Home Nieuws Dance Capsules - Merce Cunningham

Dance Capsules - Merce Cunningham

Danscreaties gedigitaliseerd voor studie en reconstructie

De opkomst van danscompagnieën gecentreerd rond één choreograaf is een nieuw fenomeen van de laatste decennia. Ze zijn gebaseerd op een heel ander artistiek model dan de traditionele repetoiregezelschappen. Verschillende vragen steken de kop op: Wat is de toekomst van de danscompagnie na de dood van de artistieke bezieler? Hoe kan de artistieke nalatenschap van deze kunstenaar overgedragen worden?

Tijdens de laatste jaren van zijn leven vatte de Amerikaanse choreograaf en dansicoon Merce Cunningham (19192009) het plan op om de toekomst van zijn werk en danscompagnie te bepalen. Verschillende initiatieven en de oprichting van de Merce Cunningham Trust — die instaat voor het beheren, het beschikbaar maken en levendig houden van de artistieke nalatenschap van Merce Cunningham — resulteerden uiteindelijk in The Legacy Plan’.

Eén van de onderdelen van dit Legacy Plan zijn de Dance Capsules. 86 iconische danscreaties uit Cunninghams repertoire werden geselecteerd voor digitale preservatie, wat resulteerde in evenveel capsules. Elke Dance Capsule omvat een waaier aan gedigitaliseerd archiefmateriaal, waaronder beeldmateriaal, audio-opnames, decor- en kostuumontwerpen, lichtplannen, choreografische notities, interviews met het artistieke personeel en alle informatie met betrekking tot auteursrechten. Dit materiaal is essentieel voor de studie en reconstructie van het choreografische werk van deze artiest.

De Merce Cunningham Trust heeft alle rechten op het werk van Cunningham en werkte een concept uit waarbij er slechts enkele aspecten van de Dance Capsule publiek toegankelijk zijn voor iedereen. Zo heb je rechtstreeks toegang tot de credits, context en een overzichtsfiche die praktische informatie bevat over de voorstelling (zoals het aantal dansers, de noodzakelijke crew en setruimte). Daarnaast heb je soms ook nog toegang tot een video- of muziekfragment of een aflevering van Mondays with Merce’, een documentairereeks over de Merce Cunningham Company. Voor toegang tot extra archiefmateriaal, zoals choreografische notities, bijkomend beeldmateriaal, kostuumontwerpen en lichtplannen, heb je toestemming nodig van de Merce Cunningham Trust.

Door de Dance Capsules op deze manier aan te bieden, moedigt de Merce Cunningham Trust studie en reconstructie van deze iconische voorstellingen aan, maar bewaart de stichting toch een zekere controle. Voor educatieve en reconstructieprojecten wordt bovendien steeds samengewerkt met mensen die de danstaal van Merce Cunningham eigen zijn. Op deze manier blijft ook de artistieke integriteit van de gereconstrueerde dansen behouden.

Though the information there is meant to support full stagings of the works themselves, it will also serve to familiarize those interested in the choreographer with components of his individual works.” — Wall Street Journal
Screenshot van de website Merce Cunningham Dance Capsules

Link naar dit artikel

Ga naar de website Dance Capsules — Merce Cunningham.

Bibliografie

GRESKOVIC , B., Encapsulating Cunningham’s Legacy. A project built on archival materials, digital technology, and dancers both veteran and novice, The Wall Street Journal, 5 juni 2010

Cunningham Dance Foundation, The Legacy Plan. A case study. New York, 2012

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer
05 dec. 2023

Eerste hulp bij Dans & Erfgoed – CEMPER op Dansstorm

CEMPER was aanwezig op Dansstorm 2023 met een standje in de Kruidtuin en vliegende reporters. Zij gingen in gesprek over dans en erfgoed.
Lees meer