Home Nieuws Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-194…

Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-1942)

Op 16 februari werd in het Koninklijk Conservatorium Brussel het boek over componist Paul Gilson onder redactie van Dr. Kurt Bertels voorgesteld. Het kwam tot stand door de samenwerking van Luca School of Arts, het Koninklijk Conservatorium Brussel, Kunstplatform en de Vrije Universiteit Brussel. 

De bijdragen van Jaak Van Holen, Kristin Van den Buys, Luc Vertommen, Jurgen De Pillecyn, Bruno Forment, Jeroen Billiet, Steven Van de Moortele en Kurt Bertels zelf blikken terug op de figuur van Gilson als Brusselaar, componist, orkestrator, theoreticus, muziekcriticus, musicograaf en pedagoog en ze bieden nieuwe perspectieven over de Belgische muziek- en cultuurgeschiedenis. De onderzoekers maakten hiervoor ampel gebruik van Gilsons briefwisseling, geschriften en andere archivalia.


Kurt Bertels behaalde in 2020 een doctoraat in de kunsten met een proefschrift over de Brusselse saxofoonklas (18671904). Dat jaar bracht hij in wereldpremière het verloren gewaande eerste saxofoonconerto uit 1902 van Paul Gilson.

Bertels, K. (red.). (2023). Paul Gilson. Een Brussels componist van de wereld. ASP.

Meer info bij uitgeverij ASP.

02-03-2023

Ook interessant

25 okt. 2023

Schipper mag ik overvaren? verschijnt op 14 november

Met 'Schipper mag ik overvaren?' wil CEMPER de rijkdom aan kinderliedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden laten zien. De lancering van …
Lees meer
06 jun. 2023

Puinentroost en Snoezepoezen

Het stadsarchief van Ieper dook in het theatererfgoed en vond een rijke geschiedenis.
Lees meer
13 mei 2022

Het draailierbouwboek

Ontdek alle facetten van de luitvormige draailier zoals deze in ‘t Ateljeeke in Rumst gemaakt wordt.
Lees meer
02 mrt. 2022

Leestip: ‘Aandacht! Aandacht!’

Een uitgave over aandacht en verstrooiing in het Gentse Grand Théâtre, Café-concert en Variététheater tussen 1880 en 1914.
Lees meer