Home Nieuws Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-194…

Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-1942)

Op 16 februari 2023 werd in het Koninklijk Conservatorium Brussel het boek over componist Paul Gilson onder redactie van Dr. Kurt Bertels voorgesteld. Het kwam tot stand door de samenwerking van Luca School of Arts, het Koninklijk Conservatorium Brussel, Kunstplatform en de Vrije Universiteit Brussel. 

De bijdragen van Jaak Van Holen, Kristin Van den Buys, Luc Vertommen, Jurgen De Pillecyn, Bruno Forment, Jeroen Billiet, Steven Van de Moortele en Kurt Bertels zelf blikken terug op de figuur van Gilson als Brusselaar, componist, orkestrator, theoreticus, muziekcriticus, musicograaf en pedagoog en ze bieden nieuwe perspectieven over de Belgische muziek- en cultuurgeschiedenis. De onderzoekers maakten hiervoor ampel gebruik van Gilsons briefwisseling, geschriften en andere archivalia.


Kurt Bertels behaalde in 2020 een doctoraat in de kunsten met een proefschrift over de Brusselse saxofoonklas (18671904). Dat jaar bracht hij in wereldpremière het verloren gewaande eerste saxofoonconerto uit 1902 van Paul Gilson.

Meer info bij uitgeverij ASP.

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
25 apr. 2024

U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

7 Mechelse vrijetijdsgezelschappen laten je in een theatervoorstelling, twee tentoonstellingen en een foto-expo hun theatererfgoed ontdekken.
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer