Home Nieuws Het lange leven van een lofzang: ‘Kuringen, mijn …

Het lange leven van een lofzang: ‘Kuringen, mijn lief geboortedorp’

Kuringen, mijn lief geboortedorp,
Waar de Demer door de groene weiden stroomt
Aan u heb ik mijn hele hart verpand,
't Is het mooiste plekje van ons land.
-

Je leest de eerste verzen van Kuringen, mijn lief geboortedorp.’ In 1956 schreef de toneelschrijver, ‑regisseur en ‑acteur Nef Becks het lied naar aanleiding van een filmproductie over het gelijknamige dorp. Schoolleraar Alfons Bortels zette de tekst op muziek en muzikant Hugo Schraepen zong het in. Anno 2023 leeft het lied nog sterk onder de Kuringenaren. Hoe komt dat? Waar kan je het horen en bestuderen? En wie was Nef Becks eigenlijk?

Een charismatische Nef Becks als acteur

In 1949 stond Becks aan de wieg van een openluchtspektakel over Onze-Lieve-Vrouw van Fátima (Portugal). De productie werd een daverend succes dat een ongeziene mensenmassa naar het stille Limburgse dorp lokte. Enkele jaren later was hij medeoprichter van de Toneelgroep O.L.V. van Fatima, die als deel van de gelijknamige cultuurvereniging uitgroeide tot een begrip in het amateurkunstenlandschap van Midden-Limburg. Omdat CEMPER in de komende jaren meer amateurkunstenerfgoed in kaart wil brengen, zocht collega Didier – tevens partner van een kleindochter van Nef – zijn archief bij elkaar. Ook voerde hij verschillende gesprekken met familie en bekenden van de schrijver.

Daaruit bleek dat het lied tot op vandaag een grote impact heeft in Kuringen. Volgens Nefs jongste zus, Gaby Lemkens-Becks, laten vele mensen die er zijn geboren en getogen optekenen dat het lied wordt gezongen op hun uitvaart. Niet toevallig hebben deze mensen de toneel‑, turn‑, koor- en orkesttakken van de Fatimavereniging – die actief bleef tot midden in de jaren 70 – bewust meegemaakt. Het lied van Kuringen behoort ook nog tot het repertoire van het Koninklijk Sint-Ceciliakoor van Kuringen, bijvoorbeeld op de jaarlijkse Sint-Gertrudisfeesten. Daarvoor is de oorspronkelijke melodie aangepast voor een eenstemmig koor.

Nef Becks schreeft in 1956 een ode aan Kuringen

Dat we vandaag nog naar Kuringen, mijn lief geboortedorp’ kunnen luisteren, is een klein gelukje. De originele filmopnames uit 1956 (opgenomen op achtmillimeterbanden) werden lang als verloren beschouwd, totdat Heemkunde Hasselt Kuringen de beeldband in handen kreeg van Fons Willems, wiens vader Antoine de film heeft gemaakt in opdracht van het Davidsfonds, met steun van de Sint-Vincentiusvereniging en lokale middenstand. De geluidsband was evenwel onvindbaar, maar dankzij een opname van een screening van de film beschikken we toch over het geluid. Deze werd digitaal over de originele beelden geplakt, zodat de film tot op de frame kan worden bestudeerd.

Het laatste woord over Kuringen, mijn lief geboortedorp’ is alleszins nog niet geschreven. Volgens auteur André Convents – die in 2012 een boek schreef over de Fatima’ — bevinden meester Bortels’ handgeschreven toonladders met melodie zich nog altijd in het archief van de heemkundige kring. CEMPER ondersteunt de kring bij de inventarisering van hun Fatima-archief en hoopt uiteraard dat zulke schatten met grote historische‑, educatieve- en belevingswaarde, snel boven water komen!

Wil je zelf meezingen met het lied? Hierboven vind je de tekst, gedrukt in het programmaboekje van de Sint-Gertrudisfeesten van 1973

CEMPER wil Erik en Marleen Becks (zoon en oudste dochter van Nef), Gaby Lemkens-Becks (zijn jongste zus), Jan Lemkens (zoon van Gaby), Kris Leenaers (Heemkunde Hasselt Kuringen), Jonas Albert (Koninklijk Sint-Ceciliakoor) en André Convents (auteur van het Fatimaboek) bedanken voor hun hulp bij de zoektocht naar Nefs archief en voor hun bijdrages aan dit artikel.

Bronnen

  • Becks, N. (1973). Kuringen, mijn lief geboortedorp. In Programmaboekje Parochiale Feesten St. Gertrudis van Kuringen, 3 en 4 augustus 1973 (p.73). Paardenmarkt Kuringen.
  • Convents, A. (2012). De Fatima’. Eigen beheer.
  • Davidsfonds Kuringen (2004). Hasel. 
  • Ghysen, R. (2014). Hasseltse Bands 1945 – 2000. Het Stadsmus.
  • Vereniging Onze-Lieve-Vrouw van Fatima Kuringen (2004). Hasel.
  • Willems, J.A. (Regisseur). (1956). Kuringen [Film]. Davidsfonds.

Ook interessant

20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

Antonius Ghijselers verzamelde in 1517-1518 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer
08 feb. 2024

De unieke muziekcollectie van de Openbare bibliotheek van Kortrijk

Vinyl en cd’s: de Bib Kortrijk bewaart ze allemaal.
Lees meer
25 jan. 2024

Topstuk in de kijker: ’t Dor wert groeyende

Hubert Meeus en Timothy De Paepe vertellen over ‘t Dor wert groeyende, een verzamelhandschrift van de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom.
Lees meer
13 dec. 2023

Cellobouwer Tim Duerinck combineert het klassieke ambacht met nieuwe productietechnieken

We gingen langs in het pop-upatelier van Tim Duerinck waar hij ons vertelde over zijn onderzoek en productietechnieken.
Lees meer