Home Nieuws 100 jaar Schouwburg Kortrijk

100 jaar Schouwburg Kortrijk

In 2020 bestaat de Kortrijkse Schouwburg 100 jaar. Dat wordt op verschillende manieren gevierd. Op de planning staan evenementen, expo’s, theater‑, dans- en performancevoorstellingen, installaties en nog meer. Een driemaandelijkse Schouwburg Krant, met verhalen door en voor het publiek, verscheen deze maand voor de eerste keer.

Rijk verleden biedt inspiratie voor Coronaproof feestjaar

Midden maart moest de Schouwburg noodgedwongen een tijdje de deuren sluiten door de alomgekende Covid-19 problematiek. Het feestjaar dreigde even in het water te vallen. Schouwburg Kortrijk bleef echter niet bij de pakken zitten en ging op zoek naar hoe we cultuur anders en vooral Coronaproof aangeboden kan worden. Inspiratie hiervoor werd gevonden in het verleden van de schouwburg: de schouwburgzaal werd omgetoverd in een grote balzaal, net zoals in 1920!

De Schouwburg Krant

De Schouwburg Krant neemt je mee achter de schermen van de Schouwburg. Interviews met oude bekenden, een fotoreportage over een dag in het leven van één van de medewerkers of het verhaal achter een voorstelling. Ook het publiek wordt gevraagd herinneringen en anekdotes te delen. Ondertussen duikt een team van vrijwilligers en medewerkers in de archieven. Beelden van mooie affiches en programma’s illustreren de krant. Schouwburg Kortrijk doet een oproep aan iedereen die nog iets heeft liggen op zolder om dit te laten weten. Wie graag wil meewerken als vrijwilliger is ook welkom. 

Schouwburgland

Schouwburgland’ is een tentoonstelling, maar ook een voorstelling. Het wordt een magische, theatrale totaalbelevenis die je meeneemt door het gebouw en doorheen de geschiedenis van Schouwburg Kortrijk. Het zal plaatsvinden in de periode van 26 november tot 13 december. Hou de website van Schouwburg Kortrijk in de gaten!

Historische decors

Tijdens Schouwburgland kan je ook een blik werpen op omvangrijke en unieke decorcollectie van Albert Dubosq (18631940) die Schouwburg Kortrijk beheert. Dubosq staat bekend als de belangrijkste decorateur tijdens de Belle Epoque. Deze collectie wordt sinds 2019 bewaard in Erfgoeddepot Trezoor. Recent (7 september 2020) schonk Stad Leuven nog een collectie historische decors van de hand van Joseph Denis (1880- ?).

Joseph Denis was een leerling van de wereldberoemde Albert Dubosq (18631940). Dankzij deze schenking worden de Leuvense decors op een kwalitatieve bewaard en worden – zo veel jaren later – de decors van leerling en meester herenigd.

Beide collecties werden gewaardeerd door CEMPER. Lees daarover alles in het rapport Een cross-collections waardering van historische decors in Vlaanderen’.

De collectie van Albert Dubosq komt mooi in beeld in de documentaire Theatrale Tijdmachine’ (2012) over de restauratie van het decor Palais Romain:

Meer lezen?

Er is al heel wat geschreven over de schouwburg: over de geschiedenis, decors en architectuur. Ontdek hier de leestips.

Alle info over het programma van 100 jaar Schouwburg Kortrijk vind je op schouwburgkortrijk​.be

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
25 jan. 2024

Topstuk in de kijker: ’t Dor wert groeyende

Hubert Meeus en Timothy De Paepe vertellen over ‘t Dor wert groeyende, een verzamelhandschrift van de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom.
Lees meer