Home Nieuws Blijf je publiek inspireren! Praktijkvoorbeelden …

Blijf je publiek inspireren! Praktijkvoorbeelden om je archief online te tonen

Elders presenteerden we een artikel met tips om je digitaal archief te onderhouden. Nu staan we even stil bij de creatieve mogelijkheden die een digitaal archief creëert. Hoe blijf je in deze tijd in contact met je publiek?

Veel muziek- en podiumkunstenorganisaties delen momenteel opnames van voorstellingen, streamen liveoptredens, delen virtuele tentoonstellingen of publiceren podcasts. Zo kunnen ze via sociale media of hun website toch nog contact met hun publiek onderhouden. Vaak duiken ze hiervoor in hun archief. In dit artikel zetten we enkele good practices op een rijtje. Hoe worden er in deze situatie toch allerlei initiatieven uitgebouwd? 

Op de zetel met Tristan & Isolde

  • De Munt in Brussel opent de digitale deuren, aangezien veel voorstellingen werden geannuleerd of uitgesteld naar een volgend seizoen. Tijdens het huidige virtuele seizoen’ stream je Aida, La Gioconda, Tristan en Isolde
  • Opera Ballet Vlaanderen selecteerde enkele opera’s en en balletten uit de afgelopen seizoenen en zette deze online. Het aanbod wordt in de komende weken nog uitgebreid.
  • Ook de Parijse Opera zet, in samenwerking met TVFrance, tijdelijk een hele reeks operavoorstellingen in de (high-definition) kijker. We konden al genieten van Don Giovanni en het Zwanenmeer. Dit weekend is het de beurt aan Hommage à Jerome Robbins en binnenkort bewonder je onder meer Carmen en Les Contes d’Hoffmann vanuit je kot. 
  • OperaVision is een Europees operaplatform waar je on demand je favoriete voorstellingen kan bekijken. Ze bieden per online opera ook een stukje context met uitgebreide documentatie over de cast en de plot, net als enkele inzichtelijke weetjes. Wie eerder nog zijn weg zoekt binnen de operawereld kan terecht op deze pagina.

Thuisblijftheater

  • Het Toneelhuis is tijdelijk veranderd in Huistoneel. Je kan gratis voorstellingen bekijken en artistiek leider Guy Cassiers leest elke avond een fragment uit Zijde van Alessandro Barrico voor als verhaaltje voor het slapengaan. 
  • Bij onze noorderburen zendt het Groningse Grand Theatre iedereen donderdag en vrijdag voorstellingen uit die vierentwintig uur lang gratis te zien zijn.
  • Ook Podium aan Huis levert gratis opnames van straffe podiumvoorstellingen (voor jong en oud) aan huis. Via hun platform bundelen gezelschappen en cultuurhuizen virtueel de krachten om het publiek te blijven ontroeren en ontspannen: van Dadakaka tot Eine schöne Müllerin, van hetpaleis tot Ultima Thule & veel meer. 
  • Geen zin in een voorstelling? Bezoek dan ErTAZeens. Deze online tentoonstelling uit 2016 maakte de geschiedenis van Theater Aan Zee toegankelijk voor het brede publiek, maar ook voor onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten en de kunsten- en erfgoedsector. Zie ook het artikel dat wij destijds schreven.

Dansen in de keuken

En meer …

Voorbeelden genoeg natuurlijk, maar we sluiten af met enkele eervolle vermeldingen.

Meer lezen? Check dan het CEMPER-dossier Uitpakken met je erfgoed op onze website. Heb je nog vragen over rechten en beleid rond open data? Volg dan deze online workshop van meemoo.

Ook interessant

18 apr. 2025

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

Op 26 april 2025, Dag van de Dans wil CEMPER met #OokDitIsDans meer zichtbaarheid en waardering geven aan alle vormen van dans.
Lees meer
28 mrt. 2025

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2025

Game on! Ontdek welke activiteiten op Erfgoeddag 2025 een link hebben met muziek en podiumkunsten.
Lees meer
26 feb. 2025

Ontdek Europees muzikaal erfgoed met Polifonia

Het Polifonia Web Portal wil de vindbaarheid van Europees muzikaal erfgoed vergroten. Wat is het portaal en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Lees meer
25 feb. 2025

Drie pilootprojecten kunstenerfgoed binnen muziek en podiumkunsten | Oproep 2023

In 2023 lanceerde het departement een eerste oproep pilootprojecten kunstenerfgoed. CEMPER begeleidde drie van de gehonoreerde projecten.
Lees meer