Home Nieuws Minister Jan Jambon op mini-stage bij landelijke …

Minister Jan Jambon op mini-stage bij landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties

Op 22 september kon minister van cultuur Jan Jambon kennismaken met de landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties, waaronder CEMPER. Wie zijn we, wat doen we en wat bindt ons?” Op al deze vragen kreeg de minister een antwoord. 

Erfgoed wordt vaak geassocieerd met musea of archieven. Minder zichtbaar zijn cultureel erfgoed-organisaties die op landelijk niveau een dienstverlenende rol opnemen. Zij begeleiden en ondersteunen erfgoedbeheerders en erfgoedgemeenschappen, publieke en private verzamelaars, in de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed. In totaal zijn er zo’n elf organisaties met elk een eigen focus op een bepaald thema of type erfgoed, van religieus tot muzikaal erfgoed.

Op een moderne, toekomstgerichte manier en met veel enthousiasme zetten de landelijke dienstverlenende rollen het erfgoed in Vlaanderen op de kaart.
- Minister van Cultuur Jan Jambon

Bij zijn ontvangst blies jachthoornspeler Dirk de With de minister een warm welkom toe. Hij vertelde hoe belangrijk een organisatie als CEMPER was om het jachthoornblazen een erkenning te bezorgen als immaterieel erfgoed. De minister volgde ook een ministage: hij werd onder meer uitgenodigd om erfgoedobjecten te registreren en te digitaliseren. Veerle Wallebroek (directeur van CEMPER) en Histories lieten de minister puzzelen. Want CEMPER en de andere landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties puzzelen graag oplossingen in elkaar voor prangende erfgoedvragen.

Aftermovie: Jan Jambon bezoekt Landelijke Dienstverlenende Rollen

Reportage RTV

24-09-2020

Ook interessant

27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
13 mei 2024

Vacature Stafmedewerker Archiefzorg & Erfgoedregistratie

Wil jij je inzetten voor de duurzame zorg voor en bewaring van muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen en Brussel? CEMPER is op zoek naar een stafmede…
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer