Home Nieuws Vlaanderen betaalt leergeld

Vlaanderen betaalt leergeld

In 2018 en 2019 kregen 175 meesters en leerlingen een beurs voor het doorgeven van vakmanschap. Deze beurzen geven vaklui de kans om hun immaterieel erfgoed levend te houden en hun kennis en kunde door te geven aan een nieuwe generatie. In 2021 maakt de Vlaamse minister van Cultuur opnieuw middelen vrij voor een nieuwe ronde van deze beurs. 

De nieuwe beursronde wordt officieel gelanceerd in het voorjaar van 2021 en krijgt een budget van 619.000 euro. In zogenaamde meester-leerlingtrajecten krijgen vakmannen en ‑vrouwen de kans om gedurende een langere periode intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Daarbij vragen meesters en leerlingen samen een beurs aan, waarmee ze het diepgaande en tijdrovende proces van kennisoverdracht kunnen aangaan. Vakmanschap wordt hier heel ruim ingevuld: het kan onder meer gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel- of muzikale tradities, of instrumentenbouw. 

Voor meer inspiratie lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een online magazine Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject. In een twintigtal verhalen laat het magazine je kennismaken met de passie en ondernemingszin van de vakmensen in allerhande thema’s. Je vindt er ook enkele statistieken over de toegekende beurzen terug. Hieruit leren we dat er naast een groot aantal beurzen voor het doorgeven van ambachten (73%) ook podiumkunsten (8%) en muziekcultuur (6%) aan bod kwamen. 

Vanuit CEMPER mochten wij enkele van deze meesters en leerlingen begeleiden bij hun beursaanvraag: 

De nieuwe beursronde wordt officieel gelanceerd in het voorjaar van 2021. CEMPER zal zich opnieuw inzetten om meesters en leerlingen te begeleiden bij hun aanvraag. Is de beurs iets voor u of uw muziek- of podiumpraktijk? Geef ons alvast een seintje, zodat wij u op de hoogte kunnen houden zodra de oproep gelanceerd is.

  Ook interessant

  23 apr. 2024

  “Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

  Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
  Lees meer
  01 mrt. 2024

  Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

  Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
  Lees meer
  20 feb. 2024

  Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

  Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
  Lees meer
  20 feb. 2024

  Memoranda rond cultuur en kunsten

  SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
  Lees meer