Home Nieuws Vlaanderen en CEMPER waarderen cultureel erfgoed

Vlaanderen en CEMPER waarderen cultureel erfgoed

Vandaag blikken de erfgoedsector, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en FARO terug op het leertraject over het waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen, dat in 2015 werd gestart. Ook Het Firmament (nu CEMPER) bundelde de resultaten van de waardering van een figurentheatercollectie en deelt ervaringen, tips en adviezen met de sector.

Wat voorafging

In 2015 startte een intensief leertraject over waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen. In 2016 startte FARO met een werkgroep waarderen, inventariseerde de kennis, de noden en de behoeften in de erfgoedsector, schreef basisnormen rond het kwaliteitsvol waarderen uit en stelde een toolbox op om geïnteresseerden op weg te helpen met nuttige info en tips. Daarnaast lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een subsidiereglement voor pilootprojecten waarderen. Zesentwintig organisaties, waaronder Het Firmament (nu CEMPER), kregen hierbij de kans om met extra middelen bijzondere waarderingstrajecten te realiseren en hierbij praktijkervaring op te bouwen die de erfgoedsector verder helpt.


Tijd voor een balans


Vandaag, drie jaar later, is het tijd om terug te blikken en een stand van zaken voor te stellen over het waarderen van cultureel erfgoed in Vlaanderen. De nieuwste ontwikkelingen op het vlak van waarderen voorgesteld aan de erfgoedsector. Hierna delen de pilootprojecten hun ervaringen. We sluiten de studiedag af met een aantal debatten, waarbij de deelnemers essentiële vraagstukken over het waarderen bespreken en advies bezorgen aan het beleid.


Pilootproject Mechelse theaterpoppen naar waarde geschat’

Het Firmament (nu CEMPER) werd ondersteund bij de waardering van de figurentheatercollectie die het beheert. De gehanteerde methodiek en de projectresultaten werden gebundeld in een uitgebreid rapport. Hierin blikken we ook terug op het traject: wat ging goed, wat ging minder goed? Welke tips en adviezen kunnen we meegeven aan wie een waarderingstraject wil opstarten? 

Lees het onderzoeksrapport Mechelse theaterpoppen naar waarde geschat


Meer lezen?

In het lentenummer van faro, tijdschrift over cultureel erfgoed, verscheen een artikel over het pilootproject: Waarderen doe je niet alleen. Tussen podiumkunsten, immaterieel en roerend erfgoed.

Lees het artikel Waarderen doe je niet alleen

Ook interessant

Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
24 mei 2024

Al zingend leren over immaterieel erfgoed

Tijdens de erfgoedweken trok onze collega Debora Plouy als erfgoedklasbak door Vlaanderen en Brussel. Hoe verliepen de lessen? En welke tips heeft ze…
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer