Home Nieuws Minister Jan Jambon op mini-stage bij landelijke …

Minister Jan Jambon op mini-stage bij landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties

Op 22 september kon minister van cultuur Jan Jambon kennismaken met de landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties, waaronder CEMPER. Wie zijn we, wat doen we en wat bindt ons? Op al deze vragen kreeg de minister een antwoord. 

Erfgoed wordt vaak geassocieerd met musea of archieven. Minder zichtbaar zijn cultureel erfgoed-organisaties die op landelijk niveau een dienstverlenende rol opnemen. Zij begeleiden en ondersteunen erfgoedbeheerders en erfgoedgemeenschappen, publieke en private verzamelaars, in de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed. In totaal zijn er zo’n elf organisaties met elk een eigen focus op een bepaald thema of type erfgoed, van religieus tot muzikaal erfgoed.

"Op een moderne, toekomstgerichte manier en met veel enthousiasme zetten de landelijke dienstverlenende rollen het erfgoed in Vlaanderen op de kaart."
- Minister van Cultuur Jan Jambon

Bij zijn ontvangst blies jachthoornspeler Dirk de With de minister een warm welkom toe. Hij vertelde hoe belangrijk een organisatie als CEMPER was om het jachthoornblazen een erkenning te bezorgen als immaterieel erfgoed. De minister volgde ook een ministage: hij werd onder meer uitgenodigd om erfgoedobjecten te registreren en te digitaliseren. Veerle Wallebroek (directeur van CEMPER) en Histories lieten de minister puzzelen. Want CEMPER en de andere landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties puzzelen graag oplossingen in elkaar voor prangende erfgoedvragen.

Herbeleef het bezoek van minister Jan Jambon

Bekijk onze Aftermovie: Jan Jambon bezoekt Landelijke Dienstverlenende Rollen

Bekijk de reportage van ROBtv

24-09-2020

Ook interessant

13 aug. 2024

'Dance – ICH' op het 33e symposium van Ethnochoreologie (ICTMD)

Van 22 juli tot en met 28 juli nam Debora deel aan het 33e symposium van de studiegroep over Ethnochoreologie binnen ICTMD.
Lees meer
07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
31 mei 2024

Stagiaire Lena blikt terug op haar onderzoek naar kostuumerfgoed van muziek, theater en dans

Stagiaire Lena deed het afgelopen jaar onderzoek naar de betekenis van kostuums, ze bracht in kaart welke actoren kostuums bewaren, zocht good practi…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer