Digitale erfgoeddag podiumtechnisch erfgoed
Op 15 juni vond de digitale erfgoeddag rond podiumtechnisch erfgoed plaats, georganiseerd door STEPP vzw (Steunpunt voor Productionele, Ontwerpende en Technische krachten van de brede culturele sector). Normaal gezien had deze in 2020 live in de Stadsschouwburg van Brugge moeten plaatsvinden, maar door de coronacrisis werd dit jaar een digitaal alternatief uitgewerkt. Verschillende experten – zoals erfgoedwerkers en podiumtechnici – kwamen aan het woord. Samen met de deelnemers gingen ze op zoek naar de betekenis van podiumtechnisch erfgoed, wat de toekomst ervan is, hoe we het best kunnen bewaren en beheren, en hoe we zelf met dit type erfgoed aan de slag kunnen gaan.
Inventariseren
Elias Feys van CEMPER gaf er een presentatie over hoe je dit soort erfgoed (geluidsinstallaties, belichtingsapparatuur of ander technisch materiaal) kan inventariseren. Hierin werd duidelijk gemaakt dat inventariseren een langdurige procedure is in verschillende stappen. Zo is er een grondige voorbereiding nodig en is het van belang om eerst een overzicht te creëren van wat je precies in huis hebt, alvorens je kan beginnen aan een gedetailleerde inventaris. Gelukkig kan je allerlei handige tips en sjablonen vinden op onze praktijkwijzer.
Project Podiumtechnisch Erfgoed
Deze digitale erfgoeddag was eveneens het startschot voor het project Podiumtechnisch Erfgoed, een samenwerking tussen CEMPER, ETWIE, STEPP en het RITCS. Dit project wil het podiumtechnisch erfgoed in Vlaanderen in kaart brengen. Hierdoor weten we waar zich interessante collecties bevinden, welke er bedreigd zijn en hoe deze het brede publiek kunnen bereiken. De eerste stap is een bevraging voor iedereen die werkt met een collectie podiumtechnische materialen, machines of documenten. Ken je iemand met een dergelijke collectie? Aarzel dan niet om hem/haar deze bevraging door te sturen!
StageTube
Daarnaast haalde Chris Van Goethem kort StageTube aan, een samenwerking van CEMPER, Kunstenpunt en meemoo. Dit pilootproject ging aan de slag met het gedigitaliseerde audiovisuele archief van podiumkunsten, dat op een toegankelijke manier werd getoond aan het brede publiek. Meer over het traject van StageTube staat geschreven in dit artikel op onze website.
Kon je er niet bij zijn? Je kan deze en andere presentaties integraal terugvinden in deze playlist op YouTube.
Schrijf alvast 14 juni 2022 in je agenda. Op die dag zal er nogmaals een erfgoeddag rond podiumtechnisch erfgoed plaatsvinden. Hopelijk deze keer in levenden lijve in de stadsschouwburg van Brugge.