Home Nieuws Brabantse danstradities: Hubert Boone en lokaal i…

Brabantse danstradities: Hubert Boone en lokaal immaterieel erfgoed

Onderzoeker en muzikant Hubert Boone werkt al geruime tijd rond de dans- en muziekpraktijk. Een nieuw resultaat van dit onderzoek is de publicatie van een cd en boek rond enkele traditionele danstypes in Brabant.

Met Brabantse danstradities vol. I levert Hubert Boone een eerste deel van een veelbelovende reeks af. In Traditionele Vlaamse volksliederen en dansen (Leuven, 2003) beschreef hij dat hij in 1964 samen met Renaat Van Craenenbroeck (19372001) het plan opvatte om: de verzamelde wetenschap en documentatie in verband met de Vlaamse lied‑, muziek- en danscultuur selectief maar grondig te bestuderen en uit te geven” (p. 7). In het boek werden de eerste dansen geïntroduceerd en van melodieën voorzien. Een volgende stap werd gezet met Dansmelodieën uit de Vlaamse volksmuziektraditie (Leuven, 2010). Dit standaardwerk bevat een uitgebreid corpus aan dansmelodieën, voorafgegaan door een historische omkadering van de verschillende danstypes. Het nieuwe boek, Brabantse danstradities, is, zoals de titel al aangeeft, een eerste volume in een reeks; de volgende delen zullen andere danstypes bespreken.

Brabantse Danstradities, in samenwerking met het Vlaams Dansarchief en het Instituut voor Vlaamse Volkskunst, is een belangrijke nieuwe stap in het onderzoek van Hubert Boone. Eerder opgetekende dansmelodieën worden in dit boek verder verklaard en voorzien van dansaanwijzingen, al dan niet gekaderd binnen een lokale praktijk. De melodieën zijn weergegeven zoals ze werden uitgevoerd bij de opnames. Niet minder dan vier ensembles brengen via de cd de verschillende melodieën tot klank en tot een dansbaar geheel. Zoals Hubert Boone (Brabants Centrum voor Muziektradities, Kampenhout) en Gert Laekeman (Instituut voor Vlaamse Volkskunst – Vlaams Dansarchief, Stekene) in het voorwoord van het boek stellen: het borgen van immaterieel erfgoed betekent ook dat de praktijk goed gedocumenteerd wordt. Via het boek en de bijhorende cd is dat uitvoerig gebeurd.

Toch vormen deze publicaties (via uitgeverij Euprint en platenlabel ETNA) geen eindpunt. Hubert Boone trekt ook naar het lokaal lager onderwijs om de dansen (opnieuw) te introduceren. Ook dat is een belangrijk aspect van het borgen van een praktijk: het papier beschrijft het fenomeen maar ook lichamen kunnen zich dansen en melodieën herinneren. Via deze werking worden toekomstige generaties warm gemaakt voor aspecten van een lokaal verleden.

Met de publicatie van de dansmelodieën wordt geijverd voor de verdere verspreiding van deze traditionele danstypes en –muziek. Hiermee wordt een nieuwe belangrijke impuls aan het lokale muzikaal erfgoed gegeven. In Vlaams-Brabant maar ook in andere regio’s in Vlaanderen zijn er lokale groepen, muziekensembles en dansverenigingen die hiermee aan de slag kunnen.

BOONE, H., Brabantse danstradities vol. I, Heverlee, Euprint Editions, 109p. – ISBN: 9789074253284
Cd: Limbrant, A râse dè Têre, Crooniek, de Fijnbesnaarden, Brabantse danstradities (ETNA 7208, cat​.nr. 5411499 72082, www​.pmp​.be)

30-12-2013

Ook interessant

Affiche Ballet c CEMPER
27 sep. 2021

'Getuigen van het dansverleden: De archivering van dans in Vlaanderen’

Midden oktober verschijnt een themanummer van Documenta rond de archivering van danspraktijken.
Lees meer
9789401463041
11 nov. 2019

Boek 50 jaar Ballet Vlaanderen

Op de laatste dag van de Boekenbeurs lanceerden Opera Ballet Vlaanderen en uitgeverij Lannoo het boek '50 jaar Ballet Vlaanderen. Van Jeanne Brabants…
Lees meer
Dance Heritage Coalition
23 apr. 2016

Artist-Driven Archives

Artist-Driven Archives is een blog waar wetenschappers, podiumkunstenaars en programmatoren reflecteren over alternatieve documentering en archiverin…
Lees meer
Henry Vieuxtemps
04 okt. 2011

Koninklijke Bibliotheek verwerft twee belangrijke collecties

De Koninklijke Bibliotheek van België verwierf bij veilinghuis Christie's in Parijs twee collecties muziekerfgoed: muziekhandschriften van Henry Vieu…
Lees meer