Home Nieuws Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Het IMSLP is een wiki om partituren en geluidsfragmenten te publiceren. Om de composities van de dit jaar 130 jaar geleden geboren Jef Tinel kenbaar te maken, heeft kleinzoon Peter Leys al meer dan 170 titels geüpload op de site van het International Music Score Library Project (IMSLP), ook bekend als de Petrucci Music Library (naar de Italiaanse muziekdrukker Ottaviano Petrucci (14661539)).

Het IMSLP is een wiki waarmee men partituren en geluidsfragmenten kan uploaden. De partituren komen in regel uit het publiek domein maar ook composities die onder het auteursrecht vallen, worden onder de creative commons’-regeling geüpload. Omwille van copyright-verwikkelingen is de site overigens in 2007 – 2008 van het web gehaald. 

Momenteel zijn er een kleine 300.000 werken op te vinden. Op IMSLP kan je een compositie opzoeken op naam van de componist of arrangeur; op nationaliteit; op periode; op genre; instrumentatie; instrument; en taal. Ook op melodie, die je zelf online inspeelt op een virtueel keyboard, kan je op zoek gaan. Bij de composities zijn enkele metadata toegevoegd (auteur, licentie, instrumentatie, data, uitgever), maar deze zijn niet altijd volledig.

De bladmuziek wordt aangeboden als scans in pdf-formaat en er is dus geen extra software vereist (buiten een pfd-reader). Het doel van deze site ligt vooral in het makkelijk, snel en gratis verspreiden van bladmuziek en daarvoor is het een goed instrument, maar ook niet meer dan dat.

De geüploade bladmuziek van Jef Tinel betreft scans van originele handschriften of scans van transcripties van originelen. Op die manier biedt deze wiki ook de mogelijkheid om werk dat niet of nauwelijks in druk verschenen is, te verspreiden en mogelijk voor de toekomst te bewaren.

Ook interessant

Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
28 mei 2024

SCAPIN: een LOD-databank voor de podiumkunsten

AML lanceerde vorig jaar SCAPIN, een databank die gegevens over dans- en theatervoorstellingen bundelt en herbruikbaar maakt. CEMPER sprak met de ini…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer