Home Nieuws Webinars over archiefzorg

Webinars over archiefzorg

In samenwerking met Erfgoed Viersprong werkte CEMPER een webinarreeks uit voor amateur‑, vrijwilligers- en cultuurverenigingen uit het werkingsgebied van de erfgoedcel (Lochristi, Destelbergen, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievenshoutem). De nood naar archiefzorg was een van de prioriteiten die aan het licht kwam uit de enquête die de erfgoedcel in de regio tijdens het voorjaar had verstuurd. Met de huidige coronacrisis was het logisch om de stap in het duister te wagen en een webinarreeks hierover te organiseren. 

We gingen uit van drie avonden, de essentie was immers om de amateurverenigingen te bereiken. 

Inhoudelijk waren de twee eerste sessies aan elkaar gekoppeld. We behandelden archiefzorg aan de hand van vier grote hoofdstukken/​vragen:

  • Waarom bewaren?
  • Je archief in kaart brengen. 
  • Wat bewaren?
  • Hoe bewaren?

Zowel het fysieke als digitale archief kwam aan bod. Ook het (waarom van) digitaliseren van erfgoed kreeg de nodige aandacht. 

Het derde webinar richtte al zijn pijlen op het presenteren van erfgoed. Het eerste deel van de avond stond in het teken van de wetgeving op de rechten waarmee je best rekening houdt als je je erfgoed wilt tonen. Vervolgens stelde Ellen (Erfgoed Viersprong) en Hanne (CEMPER) aan de hand van enkele cases verschillende platformen en mogelijke uitwerkingen voor. 

Om dit aan de hand van het reeds beschikbare erfgoed van amateurverenigingen te doen was enigszins wat moeilijk. Heel wat koren, harmonieën, fanfares, toneelgezelschappen … vertellen hun geschiedenis al op mooie eigentijdse websites, maar slechts een minimum hiervan toont effectief erfgoed. 

Enerzijds blijft archiefzorg en het tonen van hun erfgoed tijdsintensief voor de amateurverenigingen. Die willen in de eerste plaatsen musiceren, acteren, dansen … Anderzijds moeten we er ons ook bij neerleggen dat verenigingen die al lang bestaan — sommige zijn zelfs ouder dan België — niet meer over al hun erfgoed of volledig archief beschikken. 

Wat hebben we zelf geleerd? 

2022 Mariet 01 edited2 web2
Directeur Mariet Calsius Mail Mariet Calsius
28-01-2021

Ook interessant

20230109 Vorming Amateurkoren Leuven web
25 mei 2023

Aan de slag met je verenigingsarchief! Een vormingenreeks in Leuven

Gespreid over 2023 en 2024 organiseren erfgoedcel Leuven en CEMPER vormingenreeksen voor amateurverenigingen van de stad.
Lees meer
20230422 Biechtstoel Mariet 2
23 mei 2023

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

CEMPER was van de partij op de eerste Theaterdag van OPENDOEK en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.
Lees meer
Thumbnail praten over platen
30 aug. 2022

Praten over platen - verslag van het symposium

De platen- en cd-collectie van Muziekarchief was aanleiding voor een symposium over het erfgoed van geluidsdragers en het erfgoed van de popmuziek.
Lees meer
Toneelscene hongk
31 jul. 2019

IATC-seminarie over archiefzorg in de podiumkunsten in een woelig Hong Kong

Tijdens het seminarie 'A Future in Bloom: Cultivating and Preserving Performing Arts Heritage' braken in Hong Kong de protesten los voor democratiser…
Lees meer