Home Nieuws Acht inspirerende erfgoedpraktijken genomineerd d…

Acht inspirerende erfgoedpraktijken genomineerd door Minister van Cultuur Jan Jambon

PORT poppen 5 613x400

Minister van Cultuur Jan Jambon plaatste acht praktijken op het nieuwe Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed’. Twee praktijken hebben betrekking op muziek- en podiumerfgoed.

Dit register is een gloednieuw beleidsinstrument. Het bundelt acties die op een inspirerende manier kennis, praktijken en technieken een toekomst geven en dus levend houden. De voorbeelden bieden inspiratie voor wie zich ook actief wil inzetten voor de toekomst van zijn of haar immaterieel erfgoed. Achter de geselecteerde praktijken staan steeds mensen die bewust actie ondernemen om nieuwe generaties warm te maken voor hun erfgoed.

In september 2019 kon iedereen praktijken nomineren voor het Register. Op advies van een expertencommissie koos minister Jambon de eerste acht praktijken voor het Register. Ze tonen aan dat in heel Vlaanderen diverse mensen en organisaties bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties als musea en erfgoedcellen, tot gemeentebesturen en vrijwilligersorganisaties.

Twee praktijken hebben betrekking op het immaterieel erfgoed van muziek en podiumkunsten:

  • Das de Puppe van Draad Poppentheater
    Draad Poppentheater uit Roeselare nam het initiatief voor een project rond het West-Vlaamse poppentheater, een kunstvorm met een erg rijke geschiedenis. Het project kreeg de naam Das de Puppe’, wat West-Vlaams is voor Dat is heel goed’. Het initiatief bracht het poppentheater de geschiedenis, het belang en de invloed van West-Vlaamse figurentheatergezelschappen in kaart. Via het poppentheaterplatform DAS DE PUPPE werd kennis gedeeld en via een website en sociale media werden poppengezelschappen opgespoord en werd informatie bijeengebracht. Er was ook een tentoonstelling aan verbonden. CEMPER (destijds als Het Firmament) ondersteunde mee de uitwerking van de tentoonstelling.

  • Club Zaghareed
    De youyou is de Franse benaming voor een trilkreet die door vrouwen wordt geuit bij gebeurtenissen, zoals huwelijken en begrafenissen. De kreet vindt zijn oorsprong in diverse culturen in het Midden-Oosten, Noord- en Subsaharaans Afrika, en zelfs in het Baskenland. Myriam Van Imschoot ontwikkelt rond de youyou artistieke projecten met lokale performers, met respect voor hun traditie, maar ook met openheid voor nieuwe invullingen. Club Zaghareed is een collectief gedragen initiatief van de YouYou-groep. Dit project wordt ondersteund met een beurs voor vakmanschap van de Vlaamse overheid.

Benieuwd naar de andere geselecteerde praktijken? Surf naar immaterieelerfgoed​.be!

Bron: Persbericht Departement Cultuur, Jeugd en Media, 6/01/2020.

Ook interessant

Erfgoeddag 2024 Thuis
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
Lena Sylvie
06 dec. 2023

Maak kennis met Lena en Sylvie

In oktober mochten we stagiair Lena De Wolf in ons team verwelkomen. Sylvie de Weze vervoegde ons in november als zakelijk medewerker.
Lees meer
Toolbox Focus Vakmanschap web
05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer