Home Nieuws Expo 'Swing in België'

Expo 'Swing in België'

Tot en met 16 januari 2020 kan je in het Jazzcentrum Vlaanderen in Dendermonde de gratis tentoonstelling 'Swing in België' bezoeken. De tentoonstelling focust zich op de periode 1936-1946.

In deze periode beleefde jazz in België een waar hoogtepunt. Onze jazzorkesten werden beschouwd als de allerbeste in heel Europa en bekende Amerikaanse solisten op doorreis kenden in België een verplichte stopplaats. In de tentoonstelling Swing in België kan je ontdekken hoe de swingmuziek van de orkesten van Jean Omer, Robert de Kers, Fud Candrix en het grootste Belgische radio-jazzorkest onder leiding van Stan Brenders, uiteindelijk een vehikel voor propaganda én protest onder de bezetting zou worden. In de tentoonstelling vind je vele ongeziene en unieke documenten, foto’s, affiches, verhalen en muziek.

De tentoonstelling werd samengesteld door jazz- en swing- liefhebber en ‑expert Christian Van den Broeck. Hij hielp Robert Pernet — dé archivaris van de Belgische jazz — zijn verzameling te voltooien. Na de dood van Pernet bleef Christian alle Belgische jazzproducties verzamelen. Nu brengt hij het grootste deel van zijn tijd door met het onderzoeken van de geschiedenis van allerlei vergeten muziek.

Surf voor meer info naar jazzcentrumvlaanderen​.be

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer