blijft tot op heden een mysterie. Behalve dat ze leefde in de eerste helft van de dertiende eeuw, blijven de meeste gegevens over haar levenswandel ons onbekend. Onze kennis van Hadewijch beperkt zich hoofdzakelijk tot haar denken: in de uiteenlopende geschriften die van haar overgeleverd zijn, treedt ze naar voor als een hoog ontwikkelde vrouw, vertrouwd met de mystieke theologie. Haar liefde voor God (minne) staat centraal.

Het perkamenten handschrift uit de Gentse universiteitsbibliotheek, dat dateert uit de jaren 1350 – 1400, zou ontstaan zijn in het klooster Bethlehem, nabij Leuven. Naast brieven en visioenen bevat het strofische gedichten en mengeldichten. Vooral die eerste zijn vanuit muzikaal oogpunt interessant: onderzoek van de Nederlandse muziekwetenschapper en musicus Louis Peter Grijp toonde aan dat Hadewijchs gedichten ook als liederen waren bedoeld.

Ze componeerde’ haar strofische gedichten naar bestaande melodieën, waarop haar teksten konden worden gezet. Inspiratie voor deze zogenaamde contrafacta vond Hadewijch zowel bij geestelijke als bij wereldlijke middeleeuwse melodieën, zoals trouvèreliederen. De hoofse thematiek van de trouvèrekunst verving ze echter door de relatie tussen God en mens. Daardoor stond de mystica aan de wieg van een nieuw genre: dat van de mystieke minnepoëzie.

Brieven, Visioenen, Strofische Gedichten, Mengeldichten van Hadewijch (Brabant, midden 14de eeuw) | Erfgoedbibliotheek Universiteit Gent

Je kan het handschrift online bekijken op de website van de Gentse universiteitsbibliotheek.

Ook interessant

18 apr. 2025

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

Op 26 april 2025, Dag van de Dans wil CEMPER met #OokDitIsDans meer zichtbaarheid en waardering geven aan alle vormen van dans.
Lees meer
16 apr. 2025

"We moesten underground gaan of het zelf organiseren” - Gerrit Wellens over hiphop in België

Gerrit Wellens (°1964) was in de jaren 1980 een van de pioniers in Vlaanderen die begon met breakdansen.
Lees meer
20 feb. 2025

Van ontwerp tot kostuum – In gesprek met Theatrale Elvira

Kostuums maken een belangrijk deel uit van podiumvoorstellingen. Het ontwerpen en maken van die kostuums wordt gedaan in ateliers.
Lees meer
07 feb. 2025

Izran Revisited: heropleving van een traditie uit het Rifgebergte

In een interview vertellen Greet Simons (De Vaartkapoen) en Fatoum (artieste) hoe ze de afgelopen jaren intensief samenwerkten om izran door te geven.
Lees meer