Home Nieuws Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Het IMSLP is een wiki om partituren en geluidsfragmenten te publiceren. Om de composities van de dit jaar 130 jaar geleden geboren Jef Tinel kenbaar te maken, heeft kleinzoon Peter Leys al meer dan 170 titels geüpload op de site van het International Music Score Library Project (IMSLP), ook bekend als de Petrucci Music Library (naar de Italiaanse muziekdrukker Ottaviano Petrucci (14661539)).

Het IMSLP is een wiki waarmee men partituren en geluidsfragmenten kan uploaden. De partituren komen in regel uit het publiek domein maar ook composities die onder het auteursrecht vallen, worden onder de creative commons’-regeling geüpload. Omwille van copyright-verwikkelingen is de site overigens in 2007 – 2008 van het web gehaald. 

Momenteel zijn er een kleine 300.000 werken op te vinden. Op IMSLP kan je een compositie opzoeken op naam van de componist of arrangeur; op nationaliteit; op periode; op genre; instrumentatie; instrument; en taal. Ook op melodie, die je zelf online inspeelt op een virtueel keyboard, kan je op zoek gaan. Bij de composities zijn enkele metadata toegevoegd (auteur, licentie, instrumentatie, data, uitgever), maar deze zijn niet altijd volledig.

De bladmuziek wordt aangeboden als scans in pdf-formaat en er is dus geen extra software vereist (buiten een pfd-reader). Het doel van deze site ligt vooral in het makkelijk, snel en gratis verspreiden van bladmuziek en daarvoor is het een goed instrument, maar ook niet meer dan dat.

De geüploade bladmuziek van Jef Tinel betreft scans van originele handschriften of scans van transcripties van originelen. Op die manier biedt deze wiki ook de mogelijkheid om werk dat niet of nauwelijks in druk verschenen is, te verspreiden en mogelijk voor de toekomst te bewaren.

Ook interessant

Dance-ICH Boombal Guus Herremans
07 sep. 2023

2023 is een feestjaar

2023 is een feestjaar voor immaterieel erfgoed. Op 17 oktober zal het precies 20 jaar geleden zijn dat Unesco de 2003 Conventie voor het Borgen van h…
Lees meer
Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
Octo Missae MPM OD R 38 07 00016 web
04 sep. 2023

Topstuk in de kijker: Octo Missae, quinque, sex, et septem vocum

In 1578 drukte Christoffel Plantin voor het eerst polyfone muziek. Octo Missae, een luxe misboek met acht missen was opgedragen aan de Spaanse koning…
Lees meer
Draailierdag visual
11 aug. 2023

Draailierdag

Op 30 september organiseren we een draailierdag als netwerkmoment voor draailierspelers, -bouwers en –liefhebbers.
Lees meer