Acht tips voor het bewaren van je fotocollectie

Vintage cigar box full antique 1 bb6b6ab7581409d08045f44e0f16df48
19-11-2019

De meesten van ons hebben ze nog. In kleur of zwart-wit, afgedrukt op mat of blinkend fotopapier. Of als dia’s in rammelende dozen. 

En we willen ze nog lang bewaren (want – geef toe – ze zien er soms veel beter uit dan onze digitale foto’s). Fotoafdrukken, dia’s of negatieven zijn allemaal het resultaat van chemische processen. Dat maakt hen uiterst gevoelig voor schade en verval. Vaak verliest het materiaal al na enkele jaren spontaan aan kwaliteit. Met een goede bewaring kan je dit proces vertragen. 

Hieronder geven we je enkele tips voor de bewaring van losse foto’s, dia’s, negatieven of fotoalbums. Heb je speciale fotografische formaten (bv. glasnegatieven, polaroids, …)? Neem dan contact met ons op of kijk bij de links.

 1. Bewaar foto’s los
  Haal de foto’s uit het fotoalbum, als dat mogelijk is. Voor een goede bewaring zijn losse foto’s te verkiezen. 
 2. Bewaar zwart-wit- en kleurenfoto’s apart
  De chemische samenstelling van kleurenfoto’s is anders dan die van zwart-witfoto’s. Hierdoor kunnen chemische processen ontstaan die de bewaring niet ten goede komen. Daarom bewaar je ze best niet samen.
 3. Haal dia’s uit hun glazen houder
  Tussen dia en glas kan een microklimaat ontstaan dat het verval versnelt. Haal ze daarom uit het glazen raampje.
 4. Kies het geschikte materiaal om je foto’s (individueel) te verpakken
  De keuze van verpakkingsmateriaal hangt onder meer af van hoe vaak je de foto’s nog zal raadplegen. Als dat niet vaak is, kies dan voor papier als verpakking. Dit is ook het beste materiaal voor duurzame bewaring. Kies voor ongebufferd zuurvrij papier dat voldoet aan de PAT-norm (Photographic Activity Test). Gebruik zeker geen pergamijn (doorschijnend papier dat soms in fotoalbums zit). Het papier plooi je langs de vier zijden om de foto. Wellicht volstaat 1 formaat van papier hiervoor.
  Als de foto’s nog vaak geraadpleegd worden, kies je voor mapjes in doorschijnende kunststof. Ook dit moet voldoen aan de PAT-norm. Als je mapjes in kunststof gebruikt, moet je misschien verschillende formaten aanschaffen.
  Informatie over dit materiaal vind je in de link naar het Rijksarchief en leveranciers vind je op de site van TRACKS (zie hieronder).
 5. Bewaar negatieven (en bij voorkeur ook dia’s) in gebufferd papier
  Informatie over dit materiaal vind je eveneens bij het Rijksarchief en leveranciers vind je op de site van TRACKS (zie hieronder). 
 6. Bewaar het ingepakte materiaal in dozen
  De ingepakte foto’s en dia’s bewaar je best horizontaal (dus liggend) in dozen. De dozen moeten eveneens voldoen aan de PAT-norm. Stapel niet te veel foto’s op elkaar per doos. Kies dozen die zo goed mogelijk aansluiten op het formaat van de foto. Bewaar kleurenfoto’s en zwart-witfoto’s in aparte dozen.
 7. Hou rekening met licht, lucht en temperatuur
  Voor zowat alle materiaal dat je wil bewaren, geldt: bewaar in een ruimte met zo weinig mogelijk schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid, liefst iets koeler en met weinig direct licht. Voor fotografisch materiaal gelden er per materiaalsoort bijzondere richtlijnen: kleurenfoto’s, polairoids en kleurnegatieven bewaar je best koud (3°C), zwartwit-negatieven op 13° en zwart-witfoto’s op 18°. 
 8. Wees voorzichtig bij raadpleging
  Wanneer je de foto’s of dia’s wil raadplegen, raak de afbeelding dan niet aan en stel ze niet bloot aan direct of fel licht. 

Nuttige links

Op deze websites vind je meer informatie. Je vindt er ook info over de bewaring van speciale fotografische materialen zoals polaroids en glasnegatieven.

  19-11-2019

  Stel een vraag

  Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
  CEMPER vzw
  Onder-Den-Toren 12
  B‑2800 Mechelen
  O. nr. 0683 772 202
  RPR Mechelen