Home Nieuws Update: Zoektocht naar een nieuwe thuis voor onze…

Update: Zoektocht naar een nieuwe thuis voor onze theaterpoppen

In september 2019 ging er bij CEMPER een persbericht uit: Onze theaterpoppen zoeken een nieuwe thuis’. Doorheen de voorgeschiedenis van de organisatie bouwde CEMPER een figurentheatercollectie uit. CEMPER heeft ondertussen echter als opdracht een dienstverlening aan te bieden omtrent muziek- en podiumerfgoed, niet om collecties te beheren. Daarom gaf de Vlaamse overheid CEMPER de opdracht om de figurentheatercollectie over te dragen aan andere actoren. 

Veel interesse en emotie

De respons was groot en vaak emotioneel. Mensen haalden jeugdherinneringen op, boden zelf onderdak aan, gaven suggesties door van mogelijke herbestemmingsplekken en een groot aantal musea uit binnen- en buitenland toonden hun interesse.

De poppen waarvoor wij een nieuwe thuis zoeken, zijn cultureel erfgoed met cultuurhistorische en/​of artistieke waarde. Wij willen hen dan ook onderbrengen bij collectiebeherende instellingen die erkend zijn door bovenlokale overheden in België en figurentheatermusea in het buitenland die overheidssteun genieten. Deze instellingen staan garant voor een kwaliteitsvolle bewaring op lange termijn. En hopelijk krijgen de poppen zo opnieuw de kans om te schitteren voor een publiek. 

Deze voorwaarden zijn belangrijk en worden meegenomen tijdens het overwegen van alle aanbiedingen die we mochten ontvangen vanuit diverse musea en collectiebeherende instellingen. 

En nu?

Een adviescommissie zal alle voorstellen bekijken. Deze commissie bestaat uit CEMPER-medewerkers, vroegere eigenaars van de poppencollectie en mensen die eerder al betrokken waren bij het waarderingstraject van de collectie. Met elk hun eigen expertise en perspectief zullen de commissieleden een weloverwogen voorstel ter goedkeuring voorleggen aan de Raad van bestuur van CEMPER.

Het belooft nog een boeiende trip te worden. We houden jullie op de hoogte!

Ook interessant

Erfgoeddag 2024 Thuis
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
Lena Sylvie
06 dec. 2023

Maak kennis met Lena en Sylvie

In oktober mochten we stagiair Lena De Wolf in ons team verwelkomen. Sylvie de Weze vervoegde ons in november als zakelijk medewerker.
Lees meer
Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
Marionetten Maken Kikker 28 web
14 nov. 2023

Van concept tot kikker: het resultaat van een meester-leerlingtraject

Maarten Janssens vertelt ons in een interview hoe hij en zijn broer Joris leerden om draadpoppen te maken met de hulp van een meerster-leerlingbeurs.
Lees meer