Home Nieuws Crisissen zijn digitale uitdagingen! Hoe kunnen w…

Crisissen zijn digitale uitdagingen! Hoe kunnen we leren uit wat we nu doen


Vlaamse podia blijven noodgedwongen leeg. Maar de artistieke en creatieve sector zou zijn naam niet waardig zijn als er niet meteen een aantal initiatieven opdoken om de band met het cultuurminnende publiek vast te houden. Die initiatieven verlopen bijna allemaal digitaal. 

Een digitaal archief loont 

Wij hebben enkele mooie voorbeelden hiervan elders op deze site opgelijst. Sommigen streamen live vanuit hun kot’ met concerten of voorstellingen. Anderen zetten nieuw materiaal online, maar voor velen is het een uitstekende gelegenheid om uit te pakken met hun digitaal archief. 

Wiens digitaal archief in orde is, doet daar onder deze omstandigheden direct zijn voordeel mee. Voor wie dat nog niet het geval is, is dit misschien een goede gelegenheid om er werk van te maken. Op onze website vind je hoe je dit best aanpakt.

Verzamelen om te leren voor later 

En niet alleen de cultuursector roert zich. Overal zoeken burgers, bedrijven, onderwijsinstellingen of overheden naar nieuwe manieren om te werken, om te leren of om zich te ontspannen. De archiefsector heeft zich geëngageerd om die boost aan nieuwe initiatieven op te lijsten en te documenteren. Want met alles wat er nu gebeurt op dat vlak, kunnen later ons voordeel doen. Misschien vind je er wel mogelijkheden om langs digitale weg een nieuw publiek op te bouwen. Of nieuwe manieren om creatief werk te publiceren. 

In België hebben de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie) en de AAFB (Association des Archivistes Francophones de Belgique) de handen in elkaar geslagen voor het project Quarantaine Archief. Je vindt er professionele (archivalische) initiatieven, tools voor het documenteren van je digitale activiteiten, of je kan browsen tussen alle kleine en grote burgerinitiatieven. En je kan samenwerken door jouw ervaringen, initiatieven of onderzoek te delen. Het platform staat open voor iedereen.

Ook interessant

05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
24 nov. 2023

MusicBrainz gebruiken bij de inventarisatie van je audiocollectie | Deel 1

Welke inhoud is welkom op MusicBrainz? Hoe kan je informatie hergebruiken? En hoe ziet de metadatastructuur eruit?
Lees meer
25 mei 2023

Aan de slag met je verenigingsarchief! Een vormingenreeks in Leuven

Gespreid over 2023 en 2024 organiseren erfgoedcel Leuven en CEMPER vormingenreeksen voor amateurverenigingen van de stad.
Lees meer
23 mei 2023

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

CEMPER was van de partij op de eerste Theaterdag van OPENDOEK en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.
Lees meer