Home Nieuws Zet jouw ambacht of vakmanschap in de kijker

Zet jouw ambacht of vakmanschap in de kijker

CEMPER zet zich doorheen 2022 — samen met Werkplaats immaterieel erfgoed, ETWIE en Bokrijk | Vakmanschap en Erfgoed — in om de diversiteit aan ambachten, vakmanschap en technieken rond muziek en podiumkunsten zichtbaar te maken.

Het gaat bijvoorbeeld over het bouwen van violen, het ontwerpen van theaterkostuums en het schilderen van decordoeken. Deze praktijken worden doorgegeven tussen generaties en evolueren nog steeds. Op immaterieelerfgoed​.be willen we een zo volledig en divers mogelijk overzicht geven van deze praktijken.

Misschien hou jij ook een ambacht, vakmanschap of technieken rond muziek en podiumkunsten in leven?

Geef jouw immaterieel muziek- en podiumerfgoed meer zichtbaarheid door het te registreren op immaterieelerfgoed​.be.

Om jouw praktijk aan het overzicht toe te voegen, dien je een tekst en foto in op bovenstaande website. Niet iedereen zal jouw ambacht of vakmanschap kennen. Omschrijf dus goed wat jouw praktijk juist inhoudt: Wat gebeurt er precies? Wat heb je erbij nodig? Hoe doe je het? Misschien gebruik je speciale technieken. Hier vind je tips voor jouw tekst en meer inspiratievragen. Je kan ook enkele voorbeelden bekijken die reeds in het overzicht staan, zoals Musette bouwen, poppen en figuren maken en contrabasbouw.

Hulp nodig bij het registreren van je praktijk? Onze collega Sarah Masson helpt je graag verder (sarah.​masson@​cemper.​be).

Atelier vioolbouwer Maarten De Keukeleire
16-05-2022

Ook interessant

2021 Hakkebord Bouwboek Rails Verlijmen 72dpi
22 nov. 2021

Hakkebord bouwboek

Dit bouwboek voor een 15/16 model hakkebord werd geschreven in het kader van een meerster-leerlingtraject.
Lees meer
Boo
10 feb. 2021

Nieuwe fase in de ontsluiting van de collectie BOO

Weer een stapje verder in de ontsluiting van de oude bladmuziekcollectie van de openbare omroep.
Lees meer
Boo
11 feb. 2020

Digitalisering en ontsluiting van de collectie bladmuziek van de openbare omroep gaat voort

Het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB), School of Arts Erasmushogeschool digitaliseert de collectie bladmuziek van de openbare omroep en onderzo…
Lees meer
Dance Heritage Coalition
23 apr. 2016

Artist-Driven Archives

Artist-Driven Archives is een blog waar wetenschappers, podiumkunstenaars en programmatoren reflecteren over alternatieve documentering en archiverin…
Lees meer