Home Nieuws Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 staat in het teken van ‘thuis’. Wij selecteerden per provincie een aantal activiteiten waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat. Het volledige programma vind je op www.erfgoeddag.be.

Antwerpen

Thuis bij Wannes Van de Velde: welkom in zijn schrijfkot
Museum Vleeshuis

Luister aan de werkkamer van Wannes Van de Velde (19372008) naar verhalen over zijn leven en werk. Een aantal van zijn goede vrienden halen boeiende herinneringen over hem op.

In 2019 kreeg de werkkamer van Wannes Van de Velde een nieuwe thuis in Museum Vleeshuis. Behalve muziekinstrumenten vind je er ook boeken, poesjepoppen, foto’s, tekeningen en schilderijen. Bijzonder zijn ook de talrijke partituren en liedteksten in zijn handschrift. Samen gaat het om ruim 1500 objecten die Wannes inspireerden of een reflectie zijn van zijn creatieve scheppingsproces.

Waar: Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, Antwerpen
Wanneer: Start om 10u30, 11u30, 13u00, 14u00, 15u00 en 16u00 (duur: 45 minuten)

Lekker wonen: speelse woongedichten op muziek
Museum Vleeshuis

De één woont in een huis, de ander in een tent. Soms huis je in een taal, een geur of een familiegerecht. Soms met een huisdier of bij een vriend.

De speelse woongedichten van Bette Westera doen je thuiskomen in verhaal en gezelligheid. Ze haken ook liefdevol in op woonsituaties die voor kinderen niet altijd evident zijn, zoals dakloosheid of wonen bij gescheiden ouders. Mirjam de Wit vertaalt de sfeer van de gedichten treffend muzikaal. Ze kiest voor een mix van jazz, klassiek en oosterse klanken. Een heerlijk instrumentaal ensemble en een expressieve zangeres brengen dit voor jullie in een interactief concert voor kinderen vanaf 4 jaar. Je zult niet lang stilzitten.

Waar: Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, Antwerpen
Wanneer: 11u00-12u00 en 14u00-15u00
Reserveren kan tussen 21 maart en 21 april via www​.museumvleeshuis​.be.

3 KMSKA-jongeren stellen voor: Ik ga naar thuis’
KMSKA

Drie jongeren van De Trappen’, de jongerenwerking van het KMSKA, bogen zich over het thema Thuis’ en maakten een theatervoorstelling over wat dit voor hen betekent. Is thuis een plek, een gevoel, het land waar je roots liggen of zijn het de mensen om je heen? Laat je inspireren door hun poëtische reflecties en sta stil bij wat ons helpt om ons ergens thuis te voelen.

Waar: KMSKA, Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen
Wanneer: 13u00-13u30 en 15u-15u30
Reserveren kan tussen 21 maart en 20 april via kmska​.be/​n​l​/​e​v​e​n​e​m​e​n​t​/​e​r​f​g​o​e​d​d​a​g​-​thuis.

Kamishibai in het open atelier
KMSKA

Kamishibai is een Japanse vertelkunst waarbij prachtige illustraties worden getoond in een mini-theater. Op Erfgoeddag worden verhalen over het thema thuis’ getoond en verteld. Kom je mee kijken en luisteren? Welkom in het open atelier!

Waar: KMSKA, Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen
Wanneer: 14u00-14u30 en 16u-16u30
Reserveren kan tussen 21 maart en 20 april via kmska​.be/​n​l​/​e​v​e​n​e​m​e​n​t​/​e​r​f​g​o​e​d​d​a​g​-​thuis.

Leer de Griekse dans syrtaki | © Polynikis vzw

Samen dansen we de Syrtaki!
Polynikis vzw & Kapa vzw

Dansen we samen de syrtaki? Op Erfgoeddag krijg je de kans om deze dans te leren van Kalitsa Pantazis. Vroeger was het Schipperskwartier the place to be om deze dans te dansen. Doordat vele Griekse zeemannen na de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen verbleven, ontstond er een heuse Griekse entertainmentindustrie. In de jaren 60 werden die Griekse zaken ook echte trekpleisters voor de gewone’ Antwerpenaar. Afzakken naar de Griekse wijk was gegarandeerd een avond vakantie in Griekenland herbeleven! Iedereen wilde Grieks gaan dansen op de tonen van de syrtaki!

Waar: Aanmelden in Restaurant Athena, Sint-Paulusplaats 6, Antwerpen
Wanneer: 14u00-16u00
Reserveren kan tussen 21 maart en 20 april via info@​inskipperstreet.​be.

De Verhalenwerf in woord en klank: poëzie en verhaal op muziek
FMDO Antwerpen

Dichters en muzikanten uit heel wat gemeenschappen delen hun werk over thuis, identiteit en verbondenheid. Ze creëren zo een brug tussen verschillende culturele expressies. De voorstelling benadrukt de kracht van muziek en poëzie als een universele taal die emoties en gevoelens overstijgt. Laat je meeslepen door de rijkdom van woorden en klanken.

Waar: MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen
Wanneer: 15u00-16u00

DE GEHEIME MAANBASIS, waar poppen & figuren thuis zijn
DE MAAN

Kom de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van het MAAN-erfgoed ontdekken op een magische plek in Mechelen: de BRUSSELPOORT, waar poppen & figuren écht thuis zijn. Samen met Figurenmakers en ‑spelers Paul Contryn en Katinka Heremans ontdek je hoe ze tot leven komen. Een verbeeldingsvolle vertoning voor jong en oud in de magische Brusselpoort.

Waar: Brusselpoort, Van Benedenlaan 4, Mechelen
Wanneer: Start om 11u00, 14u00 en 16u00 (duur: 1 uur)
Reserveren kan van 21 maart tot 18 april via dit formulier.

Huiselijke draaiorgelbouw in orgelmuseum Westerlo
Orgelmuseum Westerlo

Ontdek het museum met een rondleiding, een gezellig café tussen de orgels met drankgelegenheid en kleine snacks en een kijkje achter de schermen. Kinderen krijgen een draaiorgeldiploma na het draaien aan 1 van de vele kleine draaiorgels.

In de collectie vind je onder andere HUISorgels/​instrumenten, draaiorgeltjes, grote dansorgels, caféorgels, orchestrions, muziekdozen, accordeons (zelfspelend), piano’s (zelfspelend). Automatisch spelende mechanische muziekinstrumenten in het algemeen.

Waar: Orgelmuseum Westerlo, Kloosterstraat 25, Westerlo
Wanneer: 10u00-20u00

Figurenmakers en -spelers Paul Contryn en Katinka Heremans van DE MAAN | © Danny Coremans

Limburg

Hoog in de toren, daar is de beiaard thuis
Beiaard Genk

De beiaard is verbonden met de klanken van een stad en geeft voor velen een thuisgevoel. Wie uit de stad verhuist, mist dat deuntje vaak. Maar welk muzieknummer zing jij uit volle borst mee en geeft jou dat warme thuisgevoel? Zijn er kinderliedjes die je vroeger thuis zong of vandaag de dag nog zingt? Vraag je favoriete verzoeknummer op voorhand aan en kom live de uitvoering hiervan door de beiaardier bijwonen hoog in de toren! Denk bijvoorbeeld aan het kinderlied Eén, twee, drie, vier hoedje van papier’ of het meesterlijke lied van Adele Hometown Glory’.

Waar: Sint-Martinuskerk Genk, Berglaan, Genk
Wanneer: 14u00-17u00

Thuiskomen in het BASS
BASS (Bibliotheek, Academie, Spelotheek en harmonie Salvia van Heers)

Een tentoonstelling over thuis’ taalkundig gezien, gecombineerd met een zoektocht doorheen het cultuurhuis BASS, de voorstelling van het boek Thuiskomen in het BASS’ en muziekoptredens door meerdere muziekverenigingen.

Waar: De Bammerd, Paardskerkhofstraat 20, Heers
Wanneer: 20 en 21 april, 10u00-18u00

Thuis in Riemst — Verborgen moois in Millen
Dienst Cultuur Riemst

Wandeling (3,5 km) langs de mooie vierkantshoeves en kapelletjes die Millen rijk is. Ontdek de geschiedenis van de hoeves en zijn voormalige bewoners. Welke beroepen werden er uitgevoerd, werd er dialect gesproken, wat waren de rituelen en gebruiken, hoe zag de agrarische samenleving eruit, hadden de hoeves een volksnaam… kortom, in welke zin was de hoeve een echte thuis? Wat is de geschiedenis achter de gevel- en dorpskapelletjes die je tegenkomt tijdens de wandeling?

Onderweg zijn er muzikale intermezzo’s door zangkoor de Koninklijke Val-se-Meer-Els en Ester Penninger. Je kan ook een workshop limburgse vlaai bakken’ volgen.

Waar: Start- en aankomstplaats is De Waterburcht, Kattestraat 22, 3770 Riemst
Wanneer: Start om 14u00 en 16u00
Reserveren kan tussen 1 en 21 april via cultuur@​riemst.​be.

Verhalen Uit De KlankKast
KijkKerk & Koninklijke Fanfare Sint-Lucie

Erik Kortleven vertelt en leest voor uit zijn archief van verrassende Heimatverhalen. Met betoverende muziekcomposities vlecht De Koninklijke Fanfare Sint-Lucie van Uikhoven het gesproken woord aan elkaar. Hun muziek onderbouwt harmonieus de verhaallijnen en schept zo passende sfeerbeelden die de luisteraars zullen plezieren en ontroeren.

Waar: KijkKerk, Schoorstraat 11, Uikhoven
Wanneer: Start om 18u00

Stadsbeiaardier Wim Van Den Broeck speelt op de Genkse beiaard | © An Lommelen

Vlaams-Brabant

De thuisklanken van het Nederlandse kabinetorgel
Alamire Foundation

Kom naar een muzikale sessie in het Huis van de Polyfonie. Naast een concertruimte heeft het Huis van de Polyfonie ook een groeiende collectie historische muziekinstrumenten.

Stan Van Rompay, coördinator van de collectie, speelt op het Nederlands kabinetorgel uit de collectie en geeft uitleg over het instrument en de muziek. Hans ter Hart junior bouwde dit kostbare instrument in Weense Biedermeyer-stijl, vermoedelijk in het 19e-eeuwse Amsterdam. In die periode was het voor rijke kooplieden een duur en exclusief instrument waar ze graag thuis mee uitpakten.

Waar: Mariapoort (Huis van de Polyfonie), Abdij van Park, Heverlee
Wanneer: Start om 10u00, 11u00, 14u00, 15u00, 16u00 en 17u00
Reserveren kan tussen 21 maart en 21 april via www​.alamirefoundation​.org/​n​l​/​o​u​t​reach.

Free podium: muziek en meer…
Abdij van Park

Mijn thuis is waar mooie muziek weerklinkt”, het zou zomaar een slogan recht uit het hart zijn. Enkele Leuvense etnisch diverse verenigingen en de Leivese Joorzangers luisteren het feest muzikaal op. Kom en luister, wieg en zing mee op klanken en liederen van her en der, muziek die je doet thuis voelen.

Waar: Neerhof, Abdij van Park, Heverlee
Wanneer: 10u-13u00 en 14u00-17u00

Concert Vredesbeiaard: Home Songs
Campanae Lovanienses

Beiaardier Luc Rombouts brengt een multicultureel repertoire op de Vredesbeiaard. Op verzoek van Leuvenaars speelt hij nummers van overal ter wereld. Je hoort geliefde liederen uit China, Nepal, Argentinië, de Filippijnen, Turkije, Oekraïne, Syrië en vele andere landen: allemaal muziek die diverse gemeenschappen in Leuven een warm thuisgevoel geven.

Waar: Neerhof, Abdij van Park, Heverlee
Wanneer: 13u00-14u00

Klavierinstrumenten voor huismuziek in de Middeleeuwen
Leuven orgelstad

Wie kent het organetto? Een klein draagbaar pijporgel dat in de 13e en 14e eeuw één van de meest populaire huisinstrumenten was. Je zou het een primitieve combinatie van een laptop en een keyboard kunnen noemen: een echte synthesizer avant la lettre!

Iris Eysermans bespeelt een organetto van W. Chinaglia en een ander middeleeuws huisinstrument, een clavissimbalum uit Noord-Duitsland. Daarbij zingt ze gregoriaans en chansons.

Waar: Sint-Jan Evangelistkerk, Abdij van Park, Heverlee
Wanneer: 14u30-15u00, 15u30-16u00, 16u30-17u00

Iris Eysermans bespeelt een organetto van W. Chinaglia | © Leuven Orgelstad

Thuiskomen in klanken
MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]

Hoe klinkt het bij jou? Door anders te gaan luisteren naar onze omgeving ontdekken we de klanken waarin we thuiskomen. En we ervaren hoe we aan de hand van omgevingsgeluid verschillende werelden kunnen oproepen in onze verbeelding, hoe ver we soms ook van onze thuis verwijderd zijn.

In een luistertentoonstelling verzamelt MATRIX akoestische thuisverhalen. Ontdek welke klanken anderen met een thuisgevoel verbinden en hoe componisten de klanken van thuis verwerken in hun muziek. Raadpleeg dan het luisterend oor van de (huis)dokter in de nieuwe muziek en laat je verwennen met een klankmassage.

Waar: Bib Leuven Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, Leuven
Wanneer:

  • De luistertentoonstelling en muzikale voorschriften zijn doorlopend te bezoeken van 13u00 tot 17u00.
  • Geniet van een korte klankmassage om 14u00, 14u20, 15u00, 15u20, 15u40 en 16u00 (duur: 5 minuten).

Meer informatie op de website van MATRIX.

Dansbare Home Songs
Campanae Lovanienses

Welke muziek geeft jou een thuisgevoel? Voor de Poolse school in Leuven is dat bijvoorbeeld de Polonaise. Beiaardier Philippe Beullens speelt een gevarieerd multicultureel programma. En daar zal op Erfgoeddag op gedanst worden. Reuzin Filipiniana opent de dansvloer op het Hooverplein, ze danst op de tonen van het Filipijnse nummer Anak’, gevolgd door de Poolse school met hun Polonaise. Ook de Chinese gemeenschap komt meedoen met een drakendans. Kom jij ook meedansen?

Waar: Hooverplein, Leuven
Wanneer: 15u00-16u00

Beiaardconcert
Toerisme Halle

Stadsbeiaardier Eddy Mariën verrast met een huiselijk concert waarin muziek gecomponeerd tijdens het leven van Louis Thevenet (18741930) centraal staat. Tip! Er wordt een luisterhoekje voorzien in het Mariahof.

Waar: Stadscentrum Halle, Grote Markt 1, Halle
Wanneer: 15u00-16u00

Ga langs bij de dokter in de nieuwe muziek | © MATRIX

Brussel

Couture Cultuur
BELvue Museum

Duik in de wereld van Couture Cultuur”, een co-creatief project dat het rijke textielerfgoed van diverse Brusselse gemeenschappen belicht. Het resultaat uit zich dan ook in een bonte verzameling creaties die we voor het eerst onthullen in een modeshow begeleid door traditionele muziek. Elk geweven stuk is een waar kunstwerk, doordrenkt met persoonlijke verhalen. Laat je verrassen door unieke creaties! Het traject met vrijwilligers en verenigingen zorgde voor verbinding en niet enkel tussen textiel en tradities. Kom naar de verenigingsmarkt en maak kennis met geuren, smaken en culturen uit de hele wereld! En blijf gerust nog wat plakken in het museum, want er valt heel wat meer te beleven. Gepassioneerde gidsen vertellen hoe zij hun 2 (t)huizen beleven in 1 museum. En kinderen vanaf 10 jaar beslissen zelf over hun thuis in het stemhokje.

Waar: BELvue Museum, Paleizenplein 7, Brussel
Wanneer:

  • Museum en verenigingsmarkt: 11u00-19u00
  • Modeshow: T.B.A. (duur: 40 minuten)
  • Rondleidingen: Start om 11u00, 14u00, 15u00 en 16u00 (duur: 1 uur)

Huis met muziek
Conservatorium Brussel

Wil je de huiscollectie” van het Conservatorium komen bekijken? Dit jaar met uiteraard een speciale focus op thuis”. Muziek rond het thema, maar ook partituren met afbeeldingen van woningen of van huiselijke taferelen. Wist je dat heel wat muziekgenres huisgebonden” zijn? Wiegeliederen, kamermuziek, maar ook een serenade is moeilijk uit te voeren zonder balkon. Niet onbelangrijk ook is het feit dat de bibliotheek na Erfgoeddag afgebroken zal worden. Het is dus je allerlaatste kans om een selfie te komen nemen in een vintage depot.

Op verschillende locaties zal er gemusiceerd worden door studenten en alumni. Maar niet alleen de musici zijn van het huis, ook de componisten zijn of waren ooit verbonden aan dit huis. Er is enkel kamermuziek op het programma, precies met de bedoeling om het huiselijk” te houden.

Waar: Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, Brussel
Wanneer: 12u00-18u00
De concerten zullen op verschillende tijdstippen starten en hebben een gemiddelde duur van 20 minuten.

Een zorgzame thuis
Vzw Culturama

Zijn er in Brussel musea die een zorgzame thuis’ zijn? Samen met een stadsgids ga je op pad in hartje Brussel op zoek naar deze plekken. De eerste stop is het huis voor muziek, toneel en schone kunsten’, dat een wens was van koningin Elisabeth. Dan wordt de KBR opgezocht, die niet alleen onderdak biedt aan boeken, kranten, kaarten en munten, maar ook geschonken archieven van componisten en muzikanten (Albert Dupuis, Toots Thielemans, de Vlaamse polyfonisten). Vervolgens daal je af naar het Muziekinstrumentenmuseum, het BELvue Museum en het huis dat Henri Van Cutsem schonk aan de Belgische beeldhouwer Guillaume Charlier.

Waar: Samenkomst in de lokettenzaal van het centraal station, Europakruispunt, Brussel
Wanneer: 13u45-16u45
Reserveren kan tussen 28 maart en 19 april via www​.culturamavzw​.be of machteld@​culturamavzw.​be.

Kamermuziekensemble, anonieme tekening, Italië, ca. 1820 | © Koninklijk Conservatorium Brussel

Oost-Vlaanderen

Musici thuis in het buitenland
Hogeschool Gent, School of Arts, Muziekbibliotheek

Componisten en musici gingen vaak op reis, op zoek naar artistieke inspiratie en groei, bv. Prix de Rome. Maar dat deden ze natuurlijk ook om concerten te geven. Algemeen bekend is de rondreis door Europa van Wolfgang Amadeus Mozart in de tweede helft van de 18de eeuw, maar ook Belgische componisten zoals François-Auguste Gevaert, Adrien François Servais, Adolphe Samuel, Hendrik Waelput, Robert Herberigs en Martin Lunssens verkenden Europa. Opvallend is dat ze allemaal uiteindelijk terugkeerden naar hun heimat.

De tentoonstelling belicht deze reizen en toont partituren uit onze collectie, waaronder oude drukken en manuscripten.

Waar: Muziekbibiotheek, Geraard de Duivelstraat 5, Gent
Wanneer: 10u00-17u00

Feest mee in de Tuin: 100 jaar De wereld van Kina
De wereld van Kina

In 2024 bestaat De wereld van Kina 100 jaar. Op Erfgoeddag vieren we feest in de plantentuin, samen met jou en al het leven dat thuis is in die tuin. Bij een verjaardag horen slingers, verjaardagskronen en ‑liedjes! Buurtorganisaties versieren bomen met toeters en bellen. Wim Claeys komt samen met de Stemband een gloednieuw Kina-verjaardagslied zingen. En jij kan je eigen wondermooie kroon knutselen met bosmaterialen.

Waar: De wereld van Kina – de Tuin, Berouw 55, Gent
Wanneer: 13u00-18u00

Thuisklanken
De Centrale

Na de industriële revolutie weerklonken de klanken van elektrische generatoren in deze elektriciteitscentrale. Vandaag herbergt dit gebouw concertzalen, repetitieruimtes voor muzikanten/​leerlingen die een instrument leren bespelen, residenties … vzw De Centrale biedt muzikanten een warme plek, een broedplaats, een thuis: een plek om te ontmoeten/​te verbinden. De Centrale neemt je mee in de thuisklanken van een aantal muzikanten, nauw verbonden aan De Centrale.

Waar: De Centrale, Kraankindersstraat 2, Gent
Wanneer: 14u00-18u00

De Centrale biedt muzikanten een warme plek om te ontmoeten en te verbinden | © De Centrale - Zoé Verstraete

Stichting Logos, waar Gentse componisten thuis zijn
Stichting Logos

Stichting Logos presenteert een zeer gevarieerde, muzikale invulling van hun thuisstad Gent. Het Logos robotorkest speelt muziek van Walter De Buck, Pieter De Geyter (De Internationale, het strijdlied van de socialistische beweging), Karel Miry (de Vlaamse Leeuw) en meer avontuurlijke werken van Xavier Verhelst en Godfried-Willem Raes.

Waar: Logos Tetraër, Bomastraat 26, Gent
Wanneer: Er zijn twee voorstellingen van 45 minuten die starten om 14u30 en 15u30

Hier voel ik me thuis met mijn lievelingsmuziek
LDC t Fazantenhof

Beleef nostalgische momenten op jouw lievelingsmuziek in t Fazantenhof! Vraag voor 12 april jouw favoriete dansplaat aan en de reden waarom dat nummer voor jou het thuisgevoel’ oproept. Wij zetten op Erfgoeddag je plaatje voor je klaar op een echte jukebox. Kom je plaatje draaien en trek je dansschoenen aan, want de dansvloer is geopend! Een plaatje aanvragen kan in het dienstencentrum of via lochristi​.bibliotheek​.be/​e​r​f​g​o​eddag

Waar: LDC t Fazantenhof, Bosdreef 5C, Lochristi
Wanneer: 14u00-17u00

Onze Aarde, mijn Thuis
Koninklijk Sint-Annakoor Lokeren

Onder het thema Onze Aarde, mijn Thuis’ brengt het Sint-Annakoor uit Lokeren in samenwerking met het Sint-Gregoriuskoor uit Belsele een muzikaal en poëtisch eerbetoon aan de wereld waarin we leven, met een knipoog naar de Dag van de Aarde” die de dag na Erfgoeddag wordt gevierd. Voor of na het concert kan je met het hele gezin gratis de molen bezoeken.

Waar: Amfitheater in het Heirbrugmolenpark, Heirbrugstraat 160, Lokeren
Wanneer: 14u30-15u00 en 15u30-16u00

Het Logos robotorkest | © Stichting Logos

West-Vlaanderen

Beluister de Brugse beiaard vanuit je zetel
Brugse Klokkenspelvereniging

Of hij ook de begingeneriek van de alom bekende VRT-soap zal spelen, kunnen we niet verklappen, maar zeker is dat stadsbeiaardier Wim Berteloot op Erfgoeddag prachtige huiselijke melodieën zal laten weerklinken vanuit het Belfort! Woon je in de buurt van de Halletoren? Maak je dan klaar voor een uniek huiskamerconcert. Is dat niet het geval? Geen zorgen: geniet online vanuit je zetel van de luisterrijke liedjes, of kom uit je kot’ en ga gewoon zelf op pad. Dat klinkt als muziek in de oren, toch?

Waar: Belfort Brugge, Markt 7, Brugge
Wanneer: 11u00-12u00

Thuis in de buurt! Gezellige huiskamerconcerten
Anima Eterna & Feestcomité Kristus Koning

Tijdens Erfgoeddag slaat Anima Eterna, het getalenteerde orkest uit de Ezelpoort, de brug naar haar buren uit Kristus Koning. De nieuwsgierige musici komen vandaag uit hun toren’ en nestelen zich op verschillende plekken in hun harmonieuze buurt. Daar brengen ze de magie van muziek binnen in een warme woning in Kristus Koning. Geniet van de intieme sfeer van deze unieke huiskamerconcerten en ervaar de symfonie van samenhorigheid in een wijk.

Waar: De huiskamerconcerten vinden plaats in verschillende huizen in de Brugse wijk Kristus Koning. De exacte locaties worden later nog gecommuniceerd.
Wanneer: 15u00-16u00
Reserveren kan tussen 2 en 18 april via www​.erfgoedcelbrugge​.be/​e​r​f​g​o​e​d​d​a​g2024.

Heimwee naar huis: samen zingen
Avansa regio Brugge

Op Erfgoeddag wordt het Avansa(t)huis een plek waar heimwee heerst. Heim-wee (van het Duitse Heimweh) betekent letterlijk thuis-pijn’, of het pijnlijke gemis van of verlangen naar (t)huis. Avansa presenteert je een namiddag vol activiteiten rond dit herkenbare gevoel.

Wie zich inschrijft voor deze workshop neemt al zingend een trip down memory lane’. We zingen samen liedjes die vroeger in vele huiskamers klonken. Het wordt een heimwee sing along’ waarvan jij mee het repertoire bepaalt. Stuur dus zeker vooraf één of enkele liedjes in!

Waar: Avansahuis, Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge
Wanneer: 15u30-17u00
Reserveren kan tussen 2 en 18 april via www​.erfgoedcelbrugge​.be/​e​r​f​g​o​e​d​d​a​g2024.

Repetitie van Anima Eterna | © Anima Eterna

Zo lang het klokje tikt … in een klokkentoren
Roeselaarse klokkengilde

Wandel over 13 verdiepingen in de klokkentoren, herken de diverse luidwijzen van de klokken en luid ze zelf even. Laat je tijdens die wandeling meeslepen door rasechte Roeselaarnaars. Zij verrassen je met Roeselaarse sagen, legenden, sprookjes, authentieke feiten en anekdotes. Maar de klap op de vuurpijl zal ongetwijfeld het uitzicht over de wijde omgeving van de stad zijn. Als je tenminste de 13 verdiepingen de baas kan!

Waar: Roeselaarse Sint-Michielstoren, Marie Louise Demeesterplein 1, Roeselare
Wanneer: 14u00-18u00 (5 sessies van telkens 1 uur)
Reserveren kan tussen 1 maart en 15 april via mveracx@​yahoo.​com
.

Samen zingen voelt als thuis aan
Orgelkring Adriaen Willaert

Hou jij van samen zingen? Dan ben je meer dan welkom in de Sint-Petrus & Pauluskerk. Zing luidkeels mee met enkele vergeten geraakte en huiselijk gekleurde volksliederen uit de eigen en andere culturen zoals Schoon lieveken , waar waarde gij’, Moederke alleen’, Drink to me only’… Met muzikale begeleiding van Eric Hallein op het monumentale orgel en vocale begeleiding van Claudine Lybeer, lid van het vocaal ensemble Adriaen Willaert.

Waar: Sint-Petrus & Pauluskerk Rumbeke, Kerkplein, Rumbeke
Wanneer: 15u00-16u00

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer