Home Nieuws Blijf je publiek inspireren! Praktijkvoorbeelden …

Blijf je publiek inspireren! Praktijkvoorbeelden om je archief online te tonen

Elders presenteerden we een artikel met tips om je digitaal archief te onderhouden. Nu staan we even stil bij de creatieve mogelijkheden die een digitaal archief creëert. Hoe blijf je in deze tijd in contact met je publiek?

Veel muziek- en podiumkunstenorganisaties delen momenteel opnames van voorstellingen, streamen liveoptredens, delen virtuele tentoonstellingen of publiceren podcasts. Zo kunnen ze via sociale media of hun website toch nog contact met hun publiek onderhouden. Vaak duiken ze hiervoor in hun archief. In dit artikel zetten we enkele good practices op een rijtje. Hoe worden er in deze situatie toch allerlei initiatieven uitgebouwd? 

Op de zetel met Tristan & Isolde

 • De Munt in Brussel opent de digitale deuren, aangezien veel voorstellingen werden geannuleerd of uitgesteld naar een volgend seizoen. Tijdens het huidige virtuele seizoen” stream je Aida, La Gioconda, Tristan en Isolde,
 • Opera Ballet Vlaanderen selecteerde enkele opera’s en en balletten uit de afgelopen seizoenen en zette deze online. Het aanbod wordt in de komende weken nog uitgebreid.
 • Ook de Parijse Opera zet, in samenwerking met TVFrance, tijdelijk een hele reeks operavoorstellingen in de (high-definition) kijker. We konden al genieten van Don Giovanni en het Zwanenmeer. Dit weekend is het de beurt aan Hommage à Jerome Robbins en binnenkort bewonder je onder meer Carmen en Les Contes d’Hoffmann vanuit je kot. 
 • OperaVision is een Europees operaplatform waar je on demand je favoriete voorstellingen kan bekijken. Ze bieden per online opera ook een stukje context met uitgebreide documentatie over de cast en de plot, net als enkele inzichtelijke weetjes. Wie eerder nog zijn weg zoekt binnen de operawereld kan terecht op deze pagina.

Thuisblijftheater

 • Het Toneelhuis is tijdelijk veranderd in Huistoneel. Je kan gratis voorstellingen bekijken en artistiek leider Guy Cassiers leest elke avond een fragment uit Zijde van Alessandro Barrico voor als verhaaltje voor het slapengaan. 
 • Bij onze noorderburen zendt het Groningse Grand Theatre iedereen donderdag en vrijdag voorstellingen uit die vierentwintig uur lang gratis te zien zijn.
 • Ook Podium aan Huis levert gratis opnames van straffe podiumvoorstellingen (voor jong en oud) aan huis. Via hun platform bundelen gezelschappen en cultuurhuizen virtueel de krachten om het publiek te blijven ontroeren en ontspannen: van Dadakaka tot Eine schöne Müllerin, van hetpaleis tot Ultima Thule & veel meer. 
 • Geen zin in een voorstelling? Bezoek dan ErTAZeens. Deze online tentoonstelling uit 2016 maakte de geschiedenis van Theater Aan Zee toegankelijk voor het brede publiek, maar ook voor onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten en de kunsten- en erfgoedsector. Zie ook het artikel dat wij destijds schreven.

Dansen in de keuken

 • Het befaamde dansgezelschap Rosas stelt films en documentaires gratis ter beschikking. Bovendien leggen ze in instructiefilmpjes de verschillende bewegingen en de structuur van de choreografie van Rosas danst Rosas stap voor stap uit. Met die cult-choreografie brak Anne Teresa De Keersmaeker internationaal door en schreef ze postmoderne dansgeschiedenis. De filmpjes en de deconstructie van de complexe choreografie bieden een fantastische inkijk in de werkwijze van De Keersmaeker, voor wie het bewust doorgeven van haar eigen, specifieke danstaal al langer een aandachtspunt is.
 • Verder roept het Franse dansplatform Numeridanse ons op om thuis te dansen. Ze bieden ook online expo’s aan, zoals deze over het gezelschap Vlovajobpru. In de videotheek vind je dansfilmpjes van over de hele wereld. 

En meer …

Voorbeelden genoeg natuurlijk, maar we sluiten af met enkele eervolle vermeldingen.

 • Het Huis van Alijn maakte met Google Arts & Culture een straffe online expo over circusgeschiedenis. Check ook eens de circustijdlijn van Circuscentrum, gemaakt met Knightlab. 
 • Of scrol door het leven van Tone Brulin.
 • Mis je de concertzalen ook zo? Bezoek elk hoekje van het Brugse Concertgebouw in deze 360-graden-weergave.

Meer lezen? Check dan het CEMPER-dossier Uitpakken met je erfgoed op onze website. Heb je nog vragen over rechten en beleid rond open data? Volg dan deze online workshop van meemoo.

Ook interessant

Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
28 mei 2024

SCAPIN: een LOD-databank voor de podiumkunsten

AML lanceerde vorig jaar SCAPIN, een databank die gegevens over dans- en theatervoorstellingen bundelt en herbruikbaar maakt. CEMPER sprak met de ini…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer