Home Nieuws Leestip: Met open lege handen

Leestip: Met open lege handen

Dora van der Groen (1927 - 2015) leidde vijf generaties acteurs op maar haar leer en visie bleven tot nu toe gesproken erfgoed. Dankzij het boek Met open lege handen wordt de vocabulaire van Van der Groen ook gedocumenteerd. Auteur Assia Bert laat de actrice, pedagoge en regisseuse in dialoog gaan met haar leermeesters, schrijver Herman Teirlinck en goeroe Bhagwan Sree Rajneesh.

Op woensdag 2 mei 2018 stelde Assia Bert het boekje voor tijdens een lecture-performance in het Antwerpse Conservatorium, niet toevallig de plek waar Dora van der Groen ook les gaf. Dora vergelijkt de ontvankelijke houding van de acteur met open lege handen in een rivier”, vertelt Bert. Dat was de manier waarop ik haar erfenis begon uit te spitten.” 

Echo’s

Assia Bert sprak met oud-studenten en met Brick de Bois, de zoon van de actrice. Clara van den Broeck, Sara De Roo, Lucas Vandervost, Sam Bogaerts, Frank Focketyn, Robby Cleiren, Dimitri Leue, Oscar Van Rompuy en Thomas Janssens vertelden over de echo’s van Dora’s visie en hoe die vandaag nog aanwezig is in de lessen die ze zelf geven aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

In Met open lege handen plaatst de auteur Dora van der Groen naast Bhagwan en Herman Teirlinck, een dialoog die vertrekt vanuit Dora’s uitspraken. Voor mij is het boekje naast een archief ook een werkinstrument, een vertrekpunt om te reflecteren over acteren”, zegt Assia Bert. Dora koos er zelf voor om niets op papier te zetten, maar haar lessen en de inspiratie die ze zelf haalde bij haar leermeesters, wil ik bewaren.”

Post-tijdperk

Die gesprekken, verhalen en zelfs boeken uit de kast van Van der Groen zelf, werden op 2 mei op het podium gebracht. We planten ook een rozenstruikje uit Dora’s tuin op de kunstcampus. Zo krijgt ze een vaste stek vlakbij haar oude leslokaal.” De avond was het slotstuk van het onderzoek van Bert waarin ze de visie van de acteeropleiding aan het Antwerpse Conservatorium fileerde. Hoe positioneert de opleiding zich bijvoorbeeld in dit post-Herman Teirlinck en post-Dora van der Groen’-tijdperk?

Met open lege handen
werd gemaakt in samenwerking met Track Report, het publicatieplatform van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Het boek is voorlopig enkel te koop via het Conservatorium en de Academie. Eerder publiceerde Assia een heruitgave van het Dramatisch Peripatetikon van Herman Teirlinck en creëerde ze rond dit boek een wandelpad, dat nu een permanente installatie is in het Koninklijk Conservatorium.


Beluister ook het Studiogesprek met Assia Bert op ATV

Bron: Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Ook interessant

27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
22 mei 2024

Topstuk voorgesteld: De Blijde Inkomste van Margareta van York

Rederijker Anthonis de Roovere schreef een uitvoerig verslag van de gebeurtenissen rond het huwelijk van Margareta van York en Karel de Stoute. In 20…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer