Home Nieuws Op zoek naar Nederlandstalig muziekerfgoed

Op zoek naar Nederlandstalig muziekerfgoed

Dreigt het werk van Boudewijn de Groot, Louis Neefs, Corry Brokken, Annie M.G. Schmidt, Jan De Wilde, Woiski Sr & Jr, Drs. P, Wannes Van de Velde … en vele andere auteurs en vertolkers van het Nederlandstalig lied te verdwijnen? 

Omdat de Taalunie wil bijdragen aan een betere houdbaarheid, bruikbaarheid en zichtbaarheid van belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed, is aan Muziekweb en CEMPER gevraagd om bij privéverzamelaars en archiefinstellingen in het taalgebied Nederlandstalig muzikaal erfgoed te inventariseren. 

Het onlangs in Nederland opgerichte netwerk van de podiumkunsten, Podiumkunst​.net, wil een breed netwerk van muziek- en theatercollecties opbouwen en ziet in de geïnventariseerde collecties met Nederlandstalig erfgoed een belangrijke inspiratiebron voor makers, onderzoekers en liefhebbers. De toekomst van deze rijkdom zou gewaarborgd moeten blijven. 

Webinar: De liefde voor muziek

Taalunie en Podiumkunst​.net organiseerden op 10 juni een webinar rond dit thema onder de titel De liefde voor muziek.

Voor wie niet aanwezig kon zijn: alles is opgenomen en te bijkijken via de link: https://www.youtube.com/watch?v=p‑MhqmWCTTk.

De filmpjes die getoond werden tijdens het webinar, vind je eveneens online:

Meedenken

Mocht je mee willen denken over vervolgstappen, stuur dan een mail naar communicatie@​podiumkunst.​net of Marc Paredis, mparedis@​taalunie.​org.

Het rapport Lokalisatie van Nederlandstalig muzikaal erfgoed’ kan je hier raadplegen.

(Foto: Drs. P, Rob Bogaerts / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons)

Ook interessant

27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer
13 mei 2024

Vacature Stafmedewerker Archiefzorg & Erfgoedregistratie

Wil jij je inzetten voor de duurzame zorg voor en bewaring van muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen en Brussel? CEMPER is op zoek naar een stafmede…
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer