Home Nieuws 100 jaar Schouwburg Kortrijk

100 jaar Schouwburg Kortrijk

In 2020 bestaat de Kortrijkse Schouwburg 100 jaar. Dat wordt op verschillende manieren gevierd. Op de planning staan evenementen, expo’s, theater-, dans- en performancevoorstellingen, installaties en nog meer. Een driemaandelijkse Schouwburg Krant, met verhalen door en voor het publiek, verscheen deze maand voor de eerste keer.

'Place Publique' door Albert Dubosq, 1913-1923 | © Stad Kortrijk

Rijk verleden biedt inspiratie voor Coronaproof feestjaar

Midden maart moest de Schouwburg noodgedwongen een tijdje de deuren sluiten door de alomgekende COVID-19-problematiek. Het feestjaar dreigde even in het water te vallen. Schouwburg Kortrijk bleef echter niet bij de pakken zitten en ging op zoek naar hoe we cultuur anders en vooral coronaproof aangeboden kan worden. Inspiratie hiervoor werd gevonden in het verleden van de schouwburg: de schouwburgzaal werd omgetoverd in een grote balzaal, net zoals in 1920!

De Schouwburg Krant

De Schouwburg Krant neemt je mee achter de schermen van de Schouwburg. Interviews met oude bekenden, een fotoreportage over een dag in het leven van één van de medewerkers of het verhaal achter een voorstelling. Ook het publiek wordt gevraagd herinneringen en anekdotes te delen. Ondertussen duikt een team van vrijwilligers en medewerkers in de archieven. Beelden van mooie affiches en programma’s illustreren de krant. Schouwburg Kortrijk doet een oproep aan iedereen die nog iets heeft liggen op zolder om dit te laten weten. Wie graag wil meewerken als vrijwilliger is ook welkom. 

Schouwburgland

Schouwburgland is een tentoonstelling, maar ook een voorstelling. Het wordt een magische, theatrale totaalbelevenis die je meeneemt door het gebouw en doorheen de geschiedenis van Schouwburg Kortrijk. Het zal plaatsvinden in de periode van 26 november tot 13 december 2020. Hou de website van Schouwburg Kortrijk in de gaten!

Historische decors

Tijdens Schouwburgland kan je ook een blik werpen op omvangrijke en unieke decorcollectie van Albert Dubosq (18631940) die Schouwburg Kortrijk beheert. Dubosq staat bekend als de belangrijkste decorateur tijdens de Belle Epoque. Deze collectie wordt sinds 2019 bewaard in Erfgoeddepot Trezoor. Recent (7 september 2020) schonk Stad Leuven nog een collectie historische decors van de hand van Joseph Denis (1880- ?).

Joseph Denis was een leerling van de wereldberoemde Albert Dubosq (18631940). Dankzij deze schenking worden de Leuvense decors op een kwalitatieve bewaard en worden – zo veel jaren later – de decors van leerling en meester herenigd.

Beide collecties werden gewaardeerd door CEMPER. Lees daarover alles in het rapport Een cross-collections waardering van historische decors in Vlaanderen.

De collectie van Albert Dubosq komt mooi in beeld in de documentaire Theatrale Tijdmachine (2012) over de restauratie van het decor Palais Romain:

Meer lezen?

Er is al heel wat geschreven over de schouwburg: over de geschiedenis, decors en architectuur. Ontdek hier de leestips.

Alle info over het programma van 100 jaar Schouwburg Kortrijk vind je op schouwburgkortrijk​.be.

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
22 mei 2024

Topstuk voorgesteld: De Blijde Inkomste van Margareta van York

Rederijker Anthonis de Roovere schreef een uitvoerig verslag van de gebeurtenissen rond het huwelijk van Margareta van York en Karel de Stoute. In 20…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer