Home Nieuws Op zoek naar Nederlandstalig muziekerfgoed

Op zoek naar Nederlandstalig muziekerfgoed

Dreigt het werk van Boudewijn de Groot, Louis Neefs, Corry Brokken, Annie M.G. Schmidt, Jan De Wilde, Woiski Sr & Jr, Drs. P, Wannes Van de Velde … en vele andere auteurs en vertolkers van het Nederlandstalig lied te verdwijnen? 

Omdat de Taalunie wil bijdragen aan een betere houdbaarheid, bruikbaarheid en zichtbaarheid van belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed, is aan Muziekweb en CEMPER gevraagd om bij privéverzamelaars en archiefinstellingen in het taalgebied Nederlandstalig muzikaal erfgoed te inventariseren. 

Het onlangs in Nederland opgerichte netwerk van de podiumkunsten, Podiumkunst​.net, wil een breed netwerk van muziek- en theatercollecties opbouwen en ziet in de geïnventariseerde collecties met Nederlandstalig erfgoed een belangrijke inspiratiebron voor makers, onderzoekers en liefhebbers. De toekomst van deze rijkdom zou gewaarborgd moeten blijven. 

Webinar: De liefde voor muziek

Taalunie en Podiumkunst​.net organiseerden op 10 juni een webinar rond dit thema onder de titel De liefde voor muziek.

Voor wie niet aanwezig kon zijn: alles is opgenomen en te bijkijken via de link: https://www.youtube.com/watch?v=p‑MhqmWCTTk.

De filmpjes die getoond werden tijdens het webinar, vind je eveneens online:

Meedenken

Mocht je mee willen denken over vervolgstappen, stuur dan een mail naar communicatie@​podiumkunst.​net of Marc Paredis, mparedis@​taalunie.​org.

Het rapport Lokalisatie van Nederlandstalig muzikaal erfgoed’ kan je hier raadplegen.

(Foto: Drs. P, Rob Bogaerts / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons)

Ook interessant

Corona muziek
22 jun. 2020

Eerste resultaten van enquête 'Muziek maken in coronatijden'

Begin juni geleden lanceerde CEMPER een enquête over muziek maken in coronatijden; intussen werden de eerste resultaten verwerkt.
Lees meer
Boo
11 feb. 2020

Digitalisering en ontsluiting van de collectie bladmuziek van de openbare omroep gaat voort

Het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB), School of Arts Erasmushogeschool digitaliseert de collectie bladmuziek van de openbare omroep en onderzo…
Lees meer
Hasseltse bands4
26 mrt. 2014

Het erfgoed van de populaire muziek - Rik Ghysen over ‘Hasseltse bands 1945-2000’

Rik Ghysen is de initiatiefnemer, auteur en curator van het boek en de tentoonstelling 'Hasseltse bands 1945-2000'. Beide geven een overzicht van het…
Lees meer
Veel volk verwacht
18 jul. 2012

Veel volk verwacht. Populaire muziekcultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800

“Geschiedenis bestaat niet alleen uit prestigieuze 'schatten' en grote 'helden' […], maar vooral uit alledaagse handelingen en gedeelde overtuigingen…
Lees meer