Crisissen zijn digitale uitdagingen! Hoe kunnen we leren uit wat we nu doen
Vlaamse podia blijven noodgedwongen leeg. Maar de artistieke en creatieve sector zou zijn naam niet waardig zijn als er niet meteen een aantal initiatieven opdoken om de band met het cultuurminnende publiek vast te houden. Die initiatieven verlopen bijna allemaal digitaal.
Een digitaal archief loont
Wij hebben enkele mooie voorbeelden om je archief online te tonen elders op deze site opgelijst. Sommigen streamen live vanuit ‘hun kot’ met concerten of voorstellingen. Anderen zetten nieuw materiaal online, maar voor velen is het een uitstekende gelegenheid om uit te pakken met hun digitaal archief.
Wiens digitaal archief in orde is, doet daar onder deze omstandigheden direct zijn voordeel mee. Voor wie dat nog niet het geval is, is dit misschien een goede gelegenheid om er werk van te maken. In onze praktijkwijzer vind je hoe je dit best aanpakt.
Verzamelen om te leren voor later
En niet alleen de cultuursector roert zich. Overal zoeken burgers, bedrijven, onderwijsinstellingen of overheden naar nieuwe manieren om te werken, om te leren of om zich te ontspannen. De archiefsector heeft zich geëngageerd om die boost aan nieuwe initiatieven op te lijsten en te documenteren. Want met alles wat er nu gebeurt op dat vlak, kunnen later ons voordeel doen. Misschien vind je er wel mogelijkheden om langs digitale weg een nieuw publiek op te bouwen. Of nieuwe manieren om creatief werk te publiceren.
In België hebben de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie) en de AAFB (Association des Archivistes Francophones de Belgique) de handen in elkaar geslagen voor het project Quarantaine Archief. Je vindt er professionele (archivalische) initiatieven, tools voor het documenteren van je digitale activiteiten, of je kan browsen tussen alle kleine en grote burgerinitiatieven. En je kan samenwerken door jouw ervaringen, initiatieven of onderzoek te delen. Het platform staat open voor iedereen.