Vlaanderen en CEMPER waarderen cultureel erfgoed

Figurentheater-kleur-Web-10

Vandaag blikken de erfgoedsector, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO terug op het leertraject over het waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen, dat in 2015 werd gestart. Ook Het Firmament (nu CEMPER) bundelde de resultaten van de waardering van een figurentheatercollectie en deelt ervaringen, tips en adviezen met de sector.

Wat voorafging


In 2015 startte een intensief leertraject over waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen. In 2016 startte FARO met een werkgroep waarderen, inventariseerde de kennis, de noden en de behoeften in de erfgoedsector, schreef basisnormen rond het kwaliteitsvol waarderen uit en stelde een toolbox op om geïnteresseerden op weg te helpen met nuttige info en tips. Daarnaast lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een subsidiereglement voor pilootprojecten waarderen. Zesentwintig organisaties, waaronder Het Firmament (nu CEMPER), kregen hierbij de kans om met extra middelen bijzondere waarderingstrajecten te realiseren en hierbij praktijkervaring op te bouwen die de erfgoedsector verder helpt.


Tijd voor een balans


Vandaag, drie jaar later, is het tijd om terug te blikken en een stand van zaken voor te stellen over het waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen. De nieuwste ontwikkelingen op het vlak van waarderen voorgesteld aan de erfgoedsector. Hierna delen de pilootprojecten hun ervaringen. We sluiten de studiedag af met een aantal debatten, waarbij de deelnemers essentiële vraagstukken over het waarderen bespreken en advies bezorgen aan het beleid.


Pilootproject Mechelse theaterpoppen naar waarde geschat’

Het Firmament (nu CEMPER) werd ondersteund bij de waardering van de figurentheatercollectie die het beheert. De gehanteerde methodiek en de projectresultaten werden gebundeld in een uitgebreid rapport. Hierin blikken we ook terug op het traject: wat ging goed, wat ging minder goed? Welke tips en adviezen kunnen we meegeven aan wie een waarderingstraject wil opstarten? 

Lees het onderzoeksrapport Mechelse theaterpoppen naar waarde geschat


Meer lezen?

In het lentenummer van faro, tijdschrift over cultureel erfgoed, verscheen een artikel over het pilootproject: Waarderen doe je niet alleen. Tussen podiumkunsten, immaterieel en roerend erfgoed.

Lees het artikel Waarderen doe je niet alleen

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen