Home Nieuws Vlaanderen betaalt leergeld

Vlaanderen betaalt leergeld

In 2018 en 2019 kregen 175 meesters en leerlingen een beurs voor het doorgeven van vakmanschap. Deze beurzen geven vaklui de kans om hun immaterieel erfgoed levend te houden en hun kennis en kunde door te geven aan een nieuwe generatie. In 2021 maakt de Vlaamse minister van Cultuur opnieuw middelen vrij voor een nieuwe ronde van deze beurs.

Pieter Blondelle

De nieuwe beursronde wordt officieel gelanceerd in het voorjaar van 2021 en krijgt een budget van 619.000 euro. In zogenaamde meester-leerlingtrajecten krijgen vakmannen en ‑vrouwen de kans om gedurende een langere periode intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Daarbij vragen meesters en leerlingen samen een beurs aan, waarmee ze het diepgaande en tijdrovende proces van kennisoverdracht kunnen aangaan. Vakmanschap wordt hier heel ruim ingevuld: het kan onder meer gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel- of muzikale tradities, of instrumentenbouw.

Voor meer inspiratie lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een online magazine Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject. In een twintigtal verhalen laat het magazine je kennismaken met de passie en ondernemingszin van de vakmensen in allerhande thema’s. Je vindt er ook enkele statistieken over de toegekende beurzen terug. Hieruit leren we dat er naast een groot aantal beurzen voor het doorgeven van ambachten (73%) ook podiumkunsten (8%) en muziekcultuur (6%) aan bod kwamen. 

Vanuit CEMPER mochten wij enkele van deze meesters en leerlingen begeleiden bij hun beursaanvraag: 

De nieuwe beursronde wordt officieel gelanceerd in het voorjaar van 2021. CEMPER zal zich opnieuw inzetten om meesters en leerlingen te begeleiden bij hun aanvraag. Is de beurs iets voor jou of jouw muziek- of podiumpraktijk? Geef ons alvast een seintje, zodat wij je op de hoogte kunnen houden zodra de oproep gelanceerd is.

    Ook interessant

    16 apr. 2025

    "We moesten underground gaan of het zelf organiseren” - Gerrit Wellens over hiphop in België

    Gerrit Wellens (°1964) was in de jaren 1980 een van de pioniers in Vlaanderen die begon met breakdansen.
    Lees meer
    19 mrt. 2025

    Atemporal: een cross-over tussen hedendaagse dans en Chopi-muziek

    Yentl de Werdt (choreograaf en danser) en Matchume Zango (muzikant en instrumentenbouwer) vertellen over hun muziek en dans, en het ontstaan van hun …
    Lees meer
    14 mrt. 2025

    Open Call Dansstroom: Amateurdansers duiken in repertoire

    Dansstroom biedt niet-professionele dansers de kans om samen met een ervaren danscoach in dansrepertoire te duiken.
    Lees meer
    04 mrt. 2025

    ‘Iets goeds uit Mol’ - Afscheidnemend voorzitter CEMPER Carl Van Eyndhoven

    Afscheidnemend voorzitter Carl Van Eyndhoven blikt terug op zijn carrière in de muziek en het erfgoed.
    Lees meer