Home Nieuws Webinars over archiefzorg

Webinars over archiefzorg

In samenwerking met Erfgoed Viersprong werkte CEMPER een webinarreeks uit voor amateur‑, vrijwilligers- en cultuurverenigingen uit het werkingsgebied van de erfgoedcel (Lochristi, Destelbergen, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievenshoutem). De nood naar archiefzorg was een van de prioriteiten die aan het licht kwam uit de enquête die de erfgoedcel in de regio tijdens het voorjaar had verstuurd. Met de huidige coronacrisis was het logisch om de stap in het duister te wagen en een webinarreeks hierover te organiseren. 

We gingen uit van drie avonden, de essentie was immers om de amateurverenigingen te bereiken. 

Inhoudelijk waren de twee eerste sessies aan elkaar gekoppeld. We behandelden archiefzorg aan de hand van vier grote hoofdstukken/​vragen:

  • Waarom bewaren?
  • Je archief in kaart brengen. 
  • Wat bewaren?
  • Hoe bewaren?

Zowel het fysieke als digitale archief kwam aan bod. Ook het (waarom van) digitaliseren van erfgoed kreeg de nodige aandacht. 

Het derde webinar richtte al zijn pijlen op het presenteren van erfgoed. Het eerste deel van de avond stond in het teken van de wetgeving op de rechten waarmee je best rekening houdt als je je erfgoed wilt tonen. Vervolgens stelde Ellen (Erfgoed Viersprong) en Hanne (CEMPER) aan de hand van enkele cases verschillende platformen en mogelijke uitwerkingen voor. 

Om dit aan de hand van het reeds beschikbare erfgoed van amateurverenigingen te doen was enigszins wat moeilijk. Heel wat koren, harmonieën, fanfares, toneelgezelschappen … vertellen hun geschiedenis al op mooie eigentijdse websites, maar slechts een minimum hiervan toont effectief erfgoed. 

Enerzijds blijft archiefzorg en het tonen van hun erfgoed tijdsintensief voor de amateurverenigingen. Die willen in de eerste plaatsen musiceren, acteren, dansen … Anderzijds moeten we er ons ook bij neerleggen dat verenigingen die al lang bestaan — sommige zijn zelfs ouder dan België — niet meer over al hun erfgoed of volledig archief beschikken. 

Wat hebben we zelf geleerd? 

Directeur Mariet Calsius Mail Mariet Calsius
28-01-2021

Ook interessant

11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
25 jan. 2024

Nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag 'Poppen en figuren: tussen erfgoed en hedendaagse praktijk’

CEMPER organiseerde in samenwerking met Huis van Alijn een nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag voor poppen- en figurentheater.
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer