Expo 'Tournée Littorale. Iconische cafés in Oostende'

Tot en met 1 mei 2022 loopt er in de Venetiaanse Gaanderijen de bijzondere tentoonstelling Tournée Littorale. Iconische cafés in Oostende’ die het verhaal van een aantal roemruchte Oostendse cafés vertelt. Curator Wim Hamiaux verzamelde historische foto’s, onmiskenbare objecten en nostalgische muziekfragmenten en brengt een overzicht van grote en kleine uitgaansverhalen.

Een deel van de expo is opgebouwd uit plekken die gelinkt zijn aan muziek: dancings of muziekcafés waar muziek erg belangrijk was. Denk maar aan Het Witte Paard’ dat in de jaren 50 en 60 een kroeg in een schouwburg was. Daarnaast was Oostende de bakermat van popcornmuziek’, een muziekstijl die zich later verspreidde over het hele land. Ondanks dat die stijl zijn naam ontleent aan de legendarische dancing The Popcorn’ in Vrasene, was het wel in de Oostendse club The Groove dat het genre ontstaan is. Dat is toch wel iets waar je trots op kan en mag zijn” aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert. Oostende wil graag een pionier zijn op veel vlakken en als het over muziek gaat, waren we dat lang geleden al. Nieuwe muziek uit Engeland en Amerika werd eerst hier gedraaid en dat trok veel muzikanten en muziekliefhebbers aan, met een legendarisch uitgaansleven tot gevolg. 

Oostende zet bovendien aan tot ultieme creativiteit. Hier zette Arno de eerste stappen in zijn prachtige carrière en schreef Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing. Maak in de expo onder andere ook kennis met enkele iconische cafés waar zij graag vertoefden zoals bijvoorbeeld de Lafayette, die ook vandaag nog steeds bezoekers van over heel het land en daarbuiten mag ontvangen”, vult burgemeester Bart Tommelein aan.

© Beeldbank Oostende

Tijdens je bezoek aan deze tentoonstelling, kan je via de Erfgoedapp enkele parels uit de Oostendse muziekgeschiedenis beluisteren. In de selectie zitten ook een paar bijzondere platen met een Oostendse link die je niet zomaar via Spotify kan terugvinden.

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen