Home Nieuws 100 jaar Vlaams Volkstoneel

100 jaar Vlaams Volkstoneel

100 jaar geleden trad het Vlaamsche Volkstoneel voor de eerste keer op. Het Vlaamsche Volkstooneel, kortweg VVT, is een begrip in de theatergeschiedenis van Vlaanderen. Naar aanleiding van deze verjaardag plaatste KADOC een interessante selectie van hun VVT-archief in de kijker op kadocerfgoed​.be.

Over het Vlaamsche Volkstoneel

Het VVT was een rondreizend toneelgezelschap dat tussen de twee wereldoorlogen een vernieuwende invloed had op het Vlaamse theaterleven. Het ontstond in 1920 uit de bundeling van de krachten van het Fronttoneel en het V.O.S.-toneel met Jan Oscar De Gruyter als artistiek leider. Op 12 november van datzelfde jaar – net een eeuw geleden dus – vond met Freuleken, een komedie van de Nederlandse schrijver Herman Roelvink, de eerste opvoering plaats.

Het gezelschap kende een woelige geschiedenis en voer vanaf het seizoen 1924 – 1925 onder katholieke vlag onder de leiding van Johan de Meester en Jan Boon. Zij kozen voor katholiek theater met een uitgesproken modernistische vormentaal. Het VVT verwierf in de jaren 1925 – 1929 een groot prestige, maar de financiële situatie bleef precair en de interne spanningen na het vertrek van de Meester namen toe. Die leidden in 1930 tot een splitsing van de groep. Het VVT bleef nog actief tot in 1932.

Het Vlaamsche Volkstooneel beschouwde zich als een soort reizende volksuniversiteit en confronteerde zijn publiek met een uiterst verfijnd en internationaal repertoire. Het gezelschap speelde niet enkel in de grote theaters, maar maakte ook naam met voorstellingen in de openlucht. Ook had het succes in het buitenland met voorstellingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Het werkte bovendien samen met kunstenaars van naam als Floris Jespers, René Moulaert en Victor Servranckx.

Over het archief van het Vlaamsche Volkstoneel

Het archief van het VVT, inclusief tekstuitgaven, foto’s, affiches en ontwerptekeningen, wordt in KADOC bewaard. Op kadocerfgoed​.be wordt een kleine selectie gepresenteerd.

Meer lezen?

Lees onze Spot op erfgoed’ 

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer