Minister Jan Jambon op mini-stage bij landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties

DSC 0080 min
24-09-2020

Op 22 september kon minister van cultuur Jan Jambon kennismaken met de landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties, waaronder CEMPER. Wie zijn we, wat doen we en wat bindt ons?” Op al deze vragen kreeg de minister een antwoord. 

Erfgoed wordt vaak geassocieerd met musea of archieven. Minder zichtbaar zijn cultureel erfgoed-organisaties die op landelijk niveau een dienstverlenende rol opnemen. Zij begeleiden en ondersteunen erfgoedbeheerders en erfgoedgemeenschappen, publieke en private verzamelaars, in de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed. In totaal zijn er zo’n elf organisaties met elk een eigen focus op een bepaald thema of type erfgoed, van religieus tot muzikaal erfgoed.

Op een moderne, toekomstgerichte manier en met veel enthousiasme zetten de landelijke dienstverlenende rollen het erfgoed in Vlaanderen op de kaart.
- Minister van Cultuur Jan Jambon

Bij zijn ontvangst blies jachthoornspeler Dirk de With de minister een warm welkom toe. Hij vertelde hoe belangrijk een organisatie als CEMPER was om het jachthoornblazen een erkenning te bezorgen als immaterieel erfgoed. De minister volgde ook een ministage: hij werd onder meer uitgenodigd om erfgoedobjecten te registreren en te digitaliseren. Veerle Wallebroek (directeur van CEMPER) en Histories lieten de minister puzzelen. Want CEMPER en de andere landelijke dienstverlenende erfgoedorganisaties puzzelen graag oplossingen in elkaar voor prangende erfgoedvragen.

Aftermovie: Jan Jambon bezoekt Landelijke Dienstverlenende Rollen

Reportage RTV

24-09-2020

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen