Home Nieuws Toolbox voor het audiovisueel documenteren van va…

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Vakmanschap leeft in de hoofden, handen en de harten van vakmensen. Deze kennis en kunde borgen of doorgeven, vormt vaak een uitdaging voor ambachtslieden en professionele erfgoedorganisaties die de erfgoedgemeenschappen ondersteunen.

Wil je zelf aan de slag met het audiovisueel documenteren van jouw vakmanschap? Neem dan een kijkje op de Toolbox Focus Vakmanschap. Daar vind je allerlei praktische richtlijnen, tips, praktijkvoorbeelden, interessante cases en werkdocumenten.

Focus Vakmanschap

Het meerjarig project Focus Vakmanschap (20212023) loopt op zijn einde. Het project resulteerde in een methodologie en toolbox voor het audiovisueel documenteren, delen en activeren van het immaterieel cultureel erfgoed van vakmanschap in Vlaanderen. Tijdens het project werden 10 vakmanschappen gefilmd en gedocumenteerd. CEMPER werkte samen met Marc Reymen rond het documenteren van draailierbouw om zo dit vakmanschap door te geven aan toekomstige generaties.

Lancering van de toolbox

Op zaterdag 25 november werden de methodologie en bijhorende toolbox voorgesteld aan het publiek. Geïnteresseerden waren welkom in Hangar 58 bij Bokrijk voor een feestelijk slotcongres. Het was een succesvolle dag waarop de sector kon kennismaken met de afgelopen trajecten en de personen achter de casussen. De vakmanschappen en hun gemeenschap stonden centraal doorheen de dag. Zo werden bij het binnekomen al meteen verwelkomd door enkele prachtige reuzen uit de casus met Histories.

De voormiddag werd ingeleid door een welkomstwoord van Hilde Schoefs en Lieve De Saedeleer, de trekkers van het project. Daarna verduidelijkte Jorijn Neyrinck de methodologie achter het project en presenteerde Shana Van Hauwermeiren de handige toolbox. Die zit vol met tips & tricks, ervaringen en knowhow van de afgelopen jaren, en dit in een visueel aantrekkelijk en overzichtelijk jasje. Het is een praktische en nuttige gids waar je zelf mee aan de slag kan.

Ook videast Alexander Kerkhof deed zijn ervaringen uit de doeken. Daarna volgde een panelgesprek met alle betrokken landelijke dienstverleners. Tijdens het gesprek verduidelijkte CEMPER de keuze voor Marc Reymen voor dit project. Voor CEMPER was het een grote meerwaarde dat Marc zelf al was komen aankloppen met de vraag hoe zijn immaterieel erfgoed te documenteren, nog voor er sprake was van dit project. Omdat er bij CEMPER nog onvoldoende technische kennis was om alles zelf te kunnen filmen en monteren, was de match met Focus Vakmanschap snel duidelijk. Daarnaast werd gevraagd wat de gevolgen waren van de keuze voor de functie borgen voor het afgelegde traject met Marc. Hierbij was vooral de tijdsinvestering niet te onderschatten. Over het belang van tijd kan je meer lezen in de toolbox!

De ervaringen van CEMPER, Marc en Alexander rond het documenteren van draailierbouw kan je vinden onder Transmissie’ in de Toolbox.

© Femke den Hollander

Trailers en magazine

Na de lunch werden de trailers van de verschillende vakmanschappen getoond en werden alle gemeenschappen in de bloemetjes gezet. Alle trailers zijn te bezichten op het Youtube-kanaal van Bokrijk.

Op de lancering werd ook het magazine over focus vakmanschap gelanceerd. Het magazine geeft ons een inkijk achter de schermen. Het magazine kan je online lezen of bestellen via mail (vakmanschap@​bokrijk.​be).


CEMPER wil graag Bokrijk, WIE en alle andere partners* bedanken voor het mogelijk maken van zo’n prachtig slotevent.

Instructievideo's draailierbouw

Binnenkort kan je alle instructievideo’s van Marc over het bouwen van een draailier terugvinden op ons YouTube-kanaal. Hou zeker onze nieuwsbrief in de gaten voor verdere updates hierover. De trailer kan je alvast bekijken op YouTube:

*Focus Vakmanschap is een samenwerkingsproject op initiatief van Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed in samenwerking met CEMPER, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), ETWIE, FARO, Histories, PARCUM en Werkplaats immaterieel erfgoed, met de ondersteuning van de Vlaamse Overheid. Filmmaker Alexander Kerkhof zet zijn expertise als documentairemaker en bruggenbouwer in.

Ook interessant

25 jan. 2024

Nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag 'Poppen en figuren: tussen erfgoed en hedendaagse praktijk’

CEMPER organiseerde in samenwerking met Huis van Alijn een nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag voor poppen- en figurentheater.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer
14 dec. 2023

Ruim 500.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 23 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten
Lees meer