Home Nieuws Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Het IMSLP is een wiki om partituren en geluidsfragmenten te publiceren. Om de composities van de dit jaar 130 jaar geleden geboren Jef Tinel kenbaar te maken, heeft kleinzoon Peter Leys al meer dan 170 titels geüpload op de site van het International Music Score Library Project (IMSLP), ook bekend als de Petrucci Music Library (naar de Italiaanse muziekdrukker Ottaviano Petrucci (14661539)).

Het IMSLP is een wiki waarmee men partituren en geluidsfragmenten kan uploaden. De partituren komen in regel uit het publiek domein maar ook composities die onder het auteursrecht vallen, worden onder de creative commons’-regeling geüpload. Omwille van copyright-verwikkelingen is de site overigens in 2007 – 2008 van het web gehaald. 

Momenteel zijn er een kleine 300.000 werken op te vinden. Op IMSLP kan je een compositie opzoeken op naam van de componist of arrangeur; op nationaliteit; op periode; op genre; instrumentatie; instrument; en taal. Ook op melodie, die je zelf online inspeelt op een virtueel keyboard, kan je op zoek gaan. Bij de composities zijn enkele metadata toegevoegd (auteur, licentie, instrumentatie, data, uitgever), maar deze zijn niet altijd volledig.

De bladmuziek wordt aangeboden als scans in pdf-formaat en er is dus geen extra software vereist (buiten een pfd-reader). Het doel van deze site ligt vooral in het makkelijk, snel en gratis verspreiden van bladmuziek en daarvoor is het een goed instrument, maar ook niet meer dan dat.

De geüploade bladmuziek van Jef Tinel betreft scans van originele handschriften of scans van transcripties van originelen. Op die manier biedt deze wiki ook de mogelijkheid om werk dat niet of nauwelijks in druk verschenen is, te verspreiden en mogelijk voor de toekomst te bewaren.

Ook interessant

23 apr. 2024

“Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer