Home Nieuws Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-194…

Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-1942)

Op 16 februari werd in het Koninklijk Conservatorium Brussel het boek over componist Paul Gilson onder redactie van Dr. Kurt Bertels voorgesteld. Het kwam tot stand door de samenwerking van Luca School of Arts, het Koninklijk Conservatorium Brussel, Kunstplatform en de Vrije Universiteit Brussel. 

De bijdragen van Jaak Van Holen, Kristin Van den Buys, Luc Vertommen, Jurgen De Pillecyn, Bruno Forment, Jeroen Billiet, Steven Van de Moortele en Kurt Bertels zelf blikken terug op de figuur van Gilson als Brusselaar, componist, orkestrator, theoreticus, muziekcriticus, musicograaf en pedagoog en ze bieden nieuwe perspectieven over de Belgische muziek- en cultuurgeschiedenis. De onderzoekers maakten hiervoor ampel gebruik van Gilsons briefwisseling, geschriften en andere archivalia.


Kurt Bertels behaalde in 2020 een doctoraat in de kunsten met een proefschrift over de Brusselse saxofoonklas (18671904). Dat jaar bracht hij in wereldpremière het verloren gewaande eerste saxofoonconerto uit 1902 van Paul Gilson.

Bertels, K. (red.). (2023). Paul Gilson. Een Brussels componist van de wereld. ASP.

Meer info bij uitgeverij ASP.

02-03-2023