Home Nieuws Webinars over archiefzorg

Webinars over archiefzorg

In samenwerking met Erfgoed Viersprong werkte CEMPER een webinarreeks uit voor amateur‑, vrijwilligers- en cultuurverenigingen uit het werkingsgebied van de erfgoedcel (Lochristi, Destelbergen, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievenshoutem). De nood naar archiefzorg was een van de prioriteiten die aan het licht kwam uit de enquête die de erfgoedcel in de regio tijdens het voorjaar had verstuurd. Met de huidige coronacrisis was het logisch om de stap in het duister te wagen en een webinarreeks hierover te organiseren. 

We gingen uit van drie avonden, de essentie was immers om de amateurverenigingen te bereiken. 

Inhoudelijk waren de twee eerste sessies aan elkaar gekoppeld. We behandelden archiefzorg aan de hand van vier grote hoofdstukken/​vragen:

  • Waarom bewaren?
  • Je archief in kaart brengen. 
  • Wat bewaren?
  • Hoe bewaren?

Zowel het fysieke als digitale archief kwam aan bod. Ook het (waarom van) digitaliseren van erfgoed kreeg de nodige aandacht. 

Het derde webinar richtte al zijn pijlen op het presenteren van erfgoed. Het eerste deel van de avond stond in het teken van de wetgeving op de rechten waarmee je best rekening houdt als je je erfgoed wilt tonen. Vervolgens stelde Ellen (Erfgoed Viersprong) en Hanne (CEMPER) aan de hand van enkele cases verschillende platformen en mogelijke uitwerkingen voor. 

Om dit aan de hand van het reeds beschikbare erfgoed van amateurverenigingen te doen was enigszins wat moeilijk. Heel wat koren, harmonieën, fanfares, toneelgezelschappen … vertellen hun geschiedenis al op mooie eigentijdse websites, maar slechts een minimum hiervan toont effectief erfgoed. 

Enerzijds blijft archiefzorg en het tonen van hun erfgoed tijdsintensief voor de amateurverenigingen. Die willen in de eerste plaatsen musiceren, acteren, dansen … Anderzijds moeten we er ons ook bij neerleggen dat verenigingen die al lang bestaan — sommige zijn zelfs ouder dan België — niet meer over al hun erfgoed of volledig archief beschikken. 

Wat hebben we zelf geleerd? 

  • Denk goed na over de inhoud die je aanbiedt in de webinars. 
  • Reken voldoende tijd in voor de voorbereiding. Stel een draaiboek op. (Neem de brochure van FARO over webinars zeker door.)
  • Je moet minstens met twee zijn die het webinar begeleiden. Presenteren en tegelijk vragen of technische problemen opvolgen, dat lukt niet. 
  • Afwisseling is nodig, maar tools gebruiken om hyperinteractief te zijn is ook uit den boze. 
  • De deelnemende verenigingen uit de regio van Erfgoed Viersprong zijn al aardig bezig met hun erfgoed.
Directeur Mariet Calsius Mail Mariet Calsius
28-01-2021

Ook interessant

04 sep. 2024

CEMPER connect: Uitdagingen bij het inventariseren van muziek- en podiumerfgoed

Op dinsdag 12 november organiseren we voor het eerst CEMPER connect. Centraal staan het inventariseren en registreren van je erfgoed, en hoe je dat o…
Lees meer
03 sep. 2024

Videoreeks leren archiveren: tips voor het bewaren van je kunstenerfgoed

Met de videoreeks 'Leren Archiveren' willen we muzikanten, theatermakers, dansers en andere kunstenaars helpen om hun erfgoed duurzaam te beheren. De…
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer
27 aug. 2024

Maak kennis met Birthe Verscuren

In augustus mochten we Birthe Verscuren in ons team verwelkomen. Maak kennis met onze nieuwe collega.
Lees meer