Home Nieuws Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Het IMSLP is een wiki om partituren en geluidsfragmenten te publiceren. Om de composities van de dit jaar 130 jaar geleden geboren Jef Tinel kenbaar te maken, heeft kleinzoon Peter Leys al meer dan 170 titels geüpload op de site van het International Music Score Library Project (IMSLP), ook bekend als de Petrucci Music Library (naar de Italiaanse muziekdrukker Ottaviano Petrucci (1466 – 1539)).

Het IMSLP is een wiki waarmee men partituren en geluidsfragmenten kan uploaden. De partituren komen in regel uit het publiek domein maar ook composities die onder het auteursrecht vallen, worden onder de creative commons’-regeling geüpload. Omwille van copyright-verwikkelingen is de site overigens in 2007 – 2008 van het web gehaald. 

Momenteel zijn er een kleine 300.000 werken op te vinden. Op IMSLP kan je een compositie opzoeken op naam van de componist of arrangeur; op nationaliteit; op periode; op genre; instrumentatie; instrument; en taal. Ook op melodie, die je zelf online inspeelt op een virtueel keyboard, kan je op zoek gaan. Bij de composities zijn enkele metadata toegevoegd (auteur, licentie, instrumentatie, data, uitgever), maar deze zijn niet altijd volledig.

De bladmuziek wordt aangeboden als scans in pdf-formaat en er is dus geen extra software vereist (buiten een pfd-reader). Het doel van deze site ligt vooral in het makkelijk, snel en gratis verspreiden van bladmuziek en daarvoor is het een goed instrument, maar ook niet meer dan dat.

De geüploade bladmuziek van Jef Tinel betreft scans van originele handschriften of scans van transcripties van originelen. Op die manier biedt deze wiki ook de mogelijkheid om werk dat niet of nauwelijks in druk verschenen is, te verspreiden en mogelijk voor de toekomst te bewaren.

Ook interessant

01 okt. 2024

Hoe een podiumtijdschrift zijn archief activeert – Simon Baetens over 40 jaar Etcetera

Het archief van 40 jaar Etcetera vormde de basis voor vier podcasts, die nog tot 31 oktober 2024 te beluisteren zijn in het Letterenhuis. Simon Baete…
Lees meer
16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
02 sep. 2024

Topstuk voorgesteld: Schets van Beethovens eerste pianosonate

In mei 2024 kocht de Vlaamse Gemeenschap compositieschetsen van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven aan. Wij gingen in gesprek met Beethov…
Lees meer
30 aug. 2024

Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024

Ontdek onze selectie van activiteiten gelinkt aan muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024.
Lees meer