Home Nieuws Toolbox voor het audiovisueel documenteren van va…

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Vakmanschap leeft in de hoofden, handen en de harten van vakmensen. Deze kennis en kunde borgen of doorgeven, vormt vaak een uitdaging voor ambachtslieden en professionele erfgoedorganisaties die de erfgoedgemeenschappen ondersteunen.

Wil je zelf aan de slag met het audiovisueel documenteren van jouw vakmanschap? Neem dan een kijkje op de Toolbox Focus Vakmanschap. Daar vind je allerlei praktische richtlijnen, tips, praktijkvoorbeelden, interessante cases en werkdocumenten.

Focus Vakmanschap

Het meerjarig project Focus Vakmanschap (20212023) loopt op zijn einde. Het project resulteerde in een methodologie en toolbox voor het audiovisueel documenteren, delen en activeren van het immaterieel cultureel erfgoed van vakmanschap in Vlaanderen. Tijdens het project werden 10 vakmanschappen gefilmd en gedocumenteerd. CEMPER werkte samen met Marc Reymen rond het documenteren van draailierbouw om zo dit vakmanschap door te geven aan toekomstige generaties.

Lancering van de toolbox

Op zaterdag 25 november werden de methodologie en bijhorende toolbox voorgesteld aan het publiek. Geïnteresseerden waren welkom in Hangar 58 bij Bokrijk voor een feestelijk slotcongres. Het was een succesvolle dag waarop de sector kon kennismaken met de afgelopen trajecten en de personen achter de casussen. De vakmanschappen en hun gemeenschap stonden centraal doorheen de dag. Zo werden bij het binnekomen al meteen verwelkomd door enkele prachtige reuzen uit de casus met Histories.

De voormiddag werd ingeleid door een welkomstwoord van Hilde Schoefs en Lieve De Saedeleer, de trekkers van het project. Daarna verduidelijkte Jorijn Neyrinck de methodologie achter het project en presenteerde Shana Van Hauwermeiren de handige toolbox. Die zit vol met tips & tricks, ervaringen en knowhow van de afgelopen jaren, en dit in een visueel aantrekkelijk en overzichtelijk jasje. Het is een praktische en nuttige gids waar je zelf mee aan de slag kan.

Ook videast Alexander Kerkhof deed zijn ervaringen uit de doeken. Daarna volgde een panelgesprek met alle betrokken landelijke dienstverleners. Tijdens het gesprek verduidelijkte CEMPER de keuze voor Marc Reymen voor dit project. Voor CEMPER was het een grote meerwaarde dat Marc zelf al was komen aankloppen met de vraag hoe zijn immaterieel erfgoed te documenteren, nog voor er sprake was van dit project. Omdat er bij CEMPER nog onvoldoende technische kennis was om alles zelf te kunnen filmen en monteren, was de match met Focus Vakmanschap snel duidelijk. Daarnaast werd gevraagd wat de gevolgen waren van de keuze voor de functie borgen voor het afgelegde traject met Marc. Hierbij was vooral de tijdsinvestering niet te onderschatten. Over het belang van tijd kan je meer lezen in de toolbox!

De ervaringen van CEMPER, Marc en Alexander rond het documenteren van draailierbouw kan je vinden onder Transmissie’ in de Toolbox.

© Femke den Hollander

Trailers en magazine

Na de lunch werden de trailers van de verschillende vakmanschappen getoond en werden alle gemeenschappen in de bloemetjes gezet. Alle trailers zijn te bezichten op het Youtube-kanaal van Bokrijk.

Op de lancering werd ook het magazine over focus vakmanschap gelanceerd. Het magazine geeft ons een inkijk achter de schermen. Het magazine kan je online lezen of bestellen via mail (vakmanschap@​bokrijk.​be).


CEMPER wil graag Bokrijk, WIE en alle andere partners* bedanken voor het mogelijk maken van zo’n prachtig slotevent.

Instructievideo's draailierbouw

Binnenkort kan je alle instructievideo’s van Marc over het bouwen van een draailier terugvinden op ons YouTube-kanaal. Hou zeker onze nieuwsbrief in de gaten voor verdere updates hierover. De trailer kan je alvast bekijken op YouTube:

*Focus Vakmanschap is een samenwerkingsproject op initiatief van Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed in samenwerking met CEMPER, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), ETWIE, FARO, Histories, PARCUM en Werkplaats immaterieel erfgoed, met de ondersteuning van de Vlaamse Overheid. Filmmaker Alexander Kerkhof zet zijn expertise als documentairemaker en bruggenbouwer in.

Ook interessant

07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
31 mei 2024

Stagiaire Lena blikt terug op haar onderzoek naar kostuumerfgoed van muziek, theater en dans

Stagiaire Lena deed het afgelopen jaar onderzoek naar de betekenis van kostuums, ze bracht in kaart welke actoren kostuums bewaren, zocht good practi…
Lees meer
30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer